Τρίτη, 16/04/2024 | 13:07

Συνέλευση συντονισμού εργαζομένων -ανέργων Πρέβεζας : Να βγούμε από αυτή τη μάχη όρθιοι και όχι αλυσοδεμένοι

578 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/03/2020, 10:33 πμ | 0 σχόλια

 

 

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα «έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19» περιλαμβάνονται μια σειρά μέτρων που μέλημά τους είναι να δώσουν μια πρώτη στήριξη σε εργοδότες και επιχειρηματίες: Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών και βεβαιωμένων οφειλών για τέσσερις μήνες σε κλάδους και περιοχές που διακόπτεται η δραστηριότητα με κρατική εντολή. Επιπλέον αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση ωραρίου ή οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ήδη κάνει λόγο για δυνατότητα παράτασης του χρόνου εφαρμογής του «έκτακτου και προσωρινού μέτρου», με βάση την εξέλιξη του φαινομένου. Ο εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να καθορίζει πιο ευέλικτο ωράριο στο όνομα της διαφορετικής προσέλευσης στο χώρο εργασίας. Επίσης για τους γονείς εργαζόμενους –για έναν και υπό προϋποθέσεις– θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού, όπου στις τρεις ημέρες η μία θα είναι από την κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στην «Εργάνη» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων, μαζί με τη δυνατότητα στον εργοδότη να διαμορφώσει κατά το δοκούν την εργασία με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ’ αποστάσεως, θα οδηγήσουν σε όργια αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς με καταστρατήγηση ωραρίου και περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια για τους εργοδότες, που αφενός δεν θα ανακοινώνουν πουθενά τις μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις, αφετέρου θα δρουν ανεξέλεγκτοι επιβάλλοντας κάθε είδους ευελιξία της εργασίας. Όσον αφορά το μέτρο της ανακούφισης των εργαζομένων γονιών, τώρα που έκλεισαν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες, η κυβέρνηση επιμερίζει και πάλι το κόστος στις πλάτες του κόσμου της δουλειάς. Από την άλλη, οι εργοδότες θα μπορούν πιο εύκολα να στρέφουν τους εργαζόμενους στην «κατανάλωση» των λίγων ημερών κανονικής άδειας που τους αναλογούν, ενώ σε επιχειρήσεις (όπως π.χ. φροντιστήρια, γυμναστήρια, θέατρα κ.α.) όπου μπήκε «λουκέτο» οι εργαζόμενοι θα σταλούν σπίτι τους με… άδεια άνευ αποδοχών.

Το κυβερνητικό αφήγημα ισχυρίζεται ότι «όλους τους αφορά ο κορονοϊός», αλλά η διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων αφορά τους εργαζόμενους που τα επισκέπτονται. Να θυμίσουμε ότι τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία από το 2010 έως 2018 μειώθηκαν προοδευτικά έως και 50%, όπως βέβαια και του 2019. Συνολικά έκλεισαν έξι ψυχιατρικά και δεκαπέντε γενικά νοσοκομεία. Έκλεισε ή υπολειτουργεί η πλειονότητα των 360 πρώην πολυϊατρείων του ΙΚΑ και αντικαταστάθηκαν από «καρικατούρες» πρωτοβάθμιας υγείας, τις ΤΟΜΥ. Μειώθηκε δραματικά το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων –όλων των κλάδων– από τις 104.000 στις 76.000 περίπου. Ενώ αυξάνει ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας που πλέον ανέρχεται στο 20% του συνόλου, αμειβόμενοι από νοσοκομεία-επιχειρήσεις και όχι από το κράτος!

Μια πρώτη «γεύση» της κατάστασης όπως διαμορφώνεται με τα κυβερνητικά μέτρα έρχεται και από άλλους κλάδους που μάλιστα θεωρούνται και από τους κερδοφόρους για το κεφάλαιο, όπως ξενοδοχεία και τράπεζες. Στον τουριστικό κλάδο, με αφορμή τις μειώσεις στις τρέχουσες κρατήσεις (όχι της καλοκαιρινής σεζόν), πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζόμενων που υποχρεώνονται σε μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε part-time ή εκ περιτροπής εργασία, σε άδειες άνευ αποδοχών, εργαζόμενων που απολύονται ή εποχικών που δεν επαναπροσλαμβάνονται.

Στον τραπεζικό κλάδο στα καταστήματα δεν έχουν λάβει μέτρα παρά μόνο για το θεαθήναι, με… ένα αντισηπτικό ανά δέκα υπαλλήλους, κι όλα αυτά, όταν η ΕΤΕ έχει ανακοινώσει κέρδη 419 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2019!

Αλλά και στο εμπόριο υπάρχουν καταγγελίες για εκβιασμούς των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους για απολύσεις, για να πάρουν την κανονική τους άδεια, άδεια άνευ αποδοχών, Στα σούπερ-μάρκετ λιώνουν από τα ωράρια και τη τεράστια ψυχολογική  πίεση.

 

 

Στις σημερινές συνθήκες απαιτούνται άμεσα:

– Άμεση ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων. Να λειτουργήσουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ, να επιταχθούν (χωρίς «ενοίκια») τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι ΜΕΘ τους.

– Να σταματήσει κάθε άλλο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης (νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, απαγόρευση διαδηλώσεων κ.ά.) εκτός από αυτό της πρόληψης και της πλήρους αντιμετώπισης της επιδημίας.

– ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ .Το κόστος για τον κορονοϊό να το αναλάβουν το κράτος και το κεφάλαιο, από τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρεύσει, όχι οι εργαζόμενοι. Να μην χαθεί κανένας μισθός, καμία άδεια, κανένα ένσημο.

– Πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσους εργαζόμενους που θα χρειαστεί να λείψουν από τη δουλειά, για όσους έχουν παιδιά στο σχολείο, ΑμΕΑ κ.α  Πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα χρειαστεί, για κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και για τις εγκύους. Κάτω τα χέρια από τις κανονικές άδειες των εργαζομένων!

– Να καταβληθούν πλήρως και στην ώρα τους όλοι οι μισθοί με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Τα 718 ευρώ για 1,5 μήνα που έβγαλε από το συρτάρι ως σενάριο η κυβέρνηση για όσους δεν μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω των συνθηκών, είναι επίδομα ελεημοσύνης.

– Καμία απόλυση, καμία «μη ανανέωση σύμβασης», καμία δυσμενής μεταβολή στους όρους και τις συνθήκες εργασίας «επί τω ελαστικότερω». Προσλήψεις και αυξήσεις  στις εργαζόμενες/ους  στα σούπερ-μάρκετ με σταθερό και όχι ευέλικτο ωράριο.  Πλήρη  ασφάλιση –σταθερό ωράριο-μέτρα  προστασίας  για τους ντελίβερι.

– Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας, με δημόσια μέριμνα (όπως π.χ. γίνεται με το αλάτι των δρόμων) παντού αντισηπτικά, μάσκες κ.α.

– Αναστολή πληρωμών προς Δημόσιο, τράπεζες (στεγαστικά κ.α.), ΔΕΚΟ για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους.

– Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού.

– Έκτακτο επίδομα σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης (ωρομίσθιο κλπ.) που χάνουν το εισόδημά τους και σε αυτοαπασχολούμενους που δεν εργάζονται λόγω των νέων συνθηκών.

– Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια. Τα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός.

– Ειδική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Να μην αφήσουμε να  νικήσει ο φόβος και ο ιός του κέρδους και της αδιέξοδης ατομικής λύσης

 

Εκφράζουμε και οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στους κλάδους της υγείας,  των μεταφορών ,των τροφίμων ,  των τραπεζών του τουρισμού αλλά και όσων πλήττονται άμεσα.

Με μέτωπο ανατροπής  ενάντια σε αυτούς που  πάνε να βγουν κερδισμένοι από τη κατάσταση που διαμορφώνεται . Να σταματήσουμε τη πανδημία κατάργησης εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

 

 

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ –ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα