Παρασκευή, 19/04/2024 | 00:11

Επανεκκίνηση σε λιανεμπόριο και σχολεία – Τεστ αντοχής για Υγεία και Οικονομία

485 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/05/2020, 12:48 πμ | 0 σχόλια

 

 

Η 11η Μαΐου σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για μια μερική – έστω –  επαναφορά των πολιτών σε ρυθμούς καθημερινότητας, έπειτα από μια μακρά περίοδο ανησυχίας και υποχρεωτικού εγκλεισμού που έφερε η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Η Δευτέρα που ξημερώνει βρίσκει την Ελλάδα να επιχειρεί να κάνει «restart» σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή η δημόσια υγεία τίθεται σε ένα κρίσιμο τεστ, με δεδομένη την επιστροφή των μαθητών της Γ΄Λυκείου στα σχολεία, αν και υπό συνθήκες ιδιαίτερα αυστηρές.

Τόσο οι Σωτήρης ΤσιόδραςΔημήτρης Χατζηγεωργίου από πλευράς ΕΟΔΥ, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, αλλά και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι η επιστροφή των Ελλήνων από τον εγκλεισμό δεν θα θυμίζει σε τίποτε από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.

Η υγειονομική μάχη υποχωρεί μεν, αλλά δεν παύει σε καμία περίπτωση, υπό το ενδεχόμενο, μάλιστα, μιας νέας αναζωπύρωσης του ιού μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, μια νέα, ίσως κρισιμότερη μάχη, εμφανίζεται στο προσκήνιο. Το βασικό διακύβευμα της επόμενης ημέρας δεν είναι απλά η έξοδος από το σπίτι, αλλά η μάχη για την Οικονομία. Εκεί μεταφέρεται μοιραία το μεγαλύτερο βάρος, διότι το lockdown επέφερε σημαντικές δυσχέρειες στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα του τόπου.

Ωστόσο, όσο «μουδιασμένα» κι αν επιχειρείται αυτή η επανεκκίνηση, άλλο τόσο επιβεβλημένη καθίσταται, ώστε να μπορέσει η Οικονομία να ανακάμψει όσο το δυνατό γρηγορότερα από αυτή την ιδιότυπη εντροπία που δημιούργησε το lockdown στην Ελλάδα. Αυτή είναι, όπως εκτιμούν αναλυτές, και η κρίσιμη μάζα: Αν δεν ανακάμψει γοργά η οικονομική μηχανή, τότε οι συνέπειες θα είναι σημαντικές ακόμη και γι’ αυτή καθαυτή την κοινωνία.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα