Παρασκευή, 19/04/2024 | 00:40

Ούτε Κονκουρή, ούτε αλλού στην Πρέβεζα, κλειστό κέντρο προσφύγων και μεταναστών-Πλήρης Επιβεβαίωση της “ΤΟΜΗΣ”

1060 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/12/2019, 9:38 μμ | 0 σχόλια

 

 

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτέλεσε θέμα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, παρουσία του κυβερνητικού βουλευτή Στέργιου Γιαννάκη, του αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου της Περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, του δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, εκπροσώπων παρατάξεων και φορέων.

Για το ζήτημα της δημιουργίας κλειστού κέντρου προσφύγων και μεταναστών στην Πρέβεζα η ΤΟΜΗ στην ενημέρωση είχε διαχωρίσει τη θέση της και εξηγούσε γιατί δεν θα γίνει κλειστό κέντρο προσφύγων και μεταναστών στο πρώην Στρατόπεδο Κονκουρή, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, τόσο από τον βουλευτή, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και τον δήμαρχο Πρέβεζας. Μάλιστα, ξεκαθαρίστηκε ότι κλειστό κέντρο προσφύγων δεν θα γίνει ούτε στο Κονκουρή, ούτε αλλού στην Πρέβεζα.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος είπε ότι το Προσφυγικό-μεταναστευτικό βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, είναι πολύπλοκο με παγκόσμιες διαστάσεις, με πολλούς παράγοντες να εμπλέκονται σ’ αυτό. Συνεχίζοντας ον κ. Γεωργάκος είπε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για μικροπολιτική ούτε για κραυγές, απαιτεί μια ψύχραιμη, ρεαλιστική, προσεκτική αντιμετώπιση και πάνω απ’ όλα, ομοψυχία και σύμπνοια από όλους. “Αυτό το λέω γιατί πολλές φορές για το προσφυγικό-μεταναστευτικό γινόμαστε θεατές ακραίων συμπεριφορών μίσους και ξενοφοβίας. Το κεντρικό κράτος, η εκάστοτε κυβέρνηση στο πλαίσιο βέβαια των διεθνών συνθηκών και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χαράσσουν και υλοποιούν τις πολιτικές αυτού του τεράστιου προβλήματος. Εμείς σαν αυτοδιοίκηση συμμετέχουμε κατά ένα μέρος στην υλοποίηση των αποφάσεων, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχουμε άποψη, ειδικά ότι η υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών επηρρεάζει τη ζωή και τη λειτουργία της τοπικής μας κοινωνίας και την τοπική οικονομική δραστηριότητα.” τόνισε ο κ. Γεωργάκος επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν έχει κάποια επίσημη ενημέρωση ότι θα υλοποιηθεί κάποια δομή. Ο δήμαρχος Πρέβεζας αναφέρθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Θεοδωρικάκο εξηγώντας ότι ο υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει κάποια δομή προσφύγων-μεταναστών στην Πρέβεζα. Δηλαδή δεν θα γίνει δομή στον ιστό της πόλης της Πρέβεζας, στην επέκταση του σχεδίου, μέσα στα πρώην στρατόπεδα, ΤΑΙΠΕΔ κ.ο.κ. “Σας το διαβεβαιώνω και είναι ανακοινώσιμο ότι ο κ. Θεοδωρικάκος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, απέκλεισε το πρώην στρατόπεδο Κονκουρή ή ΤΑΙΠΕΔ, ή όπως θέλουμε να το λέμε. Το συγκεκριμένο θέμα έχει λήξει” είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργάκος.

 

αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφυγες και μετανάστες στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη είναι περίπου 650 άτομα και σε ξενοδοχεία του δήμου Πρέβεζας 250-300 άτομα περίπου.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης, χαρακτήρισε λήξαν το θέμα της δημιουργίας κλειστού κέντρου προσφύγων και μεταναστών στην Πρέβεζα. “Πριν δύο εβδομάδες δημιουργήθηκε μια αναστάτωση άνευ λόγου. Κάποια μέσα ενημέρωσης αναστάτωσαν την τοπική κοινωνία με το ότι θα γίνει κέντρον κλειστού τύπου προσφύγων και μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Κονκουρή. Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για το θέμα, ούτε στον βουλευτή, ούτε στον αντιπεριφερειάρχη, ούτε στον δήμαρχο. Είναι γνωστό ότι στο Κονκουρή γίνεται η είσοδος της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται ένας κόμβος απαλλοτριώνονται τέσσερα (4) κτίσματα και όλο το Κονκουρή γίνεται ένα εργοτάξιο. Πως είναι δυνατόν να είναι εργοτάξιο το Κονκουρή και να φιλοξενούνται σε κλειστού τύπου κέντρο πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτές είναι κακοήθειες, είναι κρίμα ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο και προσπαθούμε να δημιουργούμε εντάσεις μεταξύ μας. Πρέπει όλοι μαζί να καθόμαστε σε ένα τραπέζι να μπορούμε να βρούμε τη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργείται στον τόπο μας. Οι εκλογές μια φορά γίνονται, τελειώνουν από εκεί και πέρα ενωμένοι όλοι να παλέψουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Χτες είχα μία συνάντηση στο υπουργείο εσωτερικών με τον κ. Θεοδωρικάκο και με επιτελείο της Εθνικής άμυνας και όπως σας είπε και οκ. Δήμαρχος προηγουμένως, είναι τελεσίδικο όχι μόνο για Κονκκουρή, για καμία περιοχή μέσα στην Πρέβεζα, να γίνει κλειστό κέντρο προσφύγων. Πιστεύω ότι δε χρειάζεται κάποια άλλη εξήγηση, είναι τελειωμένο, είναι επιβεβαιωμένο από τον υπουργό. Σε καμία περίπτωση στην Πρέβεζα δεν πρόκειται να έρθει κέντρο κλειστού τύπου για πρόσφυγες και μετανάστες” ξεκαθάρισε όρθά και  κοφτά ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης. Ο βουλευτής ευχαρίστησε για τη συνεργασία που είχε τόσο με τον Αντιπεριφερειάρχη, όσο και με τον δήμαρχο, χαρακτηρίζοντάς την άψογη.

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου της Περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας  Στράτος Ιωάννου εξήγησε ότι ο ίδιος σε προσωπικό επίπεδο δεν ανησυχεί εάν έρθουν πρόσφυγες στην περιοχή μας, διευκρινίζοντας  : “Πρέπει να έρθουν συντεταγμένα, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση με τον βουλευτή, τον δήμαρχο, τον αντιπεριφερειάρχη και όλους τους τους φορείς  σε περιοχές που θα υποδείξουμε εμείς. Όχι κρυφά, αν γίνονταν και όχι όπως συζητιόνταν στα site γιατί πραγματικά ούτε εγώ είχα επίσημη πληροφόρηση, όχι με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να επιβεβαιώσω κι εγώ ότι δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση, ούτε καν πληροφόρηση προς εμάς που να λέει ότι κάτι συμβαίνει… Παρ’ όλα αυτά συντεταγμένα σε πλήρη συννενόηση με τον βουλευτή και τον δήμαρχο, μιλήσαμε, συζητήσαμε και δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Θεωρώ ότι η περιοχή μας έχει βάλει πλάτη από το 2015 όσον αφορά τους πρόσφυγες και βάλαμε πλάτη στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη όπου και εκεί υπήρξαν μια σειρά από αντιδράσεις . Αυτή τη στιγμή είναι 652 άτομα για την ακρίβεια εκεί τα οποία ζουν με τις οικογένειές τους είναι πρόσφυγες, εμείς σαν περιφέρεια τους στηρίζουμε, εγώ προσωπικά τους έχω δώσει και τσάντες για τα παιδιά και αυτοκίνητο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί μηχανήματα της περιφέρειας και βοηθάνε να γίνουν κάποιες εργασίες.” είπε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου “Πρέβεζα” Κώστας Λογοθέτης, έκανε μία πολύ σωστή ερώτηση, που αφορούσε στο εάν ζητηθεί από την κεντρική εξουσία χώρος ή χώροι κι αν έχει προβλεφθεί κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί λοιπόν τώρα να δείχνει τελεσίδικο ότι στην Πρέβεζα δεν γίνεται κλειστού τύπου κέντρο προσφύγων και μεταναστών, αν όμως σε 2-5-10 χρόνια ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο θέσεις ή θέση, οι φορείς μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλουν να είναι έτοιμοι με πρόταση  ή προτάσεις.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα