Παρασκευή, 19/04/2024 | 06:22

Σε εφαρμογή μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο

430 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/04/2020, 3:08 μμ | 0 σχόλια

 

Από την εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ 

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα  

στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών 

και των ανταποκριτών ξένου τύπου 

 

Μπαίνουν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το Μάρτιο και τον Απρίλιο και η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να  τα επεκτείνει – εφόσον χρειαστεί – το Μάιο και τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα παρατείνονται προθεσμίες και διευρύνονται οι δικαιούχοι, ώστε να καλυφθούν ακόμη περισσότεροι. Ανάμεσα στα άλλα:

 

-Παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο μηχανισμό της  επιστρεπτέας προκαταβολής, (αρχικού ύψους 1 δισ. ευρώ) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ενώ εντάσσονται στους δικαιούχους οι επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών που δεν απασχολούν εργαζόμενους. 

 

– Απαλλάσσονται από δασμούς και Φ.Π.Α., τα προϊόντα που  εισάγονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού για το 2020.

 

-Επεκτείνεται η έκπτωση κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και στους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων.  Επιπλέον, το μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

 

-Επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων, εφόσον είναι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνονται σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται και εισπράττουν μειωμένο,  κατά 40%, ενοίκιο.

 

-Δίνεται δυνατότητα μέχρι και τις 24 Απριλίου σε επιχειρήσεις, που είχαν δηλώσει κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δεν ανταποκρίνονταν στην κυριότερη δραστηριότητά τους, να προβούν σε αναδρομική τροποποίηση με την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος Κωδικός ήταν δηλωμένος ως δευτερεύων.

 

-Παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποκατάστημα η δραστηριότητα των οποίων έχει ανασταλεί, να συμπεριληφθούν τόσο στο σχήμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων, όσο και στο δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του μισθώματος του υποκαταστήματος, ανεξάρτητα από τον Κωδικό  της κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης.

 

-Συμπεριλαμβάνονται στους πληττόμενους κλάδους και θα λάβουν όλα τα σχετικά ευεργετήματα, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων και αεροδρομίων, όπως και καταστήματα λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. 

 

-Ξεκινά από τη Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου, η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε πάνω από 800.000 δικαιούχους. Όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να την  υποβάλουν, έως και τα τέλη Απριλίου.

 

-Μέσα στην Μ. Εβδομάδα οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων -έως πέντε εργαζόμενους- που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού και είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ θα πρέπει να καταχωρήσουν το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport. 

 

-Από την Μ. Τετάρτη επίσης καταβάλλεται στους επιστημονικούς κλάδους η προκαταβολή  των 400 ευρώ  για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα. 

 

-Την Μ. Τετάρτη, καταβάλλεται  το Δώρο Πάσχα, από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε  η έκτακτη ενίσχυση σε 113.780 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

-Την Μ. Πέμπτη θα καταβληθούν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αναδρομικά ποσά, που αφορούν μερίσματα του πρώτου τριμήνου,  συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, σε σχεδόν 4.000 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020. 

 

-Ξεκινά μέσα στη Μ. Εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις προς τις τράπεζες για την πληρωμή από το Κράτος των τόκων των ενήμερων δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

 

-Παρατείνεται έως τις 24 Απριλίου η προθεσμία καταβολής  οφειλών, που έληξαν στις 31 Μαρτίου για όσους συμπληρώνουν  φέτος το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, καθώς και για όσους παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω. Επίσης, παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου η προθεσμία καταβολής, με δικαίωμα έκπτωσης 25%, των οφειλών των πληττόμενων επιχειρήσεων. 

 

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ανέργων δρομολογείται σειρά προγραμμάτων. Ειδικότερα: 

 

-Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν  επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.

 

-Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500  άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για  οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.

 

-Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον  100.000 ανέργους. 

 

Για τη διευκόλυνση των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας:

 

-Επεκτάθηκε, η ισχύς της άδειας ειδικού σκοπού, μέχρι τις 24 Απριλίου και παρέχεται δυνατότητα άδειας και στην περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, εφόσον ο γονέας που δεν εργάζεται λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας, ή έχει αναπηρία 67% και άνω.

 

-Προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Ειδικότερα: 

 

-Οι συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α., του Ο.Τ.Ε. και των Τραπεζών θα  πληρωθούν στις 22 Απριλίου και 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους. 

 

-Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α. και ΕΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου.

 

-Οι συνταξιούχοι του Ν.Α.Τ., του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε, στις 29 Απριλίου.

 

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα υπενθυμίζεται ότι σήμερα χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα εξής επιδόματα:  

 

-Επίδομα παιδιού σε 506.482 οικογένειες.

 

-Στέγασης σε 257.626 οικογένειες.

 

-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 231.659 οικογένειες. 

 

-Αναπηρίας σε 158.102 δικαιούχους.

 

Επιπλέον παρέχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΙΕΑΔ), επισιτιστική κάλυψη 250.000 οικογενειών με 400.000 ωφελούμενους. Σημειώνεται ότι, από την αρχή του χρόνου, έχουν διανεμηθεί 4.170 τόνοι τροφίμων και  πάνω από 1.311.000 τεμάχια βασικής υλικής συνδρομής, ιδίως καθαρισμού και ατομικής υγιεινής.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα