Η συγκέντρωση άνοιξε με μέλος της συλλογικότητας «Ανυπότακτος Μαθητής Πρέβεζας» ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε:
«Αυτές τις μέρες του κοινωνικού εγκλεισμού και με κλειστά τα σχολεία, με εντελώς απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. βάζει στο στόχαστρο τη Δημόσια Παιδεία.
Κατεβάζει σαρωτικό νομοσχέδιο, που αν περάσει, θα συνθλίψει μαζικά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών και θα επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στο δημόσιο σχολείο.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ και το Υπουργείο Παιδείας υπηρετώντας πιστά τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ και τις υποδείξεις του ΣΕΒ επιδιώκει να κάνει ΤΩΡΑ ένα ακόμα σοβαρό βήμα στην αλυσίδα των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Με καταβαράθρωση των μορφωτικών δικαιωμάτων σε ένα πιο ταξικό σχολείο, ένα Λύκειο εξεταστικό Γολγοθά, με περιορισμένη τη στρόφιγγα εισαγωγής στα ΑΕΙ , με κυριαρχία των δεξιοτήτων, με τη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ, με ενίσχυση της πιο εκτεταμένης και βαθιάς ιδιωτικοποίησης, με την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών. Επιδιώκουν να διαμορφώσουν τον εργαζόμενο της νέας περιόδου: φτηνό, ελαστικό, ευέλικτο, αναλώσιμο , «εφοδιασμένο» με τις βασικές δεξιότητες που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και η αγορά. Εμείς οι μαθητές του «Ανυπότακτου» θα συμβάλλουμε στον αγώνα για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως και χαιρετίζουμε τη σημερινή ταξική πρωτομαγιά»
Αμέσως μετά τη κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποίησε ο Σιούτης Σπύρος εκ μέρους της «συνέλευσης συντονισμού» πρόεδρος του «συλλόγου εργαζομένων περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας ΠΕ Ηπείρου» τονίζοντας:
Συναδέλφισσες ,οι , νέες και νέοι. Η υγειονομική και οικονομική κρίση αξιοποιείται ως ευκαιρία για την προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Δηλώνουμε ξεκάθαρα: Δεν θα πληρώσουμε ΠΑΛΙ την κρίση
Κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο έχουν κηρύξει τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας, με απολύσεις, εντατικοποίηση και ελαστικοποίηση της εργασίας, μειώσεις και αναστολή μισθών, άρση των ΣΣΕ, διαμορφώνοντας έναν εργασιακό μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και στο δημόσιο, δεν διστάζουν να απολύσουν τους 17 συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου, μεταξύ αυτών και την πρόεδρο του σωματείου, ενώ επιχειρούν την άλωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες με το πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα. Την ίδια στιγμή ελάχιστα έχουν κάνει για την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν υγείας και την ικανοποίηση των αιτημάτων των μαχόμενων υγειονομικών.
Στην πρωτοφανή αυτή επίθεση, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ βρίσκονται σε γενικό «σιωπητήριο», δηλώνουν συμμόρφωση και υποταγή στις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξαφανίσει τις εργατικές διεκδικήσεις και στέλνουν σαφές μήνυμα για τη στάση τους την «επόμενη ημέρα» με το πέρας της καραντίνας ενώ δεν αρκούν πια και οι δικές μας συμβολικές διαμαρτυρίες.
Οι προσπάθειες κυβέρνησης-κεφαλαίου να βάλουν στο γύψο τις κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες, την συνδικαλιστική δράση και παρουσία σε μια περίοδο όξυνσης της επίθεσης, αμφισβητήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από τις κινητοποιήσεις μας στις 21/3 ενάντια στο πόλεμο και το ρατσισμό, στο νοσοκομείο στις 7/4, την παρέμβαση στην επιθεώρηση εργασίας στις 14/4, τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στις 24/4 και τις παρεμβάσεις μας σε Πάργα και Πρέβεζα στις 28/4 ημέρα πανεργατικής δράσης
Συναδέλφισσες ,οι , νέες και νέοι . Η πανδημία έφερε και την απομυθοποίηση μιας σειράς από ιδεολογήματα που διχάζουν τις κοινωνίες σε όφελος της άρχουσας τάξης. Έγινε πιο φανερό ότι δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον όσο ο νόμος του κέρδους καταστρέφει τη φύση. Όσο ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν αναλώσιμους και τη φύση ως πεδίο καταλήστευσης πρώτων υλών και επέκτασης της αγοράς. Όσο οι αστικές κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης θα δίνουν προτεραιότητα π.χ. στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη πληρωμή του χρέους αντί για τη δημόσια υγεία, στη σωτηρία των επιχειρήσεων και των κερδών και όχι των ανθρώπων και των δημόσιων αγαθών. Μέσα στην κρίση αποδείχθηκε άλλη μια φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ενότητα» για την εκμετάλλευση των εργατικών τάξεων της Ευρώπης και ταυτόχρονα διχασμός και ανταγωνισμός για τη μοιρασιά της πίτας. Φάνηκε ότι ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός αποφάσιζε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και διατάγματα, χρησιμοποιεί ένα τεράστιο πλέγμα μορφών καταστολής, απαγορεύσεων, πειθάρχησης και παρακολούθησης. Φάνηκε ότι κανένα «κλειστό» σύνορο δεν εμποδίζει την καταστροφή, αντίθετα ότι χρειάζεται διεθνής αλληλεγγύη και συνεργασία των λαών.
Το τελευταίο δίμηνο επίσης φάνηκε ακόμα πιο ανάγλυφα ότι η εργατική τάξη είναι εκείνη που κρατά όρθια την κοινωνία, που χωρίς αυτή κυριολεκτικά «γρανάζι δεν γυρνά». Οι εργαζόμενοι στην υγεία, στην παραγωγή τροφίμων και φαρμάκων, στις μεταφορές και τη διανομή, κ.α. διασφαλίζουν την επιβίωση της κοινωνίας. Μπορούμε λοιπόν χωρίς αφεντικά, αξίζουμε το παρόν και το μέλλον αυτών που παράγουν τον πλούτο.
Συναδέλφισσες, οι νέες και νέοι .
Απάντηση στην κρίση μπορεί να δώσει μόνο η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και η δημιουργία ενός κέντρου αγώνα, που να οργανώνει πραγματικούς αγώνες, απεργίες και μάχες. Οι εργαζόμενοι και τα αγωνιστικά συνδικάτα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς για την οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων
Το μήνυμα της εργατικής, κόκκινης πρωτομαγιάς είναι μήνυμα ανειρήνευτης πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ενάντια στο κεφάλαιο και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου, ο αγώνας για τα εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες, προτάσσοντας έναν άλλο δρόμο, αυτόν της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από τα δεινά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ιδιαίτερα σήμερα που μεγάλα τμήματα του κεφαλαίου και η κυβέρνηση θέλουν για άλλη μια φορά να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και ο λαός.
Το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν υποτάσσεται στις αντιδραστικές κυβερνητικές απαγορεύσεις, δεν υποστέλλει την σημαία του αγώνα, παλεύει στην πρώτη γραμμή για τα εργατικά δικαιώματα, συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου. ΖΗΤΩ Η 1 ΜΑΗ».
Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία με αυτοκίνητα με στάσεις στη διασταύρωση του γηπέδου, στο τσαβαλοχώρι (στη σκοπιά) , στο νοσοκομείο και στις εργατικές κατοικίες στη Μαργαρώνα όπου πραγματοποιήθηκαν σύντομες ομιλίες για τα δικαιώματα στην δουλειά, την υγεία, την παιδεία και τα δημόσια αγαθά, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες με κάλεσμα αγώνα για να μην πληρώσει τη κρίση η εργαζόμενη πλειοψηφία και οι άνεργοι.
Στο τέλος μετά από σύντομο χαιρετισμό του μέλους του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Νάνο Βαγγέλη στο μνημείο του Κάππα στον Άγιο Θωμά πραγματοποιήθηκε κατάθεση λουλουδιών από τη «συνέλευση συντονισμού εργαζομένων-ανέργων Πρέβεζας» , τον «Ανυπότακτο μαθητή» και τη τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Λίγα λουλούδια κατέθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος της «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» Γεωργούλης Μιχάλης.