Παρασκευή, 19/04/2024 | 19:00

Χαιρετισμός του Δημάρχου Πρέβεζας στο 1ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας

729 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/11/2019, 4:26 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής ενώ σε αυτές παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος απευθύνοντας τον ακόλουθο χαιρετισμό:

“Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα η παρουσία μου σήμερα εδώ, σ΄ αυτή την πρωτότυπη εκδήλωση,στο 1ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας .

Ορισμένοι νομίζουν ότι τα θέματα ψυχικής υγείας αφορούν μια μικρή ομάδα συνανθρώπων μας.

Δεν είναι όμως έτσι.

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει τεκμηριωθεί ,μέσα από πρόσφατες έρευνες του 2016, ότι 1 στους 6 ενήλικες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα ψυχικής υγείας όπως η κρίση άγχους ή η κατάθλιψη και ότι 1 στους 5 ενήλικες παγκοσμίως έχουν σκεφτεί να γίνουν αυτόχειρες κυρίως λόγω της κατάθλιψης. 

Αριθμοί πραγματικά συγκλονιστικοί.

Και τα προβλήματα αυτά αφορούν τους πάντες και όχι μόνο τους ενήλικες.

Παιδιά, εφήβους, μεσήλικες, γυναίκες, άνδρες, φτωχούς, πλούσιους, όλα δηλαδή τα κοινωνικά στρώματα ανεξαρτήτων φύλου και ηλικίας.

Εχουμε επομένως μπροστά μας μια επιδημία ψυχικών διαταραχών, με την κατάθλιψη να κρατά τη σκυτάλη καθώς πάλι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2021 προβλέπεται να είναι η δεύτερη -μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα- σοβαρότερη απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας ενός ανθρώπου.

Εχουμε επίσης νέες μορφές εξάρτησης που δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής όπως η εξάρτηση από το Διαδίκτυο.

Δεν είμαι προφανώς ειδικός ,νομίζω όμως ότι ιδιαίτερα στη χώρα μας η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών επιβάρυνε σημαντικά το επίπεδο της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης στα προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Για όλους αυτούς τους λόγους το έργο εσάς των επιστημόνων που ασχολείσθε με την ψυχική υγεία και παρέχετε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης είναι πάρα πολύ σημαντικό και αναγκαίο.

Οι δομές της Πρέβεζας στα 10 χρόνια λειτουργίας τους έχουν εξυπηρετήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας με διάγνωση, προγράμματα πρόληψης, ψυχοθεραπεία,εναλλακτικές μορφές θεραπείας,συμβουλευτική γονέων αλλά και φαρμακευτική θεραπεία ,καλύπτοντας τον πληθυσμό των νομών Πρέβεζας, Λευκάδας και ‘Αρτας καθώς και τη Βόρεια Αιτωλοκαρνανία.

Σαν άνθρωπος που έχω διοικήσει στο παρελθόν το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας αλλά και με τη νέα μου ιδιότητα ως Δήμαρχος, έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα και την προσφορά σας

Βρίσκομαι κοντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και δίπλα στην αγωνία και την προσπάθεια σας να σταθούν όρθιες και να λειτουργήσουν με επάρκεια οι συγκεκριμένες δομές.

Μπορεί η δημόσια υγεία να είναι ευθύνη και υποχρέωση του κράτους και η Αυτοδιοίκηση όμως οφείλει να είναι στην πρώτη γραμμή και να συνδράμει την αποστολή του κράτους για τη διασφάλιση και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, στην οποία, όπως ανέφερα προηγουμένως , βασικός τομέας είναι η ψυχική υγεία.

Με μεγάλη προθυμία δεχθήκαμε σαν Δήμος να είμαστε ανάμεσα στους συνδιοργανωτές.

Εύχομαι να καθιερωθεί η εκδήλωση αυτή και να πραγματοποιείται και τα επόμενα χρόνια.” 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα