Πέμπτη, 28/03/2024 | 13:49

Ο Δήμος Πρέβεζας τίμησε τη μνήμη του μεγάλου Δωρητή Αναστασίου Θεοφάνη

769 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/12/2019, 3:32 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

 

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη “Θεοφάνειο”Αίθουσα Τέχνης το απόγευμα της Κυριακής ο Δήμος Πρέβεζας τίμησε τη μνήμη του μεγάλου Δωρητή Αναστασίου Θεοφάνη βραβεύοντας παράλληλα τους μαθητές της Γ ΄τάξης των Λυκείων του Δήμου που πρώτευσαν κατά την αποφοίτησή τους τη σχολική χρονιά 2017-2018 .

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος ο οποίος συνεχάρη τους μαθητές για τις επιδόσεις τους ενώ με επίκεντρο το βίο και την προσφορά του Αναστασίου Θεοφάνη αναφέρθηκε γενικότερα στις έννοιες της ευεργεσίας και της δωρεάς.

Για λιγότερο γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγάλου Δωρητή μίλησε ο κ .Σπύρος Σουμαλεύρης ενώ η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου αρχαιολόγος κα Αθηνά Κωνσταντάκη παρουσίασε λεπτομέρειες για τη φιλοτεχνημένη στα 1836 θρησκευτική εικόνα του “Παντοκράτορα” που κοσμούσε για χρόνια την αίθουσα της “Θεοφανείου” και βρίσκεται πλέον στο γραφείο του Δημάρχου.

Μετά το τέλος των ομιλιών έγινε η απονομή των επαίνων “Αναστασίου Θεοφάνη” στους πρωτεύσαντες μαθητές οι οποίοι είναι:

  • 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας: Βάρλα Πολυξένη του Σπυρίδωνος
  • 2ο ΓΕΛ Πρέβεζας: Παλαμαρίδη Ουρανία του Ιωάννη
  • Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας: Βερύκιος Απόστολος του Νικολάου
  • Εσπερινό ΓΕΛ Πρέβεζας: Καραντζένη Πελαγία του Ευθυμίου
  • 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας: Κακιούζης Θεόδωρος του Χαραλάμπους.
  • Εσπερινό ΕΠΑΛ Πρέβεζας
  • Από τους μαθητές που απέκτησαν απολυτήριο: Ελευθεριάδου Μαρούλα του Γεωργίου .
  • Από τους μαθητές που ήταν κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου και απέκτησαν πτυχίο ειδικότητας: Παπουτσή Αθηνά του Ηλία και
  • Γ.Ε.Λ. Λούρου: Ιωάννου Λυδία του Νικολάου.

Επίσης η φιλόλογος Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου παρουσίασε στοιχεία για την έκθεση που θα φιλοξενείται έως και την Τρίτη στο ισόγειο της (K.I.K.Π.Ε) “Θεοφανείου” και περιλαμβάνει τα 464 βιβλία που προσέφερε το Κοινωφελές Ιδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας για τη Θεοφάνειο Σχολή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Πρέβεζα”.

Ακολουθεί η ομιλία του  Δημάρχου Πρέβεζας κ.Νίκου  Γεωργάκου στην εκδήλωση.

«Όταν θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν», γράφει σε ένα ποίημά του ο Κωνσταντίνος Καβάφης, «τέτοιους βγάζει το Έθνος μας θα λένε για σας. Έτσι θαυμάσιος θα είναι ο έπαινός σας». Είναι αλήθεια υπέροχος αυτός ο έπαινος για ανθρώπους που έδειξαν και δίδαξαν με το δικό τους τρόπο την προσφορά στην Πατρίδα. Τους άξιους ανθρώπους, όπως ο Αναστάσιος Θεοφάνης που τιμούμε σήμερα, με το μεγάλο αίσθημα φιλοπατρίας, φιλανθρωπίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Αναστάσιος Θεοφάνης, που γεννήθηκε στην Πρέβεζα και μεγαλούργησε ως έμπορος στη Ρωσία, ίδρυσε την ομώνυμη ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ. Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, ήθελε να λάβουν την ελληνική παιδεία οι νέοι της γενέτειράς του πόλης και με τη διαθήκη του, στις 11 Νοεμβρίου 1814, κληροδότησε τα έσοδα της περιουσίας του για την αγορά του οικοπέδου, την ανέγερση του Διδακτηρίου και τη λειτουργία της Σχολής.

Στη Θεοφάνειο Σχολή, που απέκτησε άδεια νόμιμης λειτουργίας τον Απρίλιο του 1834, δίδαξαν φωτισμένοι δάσκαλοι του Γένους όπως ο Ζαγορίσιος Αναστάσιος Σακελάριος και ο Ιωάννης Παχούμης. Η Σχολή λειτούργησε ανελλιπώς από τον Απρίλη του 1834 μέχρι και τον Αύγουστο του 1914, οπότε τα τμήματά της αποτέλεσαν το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο, το Ελληνικό και το Ημιγυμνάσιο.

Η βοήθεια που πρόσφερε αρχικά η Σχολή στους άπορους μαθητές, στις παραμονές των μεγάλων Χριστιανικών εορτών, ήταν ένα ζευγάρι παπούτσια, που κατασκεύαζαν Πρεβεζάνοι τσαγκάρηδες. Στους επιμελείς και με καλή συμπεριφορά και απόδοση άπορους μαθητές προσφέρονταν επιπλέον βιβλία και γραφική ύλη. 

Με τη σύνταξη του Κανονισμού για τη λειτουργία της στα 1844, ο καλύτερος της σχολικής χρονιάς αποστέλλονταν με έξοδα του ταμείου της Σχολής στην Αθήνα ή στην Κέρκυρα για να τελειώσει τις σπουδές του, με τον όρο να επιστρέψει και να εργασθεί στην Πρέβεζα, για να ωφεληθούν οι κάτοικοί της. 

Τα χρόνια, βέβαια, έχουν περάσει και οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει. Η διαχείριση του κληροδοτήματος Αναστάσιου Θεοφάνη, από το 1990 περιήλθε στο Δήμο Πρέβεζας και τα έσοδα διατίθενται για την οικονομική ενίσχυση των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας.

Πρωταγωνιστές της αποψινής εκδήλωσης είστε εσείς, τα παιδιά μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της τρίτης τάξης των Λυκείων του Δήμου μας, που καταφέρατε να κερδίσετε τη διάκριση της αριστείας. Το βραβείο που θα λάβετε στη μνήμη του μεγάλου Δωρητή του Δήμου μας, είναι πολύ σημαντικό.

Εσείς που ανοίγετε τώρα τα φτερά σας, να γνωρίζετε ότι η εφήμερη δόξα και τα εύκολα χρήματα, όσο γρήγορα έρχονται, τόσο γρήγορα μπορεί να χαθούν. Εκείνα, όμως, που αποκτούμε με κόπο, όπως είναι οι γνώσεις και η μόρφωσή μας, είναι δικά μας και δε μπορεί να μας τα στερήσει κανείς. Αξίζει λοιπόν να επενδύσουμε σε αυτά. Ατομικά ο καθένας μας και συνολικά η Πολιτεία, επιβραβεύοντας την αριστεία και ενθαρρύνοντας την προσπάθεια.

Η αποφοίτηση από το Λύκειο είναι το πρώτο βήμα. Για την κατάκτηση των στόχων σας έχετε πολύ ακόμη να κοπιάσετε. Ο αγώνας είναι δύσκολος, συνάμα όμως είναι και όμορφος. Να τον ζήσετε στο έπακρο. Να αγωνιστείτε για τις αξίες, τα ιδανικά σας και πάνω απ όλα για τα όνειρά σας.

Σήμερα, στην αίθουσα αυτή, τιμώντας τη μνήμη του Αναστάσιου Θεοφάνη, τιμούμε ταυτόχρονα όλους εκείνους τους ανθρώπους που επέλεξαν να αφήσουν στο Δήμο Πρέβεζας και τους Δημότες μας ένα κομμάτι της περιουσίας ή και ολόκληρη την περιουσία τους, κάνοντας έτσι πράξη την προσφορά στο συνάνθρωπο και την τοπική κοινωνία.

Οι Δωρητές και Ευεργέτες του Δήμου μας αλλά και γενικά της Πατρίδας μας, άφησαν σε όλους μας μια παρακαταθήκη που δεν έχει να κάνει μόνο με την υλική, αλλά πρωτίστως με την ηθική προσφορά.

Η ιστορία των εθνικών μας Ευεργετών, ένας τέτοιος ήταν και ο Αναστάσιος Θεοφάνης, είναι στ’ αλήθεια πραγματικά συγκλονιστική, ταυτισμένη με τη διασπορά μας, με τη νοσταλγία της μητέρας πατρίδας, με το μεγαλείο της ανιδιοτελούς προσφοράς και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους, που αν δεν υπήρχαν αυτοί, σίγουρα δεν θα είχε σταθεί στα πόδια του στα πρώτα βήματά του. Οι Ευεργέτες, αποτελούν για το Έθνος μας ένα μεγάλο ηθικό κεφάλαιο και δικαιούνται σίγουρα μαζί με τους πολεμικούς ήρωες και τους πνευματικούς μας ανθρώπους, της τιμής και της ευγνωμοσύνης όλων μας. Δείχνουν και πάλι το δρόμο για τη δημιουργία και την εθνική ανάταση!

Εξίσου έντονα με τις παλαιότερες εποχές, οι έννοιες της δωρεάς και της ανιδιοτελούς προσφοράς είναι πολύτιμες και σήμερα. Το φαινόμενο του ευεργετισμού, ευτυχώς, δε σταμάτησε με το πέρασμα του χρόνου και παρά τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες τέτοιες πράξεις, που αποδεικνύουν πως και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που από το υστέρημά τους προσφέρουν σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη αλλά και στο κοινωνικό σύνολο, καλύπτοντας τα «κενά» του κεντρικού Κράτους .

Εκείνο που έχει σημασία να καταλάβουμε είναι ότι κανείς μας δεν αποτελεί το κέντρο, αλλά ένα μικρό κομμάτι του κόσμου. Ενός κόσμου που βασίζει τη συνοχή του, στην αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό και τη φιλοπατρία.

Γιατί μόνο όταν προσφέρουμε μπορούμε να περιμένουμε ότι θα λάβουμε. Κι αν δεν έχουμε τίποτα άλλο να προσφέρουμε στο συνάνθρωποι, αρκεί η αγάπη και το ενδιαφέρον μας. 

Σε μια κοινωνία που κλειδώνει ερμητικά τις πόρτες της, ας αφήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο, να μπουν μέσα η ελπίδα, η αλληλεγγύη και η ζεστασιά.

Συγχαρητήρια για τα βραβεία σας. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!”.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα