Πέμπτη, 28/03/2024 | 19:17

Μια Ευρώπη «άσχημη», «νεκρή»! Οργή του ιταλικού Τύπου για τη Σύνοδο Κορυφής

625 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/03/2020, 5:09 μμ | 0 σχόλια

 

 

Οργισμένη ήταν αντίδραση του ιταλικού Τύπου στα όσα έγιναν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ώρα που η χώρα μετρά χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊο.

Μια ημέρα μετά την απόφαση των 27 ηγετών της Ένωσης να αναβάλουν την εξέταση πιο ισχυρών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού ο ιταλικός Τύπος εξέφρασε την οργή του μιλώντας για μια Ευρώπη «άσχημη», «νεκρή».

Στη διάρκεια της συνόδου αυτής ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απείλησε να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, αν η ΕΕ δεν υιοθετήσει πιο ισχυρά μέτρα, «με ριζοσπαστικά και πραγματικά επαρκή οικονομικά μέσα σ’ έναν πόλεμο τον οποίο πρέπει να διεξαγάγουμε από κοινού προκειμένου να κερδίσουμε το συντομότερο δυνατόν».

Προτάσεις σε δύο εβδομάδες

Οι 27 χώρες μέλη συμφώνησαν να «παρουσιάσουν προτάσεις σε διάστημα δύο εβδομάδων».

Η Ιταλία, το χρέος της οποίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνης μετά από αυτό της Ελλάδας, αναμένει από την ΕΕ μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη, την ώρα που οι χώρες του βορρά, και κυρίως η Γερμανία, αρνούνται οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση των χρεών της ευρωζώνης όπως και την έκδοση corona bonds.

«Ο Κόντε είπε σε μια νεκρή Ευρώπη να πάει να γ…θεί», είναι ο τίτλος της Fatto Quotidiano. «Άσχημη Ευρώπη», γράφει η La Repoubblica.

Χωρίς συμφωνία το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει τελειώσει

«Αν η Ευρώπη δεν συμφωνήσει, το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει τελειώσει», εκτιμά η Corriere della Sera. Αν και φιλοευρωπαϊκή η εφημερίδα κάνει λόγο για «μια συμφωνία κατ’ ελάχιστο» και τονίζει ότι κοροϊδεύει μια «ένωση που δεν επιδεικνύει δύναμη».

Η οικονομική εφημερίδα Il Sole-24 Ore εκτιμά ότι η ΕΕ βρίσκεται «σε μια καμπή». Επικαλείται Ευρωπαίο διπλωμάτη, σύμφωνα με τον οποίο «όταν μετράμε νεκρούς, δεν μετράμε δισεκατομμύρια».

«Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας πίστη, αναμένουμε η Ευρώπη να κάνει το καθήκον της διότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τα ωραία λόγια», σχολίασε στη σελίδα του στο Facebook ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε επίσης την οργή του. Σύμφωνα με εκείνον, «μία Ευρώπη δειλή, όπως αυτή που είδαμε χθες, θα παρασυρθεί από τον κορονοϊό».

«Όταν πεθαίνουμε και η οικονομία καταρρέει οι αποφάσεις αναβάλλονται για δύο εβδομάδες. Ο μαζοχιστικός εγωισμός των υπέρμαχων της λιτότητας είναι μυωπικός και επικίνδυνος για όλους μας», τόνισε.

«Για μία ακόμη φορά η Ευρώπη επιδεικνύει την απουσία της, δεν υπάρχει στρατηγική», κατήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Rete4 ο Λούκα Ζάια κυβερνήτης του Βένετο, μίας από τις περιοχές που έχει πληγεί περισσότερο από την covid-19.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα