Παρασκευή, 19/04/2024 | 12:40

Να ληφθούν άμεσα ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους δήμους του Ν. Πρέβεζας

492 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/03/2020, 8:34 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Σύλλογος Εργαζομένων                                       

στους Ο.Τ.Α  Α΄ βαθμού                                Πρέβεζα , 18-03-2020

των Δήμων Ν. Πρέβεζας      

 

Σε συνέχεια της από 13-03-2020 ανακοίνωσης μας, επανερχόμαστε, καθώς διαπιστώνουμε ότι, παρότι έχουν παρέλθει πέντε ημέρες, η κυβέρνηση να συνεχίζει να αντιμετωπίζει την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας με την λογική «κόστους – οφέλους» και να περιορίζει τα όποια πρόσθετα μέτρα στις «δημοσιονομικές αντοχές» του αστικού κράτους και όχι τις πραγματικές ανάγκες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού.

Σαν Σύλλογος Εργαζομένων, με ιδιαίτερη ανησυχία στεκόμαστε στο παραπάνω ζήτημα και επισημαίνουμε ότι σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την υγεία των εργαζομένων και των δημοτών, στους 3 Δήμους της περιοχής (κυρίως στο Δήμο Πρέβεζας) τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την μετάδοση του κορωνοϊού, δεν είναι ολοκληρωμένα, είναι πίσω από τις απαιτήσεις της κρίσιμης αυτής στιγμής. Είναι πίσω και από τα ελάχιστα που ορίζουν οι Π.Ν.Π. που ψηφίζει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Πίσω και από μέτρα που οριζόντια λαμβάνονται σε άλλους φορείς του δημοσίου.

Αντί να αναστείλουν τη λειτουργία υπηρεσιών που δεν έχουν άμεση σχέση με την προστασία από τον κορωνοιό. Αντί να δώσουν άμεση προτεραιότητα σε χώρους στους οποίους επιτακτικά, με μέλη του προσωπικού εκεί, να γίνεται καθαριότητα – απολύμανση, χώρους στους οποίους θα επιστρέψουν τα παιδιά μας, όπως τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στο Δήμο Πρέβεζας έχουν μπει σε μια διαδικασία να στοιβάζουν επιπλέον εργαζόμενους (στο Δημαρχείο, τη Λαϊκή αγορά κ.α.) επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση και ενισχύοντας έτσι την περαιτέρω διασπορά του ιού.

Αναθέτουν επιπρόσθετα καθήκοντα σε εργαζόμενους (σχολικές καθαρίστριες, καθαρίστριες και μάγειροι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ.) χωρίς να έχουν χορηγήσει (με ευθύνη της σημερινής αλλά και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Πρέβεζας) τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δικαιούνται από τον Αύγουστο του 2019, αλλά και τα επιπλέον μέτρα που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους από τον ιό.

Σε συνέχεια των μέτρων που αναφέραμε στην ανακοίνωση μας στις 13/3/2020 και επειδή η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, με ακόμα πιο αρνητικές επιπτώσεις, απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους δημάρχους της περιοχής (Πρέβεζας, Ζηρού και Πάργας):

  • Υποχρεωτική Ειδική Άδεια τους εργαζόμενους που ανήκουν σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου(π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες, σακχαρώδης διαβήτης κλπ.) για την παραμονή τους κατ’ οίκον, με πλήρη μισθό και ασφάλιση και χωρίς χρήση κανονικής αδείας. Ευπαθείς ομάδες δεν είναι μόνοοι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, όπως όρισε η κυβέρνηση της ΝΔ, στην ΠΝΠ/64/14 Μαρτίου 2020. Ποια ιατρική επιστήμη δίνει αυτή την απαράδεκτη ερμηνεία;
  • Ειδική Άδεια και στους εργαζόμενους που έχουν μέλος της οικογένειας τους (παιδί, ηλικιωμένο κλπ.) άρρωστοή που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, με πλήρη μισθό και ασφάλιση και χωρίς χρήση κανονικής αδείας.
  • Κλείσιμο όλων των δημοτικών κτηρίων στο κοινό.Η επικοινωνία και η εξυπηρέτηση να γίνεται Ηλεκτρονικά – Τηλεφωνικώς και Ταχυδρομικώς.
  • Δημιουργία Διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης και εξυπηρέτησηςκοινού σε όσους δήμους δεν διαθέτουν.
  • Αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας (γραφεία). Να λειτουργήσουν όλες οι υπηρεσίες των Δήμων (όσες είναι απολύτως απαραίτητες) με προσωπικό ασφαλείας. Να μην υπάρχουν πάνω από 1 εργαζόμενο, ανά 10 τμ., όπως προβλέπεται στη νέα ΠΝΠ. Δομές που έχουν κλείσει (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, σχολεία, δημοτικό ωδείο και δημοτική βιβλιοθήκη Πρέβεζας κλπ) δεν υπάρχει κανένας λόγος οι εργαζόμενοι να προσέρχονται σε αυτές  ή  να  στοιβάζονται σε άλλες υπηρεσίες.
  • Άμεση χορήγηση των ΜΑΠ στους εργαζόμενους στους εργαζόμενους του Δήμου Πρέβεζας, που δεν έχουν χορηγηθεί (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Τεχνικές Υπηρεσίες, Ηλεκτρολόγοι, Υπηρεσία Δόμησης, Σχολικές Καθαρίστριες).
  • Επιπλέον Μέτρα Ατομικής Προστασίας για Εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες και έρχονται σε επαφή με κόσμο (Καθαριότητα, Πράσινο, Τεχνικές Υπηρεσίες, Ηλεκτρολόγοι, Πρόνοια, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ.) αλλά και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ανάλογα και με την ειδικότητα . Ενδεικτικά αναφέρουμε,: 
  • Γάντια νιτριλίου μιας χρήσης.
  • Προστατευτικές ρόμπες μιας χρήσης.
  • Προστατευτικές ποδιές μιας χρήσης.
  • Προστατευτικός σκούφος (καπέλο) μιας χρήσης με γείσο και χωρίς.
  • Κάλυμμα υποδημάτων μιας χρήσης (ποδονάρια).
  • Κάλυμμα βραχιόνων (επιμανίκια) μιας χρήσης.
  • Προστατευτική Φόρμα ολόσωμη (αδιάβροχη) από πολυπροπυλένιο (μιας χρήσης) για χρήση χημικών.
  • Παντελόνι ιατρικό μιας χρήσης.
  • Φιλτρόμασκα μιας χρήσης με επίστρωση ενεργού άνθρακα.
  • Φιλτρόμασκα ημίσεως προσώπου από καουτσούκ, με φίλτρο κατάλληλο για χημικά.
  • Γυαλιά κλειστού τύπου.
  • Εφοδιασμός με υγρά απολύμανσης χεριών σε όλους τους χώρους των Δήμων.
  • Εφοδιασμός με υγρό σαπούνι σε κατάλληλες σαπουνοθήκες και χάρτινων χειροπετσετών μιας χρήσης σε ειδικές θήκες ή βάσεις σε όλους τους χώρους υγιεινής των εργαζομένων (W.C, νιπτήρες, αποδυτήρια-μπάνια κ.λπ.).
  • Απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων, των δημοτικών αυτοκινήτων, των μηχανημάτων έργου, των απορριμματοφόρων κλπ. 

Οι δήμαρχοι που υλοποιούν τις αντεργατικές πολιτικές που σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν σημαντική ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ΠΝΠ και να πάρουν άμεσα μέτρα πρόληψης, ΜΑΠ και διαχείρισης του προσωπικού.

Σήμερα η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη, όποια ταξική πολιτική και να θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

 Ο Πρόεδρος                                   Η Γραμματέας 

     Μισηρλής Γεώργιος                                                                                Σαρόγλου Μαρίνα

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα