Τετάρτη, 22/03/2023 | 15:38

Ψήφισμα-Κάλεσμα σωματείων προς τους εργαζόμενους της Πρέβεζας : “Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα”

425 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 31/03/2020, 5:44 μμ | 0 σχόλια

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΚΑΛΕΣΜΑ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ προς τους  εργαζόμενους της Πρέβεζας

Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Την υγειονομική κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο, όχι ο λαός και οι εργαζόμενοι. 

 1. Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την τεράστια σημασία που έχει για τον λαό η ύπαρξη ενός αποκλειστικά δημόσιου, υψηλού επιπέδου συστήματος υγείας. Ένα σύστημα υγείας που οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων, υποβάθμισαν και υπονόμευσαν υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συγκροτημάτων της περίθαλψης και των επιλογών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Αυτό το δημόσιο σύστημα είναι που τώρα δείχνει την κοινωνική του προσφορά, όταν οι διάφοροι μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες και πολιτικοί, υμνητές της αγοράς και των ΣΔΙΤ, αποσύρονται ή εκβιάζουν για ακόμα μεγαλύτερη κρατική επιδότηση «για να βοηθήσουν». Τα κέρδη και ο μαυραγοριτισμός πάνω και από την πανδημία!

Η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να τους βοηθήσει αντί για:

 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και μονιμοποίηση 

            όλων των συμβασιούχων ώστε να καλυφτούν οι χιλιάδες κενές οργανικές  

            θέσεις.

 • Άνοιγμα Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
 • Εξασφάλιση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους 

            στα νοσοκομεία. 

 • Οργάνωση συστηματικών και σε μαζική έκταση  διαγνωστικών τεστ. 
 • Δημιουργία έκτακτων υποδομών του δημόσιου συστήματος υγείας και    

            ανάπτυξη δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

 • Άμεση επίταξη υποδομών και δυναμικού του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη

            τους στο δημόσιο σχεδιασμό.

Η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας πρέπει να συνοδευτεί με ουσιαστικά μέτρα προστασίας του κοινωνικού συνόλου, όπως πρόσβαση στην περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους, μέτρα αποσυμφόρησης φυλακών και δομών «φιλοξενίας» προσφύγων, εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής στους χώρους αυτούς, μέριμνα για τους άστεγους.

 1. Η κυβέρνηση της ΝΔ, επιτίθεται στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και των υπαίθριων συναθροίσεων άνω των δύο. Την ίδια ώρα που τεράστιοι χώροι δουλειάς παραμένουν ανοιχτοί και λειτουργούν χωρίς μάλιστα να επιβάλλονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα (εργοστάσια, τηλεπικοινωνίες, εργοτάξια, delivery  κλπ). Είναι φανερό ότι αυτά τα μέτρα επιδιώκουν να περιορίσουν την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, να δημιουργήσουν συνθήκες υπακοής και τρομακτικού ελέγχου της ατομικής ζωής εκατομμυρίων πολιτών.
 2.     Με το πρόσχημα του «πολέμου με αόρατο εχθρό» η κυβέρνηση, αξιοποιεί την κρίση με τον κορονοϊό για να κλιμακώσει τον πόλεμο στους εργαζόμενους. Με διατάγματα και ΠΝΠ που παραβιάζουν κάθε έννοια δικαίου επιβάλλει εν μέσω πανδημίας σειρά αντεργατικών μέτρων. Αναστολή των συμβάσεων, επέκταση και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, (τηλεεργασία εκ περιτροπής εργασία κα), μείωση εργάσιμου χρόνου με μείωση αποδοχών στο 50%, επεκτάσεις ωραρίων,  κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που μόνο εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων πήρε πίσω για τα σούπερ μάρκετ. Η «στήριξη» που δίνει για τους ελαστικά εργαζόμενους και άνεργους καθώς και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, ειδικά στους κλάδους που θίγονται, είναι ψίχουλα. 

-Είμαστε αντίθετοι με κάθε αντεργατικό και αντιδημοκρατικό μέτρο.

-Μέτωπο απέναντι στην καταπάτηση των ΣΣΕ και τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας. Απαγόρευση απολύσεων. Πλήρης καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση να βοηθήσει τους εργοδότες με άλλους τρόπους και όχι σε βάρος – και πάλι – των εργαζομένων. 

 -Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για το διάστημα της πανδημίας. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού. Πάταξη της αισχροκέρδειας σε όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης. 

Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.

-Ειδική μέριμνα για όλες τις ευάλωτες ομάδες και τους πρόσφυγες-μετανάστες . Στέγαση όλων σε κατάλληλα καταλύματα με αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους υγιεινής. Απεγκλωβισμός από τα στρατόπεδα, προστασία της υγείας όλων των προσφύγων και μεταναστών.

Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Κανείς περιορισμός τους. 

Ταυτόχρονα παλεύουμε για μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού.

 • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
 • Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
 • Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
 • Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
 • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

Την ώρα που καταρρέει ο μύθος  της αλληλέγγυας Ευρωπαϊκής Ένωσης η  ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την αναγκαία  και θαρραλέα ενίσχυση των λαών του νότου. 

Σύγκρουση με την πολιτική της Ε.Ε, μια πολιτική την όποια θα πληρώσουν οι λαοί  με φτώχεια και θάνατο.

Δεν σταματάμε τους αγώνες. Δεν είμαστε «όλοι μαζί», «δεν συναινούμε»!!. Η πάλη για τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν αναστέλλεται. Δίνουμε τη μάχη, αγωνιζόμαστε να σωθούν οι εργαζόμενοι, όχι τα κέρδη.

 

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας

Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΤΕΛ οδηγών φορτηγών Πρέβεζας

Σωματειακή  επιτροπή Πρέβεζας του Σωματείου  Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα