Παρασκευή, 19/04/2024 | 08:13

Αναφορά στον καταδυτικό τουρισμό και τα μέτρα της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού

552 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/05/2020, 10:04 πμ | 0 σχόλια

 

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για τον καταδυτικό τουρισμό.

Στην εισαγωγή της ομιλίας του ο Βουλευτής έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του τουρισμού. 

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Συν-εργασία», με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να απασχολήσουν το προσωπικό σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν την πλήρη κάλυψη του κράτους που αναπληρώνει το χαμένο κομμάτι του μισθού τους.

Ανέφερε επίσης τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% σε όλες τα μέσα μεταφοράς, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, δίνουν κίνητρα τους Έλληνες να κάνουν φέτος διακοπές με χαμηλό κόστος, ενώ  χαρακτήρισε ευεργετικό μέτρο τη μείωση της προκαταβολής του φόρου. Αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της ρευστότητας, με την ενεργοποίηση 7 δις ευρώ του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, που θα διαθέσει δάνεια με εγγύηση κατά 80% του ελληνικού δημοσίου, καθώς και στην αναστολή, ως τον Σεπτέμβριο, όλων των πληρωμών χρεολυσίων και δόσεων.

Αναφορικά με τον καταδυτικό τουρισμό, ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Λευκάδα, λέγοντας ότι έχει την τύχη να διαθέτει τις κατάλληλες φυσικές και κλιματικές συνθήκες, αλλά και επιχειρηματίες που ανέπτυξαν ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως το γουίντ σέρφινγκ και το κάιτ σέρφινγκ. Έφερε ως παράδειγμα την Βασιλική στη Νότιο Λευκάδα, με την μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως και στον Άη Γιάννη στη Βόρειο Λευκάδα, όπου φθάνουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο γι’ αυτά τα δύο σπορ.

Τόνισε ότι στην Λευκάδα έχουν επίσης αναπτυχθεί οι καταδύσεις, ωστόσο το υπάρχον νομικό πλαίσιο εμπόδιζε την πλήρη ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, παρόλο που υπάρχουν πολλά σημαντικά πολεμικά ναυάγια, φέρνοντας μάλιστα από την Λευκάδα το παράδειγμα της βυθισμένης ιταλικής κανονιοφόρου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά στο Ακρωτήριο Λευκάτας.

Επεσήμανε ότι αυτό το τουριστικό προϊόν προσελκύει τουρίστες υψηλού εισοδήματος, συντελεί στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και στην αύξηση της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα. 

Ανέφερε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 300 καταδυτικά κέντρα και υπάρχουν περίπου 15.000 ενεργοί δύτες, ενώ η  χώρα μας προσελκύει ήδη περισσότερους από 200.000 δύτες το χρόνο, για τα καθαρά νερά, την καλή ορατότητα και το φιλόξενο καταδυτικό περιβάλλον. Ωστόσο, τόνισε, το νομοσχέδιο βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές, επιτρέποντας πλέον την κατάδυση σε ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών που έχουν βυθιστεί προ των τελευταίων 50 ετών αλλά και σε ενάλιες αρχαιότητες, αλλά και δίνοντας δυνατότητα πόντισης σε θαλάσσιους χώρους διαφόρων αντικειμένων που μπορούν σταδιακά να γίνουν καταδυτικά αξιοθέατα.

Επεσήμανε τέλος ότι οι καταδύσεις είναι από τη φύση τους ένα είδος τουρισμού εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον αφού είναι και προς το συμφέρον των καταδυτών και των επιχειρήσεων να φροντίσουν το υποθαλάσσιο και το ενάλιο περιβάλλον.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βουλευτής στην πρόβλεψη παραχώρησης σε επιχειρήσεις για εκμετάλλευση 500 τετραγωνικών μέτρων αιγιαλού, παραλίας και συναφών χώρων, αντί 300 που ίσχυε, υπό την προϋπόθεση πάντα να μένει ελεύθερη τουλάχιστον η μισή παραλία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια απαραίτητη παραχώρηση εκ μέρους της πολιτείας στις επιχειρήσεις τουρισμού ώστε να μη χάσουν έσοδα από την ανάγκη τήρησης των μέτρων για τον κορονοϊό.

Κλείνοντας ο κ.Καββαδάς ανέφερε: 

«Η Κυβέρνηση πήρε εξαρχής έγκαιρα και καίρια μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας του κορονοϊού, δίνοντας έτσι μια δυνατότητα τώρα στους επαγγελματίες του τουρισμού να δουλέψουν, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για την υγεία των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων της χώρας μας. 

Πρέπει όμως να βλέπουμε και μπροστά – και αυτό ακριβώς κάνει αυτό το νομοσχέδιο.

Εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς και στη ζήτηση των επισκεπτών, ακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις, επιδιώκοντας έτσι να ενισχύσει την εθνική οικονομία, το εισόδημα των επαγγελματιών και των εργαζομένων του τουρισμού και να αναδείξει την Ελλάδα σε κορυφαίο καταδυτικό προορισμό στην Ευρώπη και στον κόσμο.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα