Σάββατο, 25/09/2021 | 06:00

Εστίαση : Κανόνες που θα επιτρέπουν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων σε εξωτερικούς χώρους

223 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/05/2020, 6:00 μμ | 0 σχόλια

 

 

Από τα Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα 

στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3»  

και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Εύα Αντωνοπούλου την Τετάρτη 6 Μάη. 

 

Θα υπάρχουν κανόνες που θα επιτρέπουν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, ιδίως στον εξωτερικό χώρο. Αυτό θα γίνει με την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που θα προσφέρουν οι Δήμοι, χωρίς αύξηση των τελών, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνεια στην οποία θα μπορούν, τηρουμένων των αποστάσεων να υπάρχουν τραπέζια. Αν έχουμε μία πλατεία, ενδεχομένως, θα μπορεί ο Δήμος να δώσει περισσότερα τετραγωνικά,  ώστε να υπάρχει πάντα πρόσβαση για μία μητέρα με ένα καροτσάκι ή για οποιονδήποτε άνθρωπο έχει κινητικά προβλήματα.  Άρα, εκεί που θα υπάρξει ένας δημόσιος χώρος, όπως η πλατεία, θα έχουμε περισσότερα τετραγωνικά. Εκεί που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γιατί είναι ένα πεζοδρόμιο για παράδειγμα, υπάρχει και η σκέψη -πάντα με ευθύνη των Δημάρχων οι οποίοι ξέρουν καλύτερα την τοπική χωροταξία και πού συγκεντρώνεται ο κόσμος- να δοθεί επιπλέον χώρος στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να έχουμε εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, έστω και για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Αυτό είναι μέσα στο πλάνο. Επίσης, υπάρχει και η διάσταση των εσωτερικών χώρων, γιατί όλα τα καταστήματα δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Εκεί κάνουμε μία προσπάθεια να αυξηθεί ο εσωτερικός χώρος, ο οποίος θα μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμος.

Οι μειώσεις των επιβαρύνσεων, γενικά, είτε αυτές είναι φορολογικές είτε ασφαλιστικές, είναι πάνω στο τραπέζι. Ένα ζήτημα, το οποίο εξετάζουμε με πολλή προσοχή, είναι η μείωση της έμμεσης φορολογίας, όπως του Φ.Π.Α.. Αλλά αυτό πρέπει να το διακρίνει κανείς, αν μιλάμε για κάτι που είναι προσωρινό ή αν είναι κάτι μόνιμο.

Το έχουμε δοκιμάσει με επιτυχία στο παρελθόν και στη χώρα μας το 2013-2014. Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας η βασική κατεύθυνση για το τουριστικό πακέτο, δηλαδή κατάλυμα και εστίαση, ήταν να πάει ο Φ.Π.Α. αρχικά στο 13% και μετά στο 11%. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας, λοιπόν, παραμένει. Το τι θα κάνουμε βραχυπρόθεσμα, για να αντιμετωπίσουμε τον μειωμένο τζίρο που συνδέεται με την άφιξη λιγότερων επισκεπτών στη χώρα μας, αλλά και με την αβεβαιότητα που προκαλεί ο κορονοϊός, αυτό θα το δούμε. Είναι θέμα των αμέσως επόμενων ημερών αυτές οι αποφάσεις, γιατί συνδέονται και με το ξεδίπλωμα της οικονομικής δραστηριότητας. Ξεκινήσαμε αυτή τη Δευτέρα την πρώτη απελευθέρωση από το lockdown, συνεχίζουμε την ερχόμενη Δευτέρα και βλέποντας  πώς εξελίσσεται η κατάσταση αυτές τις πρώτες δύο εβδομάδες, θα πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα