Παρασκευή, 19/04/2024 | 07:46

Κάθε 14 ημέρες Μάιο-Ιούνιο θα περνάμε σε νέα φάση άρσης ή όχι των μέτρων

600 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/04/2020, 7:42 μμ | 0 σχόλια

 

 

«Κάθε ημέρα όπως και η σημερινή, παραμένει μία δύσκολη μέρα όσο κι αν φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι μας φέρνει πιο κοντά στη μερική άρση των μέτρων και στη σταδιακή και πολύ προσεκτική επιστροφή στην οποία νέα κανονικότητα», τόνισε, ξεκινώντας την καθιερωμένη ενημέρωση σήμερα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Υφυπουργός ανέφερε πως «το γεγονός ότι τα αυστηρά και πρωτόγνωρα μέτρα που πήραμε νωρίς, δούλεψαν, με την υπευθυνότητα που έδειξε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, μας επιτρέπει όπως έχουμε πει επανειλημμένα να συζητάμε για το πέρασμα στην επόμενη φάση. Η επόμενη φάση θα είναι η σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα, μία σταδιακή αλλά ταυτόχρονα προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα, γιατί αυτό θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, καθώς η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Είναι ξεκάθαρο ότι και νέα κρούσματα θα έχουμε και νοσηλεία σε νοσοκομεία και ότι δυστυχώς θα χάνουμε και συνανθρώπους μας. Η νόσος όπως λένε και οι ειδικοί βεβαίως και βρίσκεται σε υποχώρηση στην Ελλάδα αλλά δεν εξαλείφθηκε, δεν κερδίσαμε ακόμη τον πόλεμο. Βέβαια πετύχαμε μικρές νίκες, κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, θωρακίσαμε το σύστημα Υγείας μας και σίγουρα έχουμε μία μεγάλη εμπειρία πλέον, πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

 

Στην κυβέρνηση μελετούν το κάθε βήμα, με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων και οι αποφάσεις θα ληφθούν, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα. Ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, αυτό που ήδη έχει αποφασιστεί και ανακοινώθηκε σήμερα, είναι πως τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου, παρατείνονται κατά μία εβδομάδα, θα ισχύσουν δηλαδή μέχρι τις 4 Μαΐου και η μετάβαση στη νέα κανονικότατα θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις τους δύο επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών.

Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούν εβδομάδα με την εβδομάδα. «Πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί φρένο ή και επιστροφή σε προηγούμενα μέτρα. Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι συνεχής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως οι πολίτες θα γνωρίζουν την κατάσταση, θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις και για κάθε απόφαση έγκυρα και υπεύθυνα.

Προληπτικά παρατείνεται μέχρι τις 30 Απριλίου η καραντίνα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης Λάρισας

Όσον αφορά στα επιχειρησιακά ζητήματα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Νέας Σμύρνης Λάρισας, για καθαρά προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε ότι ένα τμήμα του οικισμού και πιο συγκεκριμένα οι περιοχές που ανιχνεύτηκαν τα κρούσματα, θα συνεχίσουν να παραμένουν σε καραντίνα μέχρι τις 30 Απριλίου, για λίγες ακόμα ημέρες. Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην οδό Καραμανλή και την 110 Πτέρυγα Μάχης και την περιοχή που βρίσκεται στα οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από τις οδούς Πλάτωνος, Δημοσθένους, Γοργία, Βοιωτίας, Αντιγόνης, Θεμιστοκλέους και Πλάτωνος.

Πρόκειται για καθαρά προληπτικό μέτρο και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός, με δεδομένο ότι και τα 115 δείγματα που ελήφθησαν χθες πόρτα-πόρτα από τον οικισμό, ήταν όλα αρνητικά. Πρόσθετα, ανακοινώθηκε πως ολοκληρώνεται αύριο η περίοδος αναστολής λειτουργίας των υπαίθριων αγορών σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μετά από σχετική επικοινωνία της Πολιτικής Προστασίας με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό αποφασίστηκε ότι δεν συντρέχει λόγος παράτασης του μέτρου και οι λαϊκές αγορές θα επαναλειτουργήσουν από το Σάββατο 25 Απριλίου, τηρώντας βέβαια τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και κυρίως τα ιδιαίτερα μέτρα που διέπουν τη λειτουργία τους.

Ολοκληρώνεται αύριο η καραντίνα στην Μεσοποταμία Καστοριάς

Αύριο ολοκληρώνεται η καραντίνα της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας. Αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση για τα σύγχρονα δεδομένα, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμπεριφέρθηκαν με υποδειγματικό τρόπο. Γι’ αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τόσο τη δημοτική Αρχή όσο και τους κατοίκους για την υπομονή και την συνεργασία τους όλες αυτές τις εβδομάδες και να τους ευχηθούμε ποτέ ξανά να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις».

Συνέχιση ελέγχων στις πτήσεις που έρχονται στη χώρα μας

Χθες έφτασαν στη χώρα μας δύο τακτικές πτήσεις με 157 επιβάτες συνολικά, οι οποίοι εξετάστηκαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και μόνο ένα τεστ προέκυψε θετικό. Συνολικά σε έναν μήνα από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις 20 Απριλίου έχουν εξεταστεί για κορονοϊό οι επιβάτες 36 πτήσεων εξωτερικού, συνολικά 2.928 άτομα. Το 97,81% τον τεστ βγήκε αρνητικό και μόλις το 2,19% θετικό. Οι επιβάτες των οποίων το τεστ βγήκε θετικό παρέμειναν στο ξενοδοχείο όπου είχαν μεταφερθεί και για τις 14 μέρες καραντίνας τους, ενώ οι υπόλοιποι των οποίων τα τεστ ήταν αρνητικά, είχαν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την καραντίνα τους στον τόπο διαμονής του που είχαν δηλώσει όπου και ελέγχονταν ως προς την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού τους.

Παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα στην Ερμιονίδα παρότι βγήκαν αρνητικά τα τεστ των επαφών

Σχετικά με τον Δήμο Ερμιονίδας και τα 177 τεστ ήταν αρνητικά, άρα φαίνεται να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Η περιοχή παραμένει ωστόσο σε περιοριστικούς όρους μετακίνησης για προληπτικούς λόγους και με δεδομένο το επιδημιολογικό φορτίο στη δομή αιτούντων ασύλου στην περιοχή. Οι Αρχές καλούν τους κατοίκους και ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν ψύχραιμοι και νηφάλιοι, αλλά να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν κάθε μη αναγκαία μετακίνηση.

Οργή Χαρδαλιά για τον νεκρό και τα υπόλοιπα θετικά κρούσματα σε κλινικές του Ελληνικού και του Περιστερίου

Τις τελευταίες σχεδόν 20 ώρες σήμανε συναγερμός και στο Υπουργείο Υγείας, στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία, σε σχέση με δύο περιπτώσεις κρουσμάτων σε δομές Υγείας στα Δυτικά Προάστια (Γενική Κλινική Ταξιάρχες στο Περιστέρι) και στα Νότια Προάστια (Ψυχιατρική Κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό). «Χθες το βράδυ είχαμε ένα κρούσμα θετικό το οποίο κατέληξε σήμερα το πρωί σε δομή Υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους. Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας μαζί με τον κ. Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ στην δομή. Χθες ολοκληρώσαμε την δειγματοληψία σε περίπου 130 εργαζόμενους και σήμερα έγινε δειγματοληψία σε όλους τους τροφίμους. Περιμένουμε τα σχετικά αποτελέσματα. Μέχρι τώρα στα 92 πρώτα αποτελέσματα από όλους τους εργαζόμενους και τα 92 ήταν αρνητικά. Σήμερα το μεσημέρι παρακολουθώντας μία κατάσταση να εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες σε πολύ συγκεκριμένη δομή Υγείας στην περιοχή των Δυτικών Προαστίων και με βάση τα δείγματα που είχαμε πάρει, είχαμε περίπου νομίζω 28 κρούσματα, 13 κρούσματα που αφορούσε σε τροφίμους του συγκεκριμένου κέντρου, 11 που αφορούσε στους εργαζόμενους και 4 κρούσματα τα οποία ήταν εκείνα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Βρεθήκαμε στην δομή με τον κ. Τσιόδρα σήμερα, η δομή τέθηκε σε καραντίνα, στεγανοποιήθηκε, έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος επιστημονικός και υπεύθυνος διοικητικός, ταυτόχρονα παρακολουθούμε και τα υπόλοιπα δείγματα. Έχουμε άλλα 45 δείγματα να πάρουμε μέχρι το βράδυ και όλες οι απαραίτητες κινήσεις που χρειάζονταν για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την υγεία των υπολοίπων τροφίμων και αυτών που νοσούν και αυτών οι οποίοι βρέθηκαν αρνητικοί και όλες οι απαραίτητες ιχνηλατήσεις είναι σε εξέλιξη.

Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, το τόνισε ο κ. Τσιόδρας, το τονίζουν όλοι οι επιδημιολόγοι μας, όλοι οι επιστήμονες μας. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν. Παρακολουθούμε τα δεδομένα, καλούμε όλους όσους εργάζονται σε τέτοιου είδους δομές να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο, να πάρουν κάθε μέτρο και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι αντιληπτό, ότι η σχέση ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ολοκληρώνοντας την σημερινή του ενημέρωση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, επισήμανε για ακόμη μία φορά ότι «η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει. Σύντομα θα αρχίσουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς μία νέα καθημερινότητα. Η συνέχεια της πορείας μας θα έχει και αυτή δυσκολίες, αν όμως συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια υπευθυνότητα και πειθαρχία, θα μπορέσουμε να τις υπερβούμε. Μέχρι όμως να ξεκινήσει η επόμενη φάση προσπάθειας μας, μέχρι τις 4 Μαΐου που ισχύουν τα μέτρα, συνεχίζουμε να τα τηρούμε απαρέγκλιτα, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Μένουμε σπίτι, δεν μετακινούμαστε άσκοπα. Σε λίγες ημέρες βγαίνουμε επιτέλους νικητές».

Παραμένουν συστηματικοί οι έλεγχοι για άσκοπες μετακινήσεις

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 9 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Συγκεκριμένα, 5 στην Κεντρική Μακεδονία και 4 στην Αττική.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 8 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.088 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 700 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Πρόσθετα, σημειώθηκαν 362 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

Συγκεκριμένα, 151 στην Αττική, 31 στην Κρήτη, 27 στη Θεσσαλονίκη, 27 στα Ιόνια Νησιά, 26 στο Βόρειο Αιγαίο, 23 στο Νότιο Αιγαίο, 21 στην Κεντρική Μακεδονία, 19 στη Δυτική Ελλάδα, 15 στη Στερεά Ελλάδα, 11 στην Πελοπόννησο, 6 στη Θεσσαλία και 5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 49.673 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΠΗΓΗ : news247.gr

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα