Παρασκευή, 29/03/2024 | 09:54

«Η χώρα μπαίνει σε μια νέα εποχή με τον πρώτο Προϋπολογισμό που δίνει ελπίδα για το μέλλον μετά από μια δεκαετία ύφεσης» – Ομιλία του Θανάση Καββαδά στη Βουλή

751 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/12/2019, 2:27 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του Προϋπολογισμού για το 2020.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης, ενώ για τρίτη φορά, μέσα σε δύο μήνες, δανειστήκαμε από τις αγορές με αρνητικό επιτόκιο, το οποίο στα έντοκα γραμμάτια εξαμήνου διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του -0,02%, και πετύχαμε και την πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Έκανε αναφορά στις δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Ουίλμπουρ Ρος, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τη δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αλλά και για την πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, 

Σχολίασε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από την προηγούμενη, που υπερφορολόγησε τους πολίτες και μείωσε την αγοραστική τους δύναμη, θέτοντας ως στόχο την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, τη μείωση της υπερφορολόγησης, την ενίσχυση των επενδύσεων και των διαθέσιμων εισοδημάτων των πολιτών και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ο κ.Καββαδάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή της πρότασης που είχε καταθέσει, για να μειωθούν τα όρια πάνω από τα οποία μια επένδυση μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατηγική, πρόταση που έγινε αποδεκτή στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Τόνισε ότι η ρύθμιση αυτή ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων η κατασκευή της Μαρίνας στο Βλυχό.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις μειώσεις φόρων συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων που ενσωματώνει ο Προϋπολογισμός του 2020, όπως:

  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% 
  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα και για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ,  από το 22% που είναι σήμερα στο 9%.
  • Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου με ταυτόχρονη αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. 
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. 
  • Μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για μια τριετία και του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Θεσμοθέτηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με  εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες της θητείας της.
  • Καταβολή αυξημένου επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, που θα το εισπράξουν οι δικαιούχοι μέχρι τις 31/12/2019 ενώ έχει διευρυνθεί και ο αριθμός τους.

Σχολίασε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια οφειλόταν στην υπέρβαση κατά πολύ των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που προέκυπτε από την υπερφορολόγηση, ενώ ο στόχος της τωρινής κυβέρνησης είναι υψηλοί και βιώσιμοι αναπτυξιακοί ρυθμοί που για το 2020 προβλέπονται στο 2,8%, ενώ παράλληλα προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης από το  0,6 σε 1,8% αλλά και των εξαγωγών από το 4,9% στο 5,1%.

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ.Καββαδάς ανέφερε:

«Μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, τώρα έχουμε έναν Προϋπολογισμό που δίνει ελπίδα για το μέλλον. Ο Προϋπολογισμός έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο το οικονομικό κλίμα και την ψυχολογία της αγοράς ενώ θα κινηθεί με συνέπεια στην βασική προεκλογική μας δέσμευση, τη μείωση των φόρων. Η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε φόρους δίχως τέλος, δίχως λογική. Χωρίς αναπτυξιακό πρόσημο. Συνεπής με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος για την Ελλάδα. Ο δρόμος της  μείωσης των φόρων, της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της αύξησης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, αλλά και των εισοδημάτων όλων των πολιτών. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να γίνει μια χώρα φιλική στους επενδυτές, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις. Και αυτό το στοίχημα το κερδίζει ο Προϋπολογισμός του 2020. Γι’αυτό και τον υπερψηφίζουμε».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα