Παρασκευή, 24/09/2021 | 07:11

Μειώσεις μισθών στους συμβασιούχους ΟΤΑ με το πρόγραμμα SURE

241 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/05/2020, 10:45 πμ | 0 σχόλια

 

 

Μπαίνουμε σε δύσκολους καιρούς όπως φαίνεται με το σχέδιο επέκτασης της επιδοτούμενης μερικής απασχόλησης με το πρόγραμμα SURE και περικοπής του μισθού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και των «Νέων».

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στον πυρήνα του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν κυρίως οι συμβασιούχοι που απασχολούνται με συμβάσεις έργου μεταξύ άλλων και σε δήμους και σε Περιφέρειες, στους οποίους εργάζονται συμβασιούχοι μερικής απασχόλησης.

Η επιδότηση μισθών και εισφορών θα επιτρέψει δε, την παράταση των συμβάσεων εργασίας που λήγουν μέχρι το τέλος του έτους.

Σε μια δεύτερη παρέμβαση, το κράτος θα καλύψει μέρος του μισθού για όσους τίθενται σε καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Άρα, μιλάμε για σημαντικό κούρεμα μισθού και σύμφωνα με τα παραδείγματα της «Εφημερίδας των Συντακτών», στο ρεπορτάζ του Μ. Χριστοδούλου, μισθωτός με πλήρη απασχόληση που είχε μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, με την εκ περιτροπής εργασία θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από τα υπόλοιπα 500 ευρώ , το κράτος θα καλύπτει το 60% στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή 300 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι συνολικά θα λαμβάνει 800 ευρώ και θα χάνει 200 ευρώ από το μηνιαίο μισθό του.

Αντίστοιχα, εργαζόμενος σε ΟΤΑ ή νοσοκομείο με αποδοχές 800 ευρώ που θα μπει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, θα λαμβάνει 400 ευρώ από το κράτος και άλλα 250 ευρώ από το πρόγραμμα SURE, δηλαδή το 60% των υπολοίπων 400 ευρώ, με αποτέλεσμα ο συνολικός μισθός του να διαμορφωθεί στα 650 ευρώ και να έχει απώλεια 150 ευρώ τον μήνα.

Ο τρίτος άξονας κυβερνητικών δράσεων σχετίζεται με το κουπόνι ασφαλιστικών εισφορών που θα εγγυάται την κάλυψή τους από το κράτος, μέσω του οποίου θα προσληφθούν άνεργοι που έχασαν την εργασία τους την περίοδο της πανδημίας.

Ειδικότερα, το κράτος μέσω του SURE θα αναλάβει να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές και οι εργοδότες θα καλύψουν το μισθολογικό κόστος. Με το μηχανισμό αυτό περιορίζεται το κόστος για τις επιχειρήσεις και στηρίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία, γράφουν τα «Νέα».

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα