Πέμπτη, 20/01/2022 | 22:26

Πρέβεζα : Να επαναλειτουργήσει άμεσα ο παιδικός σταθμός στο κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ

513 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/12/2019, 12:40 μμ | 0 σχόλια

 

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ, καταγγέλλει την απόφαση της δημοτικής αρχής Πρέβεζας να κλείσει το δημοτικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στον χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο παιδικός σταθμός δεν ανήκει στο Δήμο Πρέβεζας, ότι υπάρχει μειωμένος αριθμός παιδιών και ότι δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις του ΠΔ 99/2017, για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στον παραπάνω παιδικό σταθμό. Παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου Πρέβεζας, σε συνάντηση με το ΔΣ του συλλόγου μας πριν μερικούς μήνες, ότι δε θα αφήσει  να κλείσει κανένας παιδικός σταθμός.

Με την απόφασή της αυτή η διοίκηση του δήμου, δεν λύνει το πρόβλημα, αντίθετα δημιουργεί καινούργια προβλήματα στους γονείς και στο δικαίωμα των παιδιών τους στην προσχολική αγωγή, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους στον παιδικό σταθμό. 

Εφόσον ο συγκεκριμένος χώρος είναι ακατάλληλος να στεγάζει παιδιά, η διοίκηση του Δήμου θα έπρεπε να έχει φροντίσει να βρει νέο κατάλληλο και όχι να επιλέξει τη διασπορά των παιδιών και των εργαζομένων στους γύρω παιδικούς σταθμούς. Προσπαθώντας έτσι να κουκουλώσει το πρόβλημα αλλά και να καλύψει τα τεράστια κενά σε προσωπικό που υπάρχουν στους υπόλοιπους παιδικούς σταθμούς. Κενά για την κάλυψη των οποίων δεν έχει  κάνει απολύτως τίποτα… Σε συνέχεια βέβαια και της πολιτικής και τακτικής που ακολουθούσε όλα τα περασμένα χρόνια η προηγούμενη δημοτική αρχή. 

 Τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής είναι κενό γράμμα. Το πραγματικό, το ουσιαστικό πρόβλημα όμως, είναι ότι έχουμε λίγους βρεφονηπιακούς σταθμούς που δεν καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Ενώ παράλληλα, αυτοί που λειτουργούν έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να λύσει η διοίκηση του Δήμου και όχι να επιλέγει την εύκολη λύση και ελαφρά τη καρδία να κλείνει με την πρώτη ευκαιρία δημοτικές δομές, απολύτως αναγκαίες για το λαό της περιοχής.

Για εμάς τίποτα δεν είναι τυχαίο. 

Όλα αυτά έρχονται ως συνέχεια του οργανωμένου σχεδίου που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, για την υποβάθμιση του στοιχειώδους δημοτικού δικτύου Προσχολικής Αγωγής που υπάρχει και για ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα. Ένα σχέδιο στο οποίο αποκαλύπτεται ότι συμμετέχει ενεργά και η σημερινή δημοτική αρχή Πρέβεζας.

Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία του παιδικού σταθμού στο χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ και να διασφαλίσει ο Δήμος τις προϋποθέσεις για τη μεταστέγαση του παιδικού σταθμού σε νέο σύγχρονο, πλήρως εξοπλισμένο κτίριο ούτως ώστε να μη στερηθεί κανένα παιδί το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή.

Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. 

 

Διεκδικούμε :

  • Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός. Να αξιοποιηθούν κρατικά και δημοτικά κτίρια για να καλυφτούν οι ανάγκες.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
  • Αποκλειστικά κρατικούς – δημόσιους – δωρεάν – σύγχρονους – ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
  • Μόνιμο, εξειδικευμένο κι επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.
  • Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση

Το ζήτημα θα αναδειχθεί από τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας, που είναι αντιπρόσωποι στα συνέδρια της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, καλώντας το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος του Δημοσίου να πάρει μέτρα για την  άμεση επίλυσή του.

 

Για το Δ.Σ.

 

     Ο Πρόεδρος                     Η Γραμματέας

 

Μισηρλής Γεώργιος                                       Σαρόγλου Μαρίνα

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα