Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:44

Κώστας Μπάρκας: Η Πρέβεζα χρειάζεται νέο Νοσοκομείο

448 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/05/2020, 12:05 μμ | 0 σχόλια

 

Με την αποδοχή της πρόσκλησης από το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών, καθώς και των φορέων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας στον Νομό Πρέβεζας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, βάσει των προτάσεων που διατυπώθηκαν, η τηλεδιάσκεψη για την Υγεία που συγκάλεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Κοινή συνισταμένη των προτάσεων που κατατέθηκαν ήταν το αίτημα για τη δημιουργία νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα, το οποίο να απαντά στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες, όπως αυτές προέκυψαν ακόμα εντονότερα μετά την πανδημική κρίση του κορωνοϊού.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας, Δ. Σκανδάλης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, Θ. Δήμας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, Δ. Ντούμος, ο πρ. Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Τ. Νικολόπουλος, ο πρ. Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας, Μ. Παππάς, ο πρ. Διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας, Β. Μίχας, το μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, Ε. Μπακόλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Πρέβεζας, Σ. Ιωάννου, ο Δήμαρχος Ζηρού, Ν. Καλαντζής, ο Δήμαρχος Πάργας, Ν. Ζαχαριάς, ο Γραμματέας της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας, Δ. Παπαδήμος και το μέλος του τομέα Υγείας Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας, εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, Θ. Ανωγιάτης.      

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν αφενός, η αξιολόγηση της μέχρι σήμερα αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης από το Συστήμα Υγείας στον Νομό Πρέβεζας, σε σχέση και με τα όσα παρατηρούνται σε εθνικό επίπεδο, αφετέρου οι όροι και προϋποθέσεις με τις οποίες το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να θωρακιστεί, ώστε να είναι ικανό να διαχειριστεί τυχόν ανάλογης έκτασης κρίσεις στο μέλλον, παρέχοντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η ετοιμότητα των δομών Υγείας του Νομού Πρέβεζας και των εργαζομένων σε αυτές, απέναντι στην πανδημία κρίνεται αποτελεσματική σε πρώτη φάση. Εντούτοις, απαιτείται εγρήγορση και κυρίως στήριξη από την κυβέρνηση για την ανταπόκριση όλο το επόμενο διάστημα, ενώ παραμένουν άλυτα διάφορα ζητήματα, με κυρίαρχα τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την επαρκή στελέχωση.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Ξανθός επισήμανε, ότι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που ανέδειξε η παρούσα κρίση, είναι η ανάγκη να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός ανάπτυξης των δημόσιων υπηρεσιών στη χώρα. Αποτελεί ουσιαστικά το αίτημα «της επόμενης ημέρας», στη βάση πληθυσμιακών, συγκοινωνιακών, επιδημιολογικών και νοσολογικών δεδομένων. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του, «μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατικό προγραμματισμό των υπηρεσιών υγείας και για δίκαιη κατανομή των πόρων, με βάση τις ανάγκες φροντίδας των ατόμων.». Η πανδημική κρίση ανέδειξε την ανάγκη για ένα αντίστοιχο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και για την  Υγεία, με επιπλέον πόρους για τη φετινή χρονιά, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (0,5% του ΑΕΠ), οι οποίοι μπορούν να προέλθουν από πόρους του ΕΣΠΑ, εθνικά κονδύλια και πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ταυτόχρονα, για τον κ. Ξανθό, είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, η ανάγκη για τοπικά σχέδια Υγείας και η συνολική αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία, καθώς επίσης και η υλοποίηση σημαντικού αριθμού προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών με αναβαθμισμένο μισθολόγιο, ως μέσο αναστροφής του φαινομένου του «brain drain». 

Ο κ. Μπάρκας από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την αποδοχή της πρόσκλησης, κλείνοντας την τοποθέτησή του με τη σύνοψη των συμπερασμάτων που προέκυψαν, σημείωσε την κοινή αγωνία και ανάγκη για στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των ανθρώπων του και των μέσων που δίνονται σε αυτούς από την πολιτεία, ώστε να παράσχουν ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η δημιουργία νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Ταυτόχρονα, σημείωσε το αίτημα για αναμόρφωση του Υγειονομικού Χάρτη, καθώς ειδικά η 6η Υγειονομική Περιφέρεια (6η ΥΠΕ), στην οποία ανήκει ο Νομός Πρέβεζας και ευρύτερα η Ήπειρος, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συντονισμού και αποτελεσματικής διοίκησης, αφού περιλαμβάνει μια περιοχή που εκτείνεται από την Κακαβιά μέχρι τη Νότια Πελοπόννησο.             

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα