Πέμπτη, 28/03/2024 | 15:48

Κορονοϊός: Πώς θα κάνουμε μπάνια φέτος, πόσο επικίνδυνη είναι η άμμος;

639 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/04/2020, 3:27 μμ | 0 σχόλια

 

 

Πόσο θα αλλάξουν οι καλοκαιρινές μας διακοπές; Θα μπορούμε να κάνουμε μπάνια και υπό ποιες προϋποθέσεις; Είναι η άμμος επικίνδυνη για τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού; Θα φοράμε μάσκες στις παραλίες;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντά ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις, Παύλος Νικολαΐδης, μιλώντας στο GRTimes.gr.

Όπως αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, “οι θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας“.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος να κολλήσει τον ιό από την άμμο ή από τις εξωτερικές επιφάνειες της πισίνας, ο καθηγητής ξεκαθαρίζει πως είναι εξαιρετικά απίθανο καθώς η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι η αναπνευστική. Από σταγονίδια δηλαδή, τον βήχα, το φτέρνισμα, τη δυνατή ομιλία με ακάλυπτο το στόμα κλπ. “Η καυτή άμμος ή οποιοδήποτε παγκάκι, δεν είναι αυτά που θα μεταδώσουν τον ιό”, λέει συγκεκριμένα.

“Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία, όπως για παράδειγμα μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε ατελείωτες παραλίες. Από κει και πέρα, όσον αφορά την επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και έως τώρα. Στην ουσία όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό.

Γι’ αυτόν τον λόγο, θεωρώ αυτονόητο πως θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά όπως είναι τα beach bar κλπ., ούτως ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μην σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν με τους πολίτες να είναι στριμωγμένοι ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι εικόνες δε θα υπάρξουν φέτος πιστεύω”.

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας και αν αυτή θα είναι αναγκαία κατά την παρουσία του κόσμου στις παραλίες, ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, σημειώνει ότι θα ήταν καλό να την έχουμε μαζί μας και να την χρησιμοποιούμε στα μέρη που παρατηρείται συνωστισμός, όπως είναι για παράδειγμα οι κλειστοί χώροι με αρκετό κόσμο. Ειδάλλως, η χρήση της, πέρα από το ψυχολογικό κομμάτι, αν κάποιος φοβάται δηλαδή, δεν χρειάζεται σε εξωτερικούς χώρους, πόσο μάλλον στην παραλία.

Αναφορικά με την υψηλή θερμοκρασία του καλοκαιριού και αν «σκοτώνει» τον ιό, ο κ. Νικολαίδης τονίζει πως “από ότι έχει φανεί έως τώρα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν επηρεάζει την επιβίωση του κορονοϊού, γι’ αυτό και βλέπουμε να υπάρχουν κρούσματα σε χώρες που είναι από τη φύση τους θερμές. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως και η επιδημία γρίπης είχε υπάρξει καλοκαίρι. Αν θα παίξει κάποιο ρόλο η υψηλότερη θερμοκρασία στη μείωση των κρουσμάτων, θα έχει να κάνει περισσότερο με το ότι αποφεύγονται οι συνωστισμοί σε εσωτερικούς χώρους και όταν αυτοί σημειώνονται σε εξωτερικούς, η βλαπτικότητα είναι μικρότερη”.

Όσο για τους τουρίστες που θα ταξιδέψουν από χώρες του εξωτερικού με σκοπό να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και πώς θα μπορούσε αυτό να γίνει χωρίς κίνδυνο, ο κ. Νικολαίδης αναφέρει πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα περίπλοκο θέμα και ότι δεν εξαρτάται μόνο από το πως θα αντιμετωπιστεί από την ελληνική πολιτεία, αλλά χρειάζεται μια γενικότερη πολιτική.

Ήδη οι πληροφορίες μιλούν για υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού υγείας που θα επιβεβαιώνει ότι κάθε ταξιδιώτης έχει ελεγχθεί και πληροί τις προϋποθέσεις για να επισκεφθεί κάποια άλλη χώρα. Σε περίπτωση που κάποιος δε νοσεί, τότε θα μπορεί να ταξιδέψει, τηρώντας φυσικά τα μέτρα προφύλαξης που θα ισχύουν σε κάθε χώρα και εν προκειμένω στην Ελλάδα”, καταλήγει ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ : news247.gr φωτό : booking.com

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα