Πέμπτη, 28/03/2024 | 23:29

Σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα

458 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/04/2020, 12:37 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Από την εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

και των ανταποκριτών ξένου τύπου  την Τρίτη 21 Απριλίου

 

Όπως γνωρίζετε, επεξεργαζόμαστε ήδη ένα σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, όμως. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί.  

Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που -όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί-  έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου.  Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα. 

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα. Επίσης, ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων». Σημειώνεται ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα απαραίτητα στοιχεία της «νέας κανονικότητας», αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα:

-Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,

-Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,

-Αποφεύγουμε τις χειραψίες,

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Όλα θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό Κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεριώνει.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα