Τετάρτη, 24/04/2024 | 19:45

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, αγωνίζεται για το λάδι της Πρέβεζας και φέρνει Βορίδη…

528 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/11/2019, 4:31 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Όσο οι φορείς μας κινούνται προς αναπτυξιακές κατευθύνσεις τόσο χωρούν η αισιοδοξία και η προσδοκία ότι θα αλλάξει ο τόπος μας προς το καλύτερο, σε όλα τα επίπεδα.

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας δίνει έμφαση στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας και πράττει άριστα, ενώ έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου για την προβολή και προώθηση του ελαιολάδου του τόπου μας, του νομού Πρέβεζας.

Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο συνεχίζει την προσπάθεια ανάδειξης και πιστοποίησης της αυθεντικότητας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου Πρέβεζας και της προώθησής του σε νέες αγορές και δίκτυα εμπορίας, Προς αυτή τη κατεύθυνση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Μπούρης σε συνάντησή του με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, ζήτησε την αρωγή του. Ασφαλώς γεγονός σημαντικό να τεθεί δια ζώσης προς τον αρμόδιο υπουργό, το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ασφαλώς σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι το Επιμελητήριο Πρέβεζας προσκάλεσε τον υπουργό να έρθει στην Πρέβεζα, στη διεξαγωγή συνεδρίου αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα και ο κ. Βορίδης αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε. Προσέξτε, το Επιμελητήριο φέρνει υπουργό στην Πρέβεζα και μάλιστα τον αρμόδιο υπουργό και για τον πρωτογενή τομέα και για το λάδι.

 

Και για το “αδικημένο” λάδι μας, το Επιμελητήριο έχει ξεκινήσει μια σειρά από δράσεις και συνεχίζει :  Την Ανάπτυξη και Εφαρμογή εργαλείων γνησιότητας σε τοπικές ποικιλίες εξαιρετικών παρθένων και παρθένων προϊόντων ελιάς (λιανοελιά και κορωνέικη )με τη δειγματοληψία ελαιών από ελαιοπαραγωγούς της περιοχής  (ήδη έχουν συλλεχτεί 60 δείγματα και ση διαδικασία θα συνεχιστεί  μέχρι και τον Γενάρη του 2020) και αποστολή τους στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ γιαεφαρμογή αναλύσεων γνησιότητας: φυσικοχημικές αναλύσεις (συμπεριλαμβανομένων των φασματοσκοπικών αναλύσεων) και ανάλυση στατιστικών δεδομένων ανά ποικιλία και περιοχή παραγωγής. Στο σχεδιασμό των δράσεων του Επιμελητηρίου Πρέβεζας αναφορικά με το ελαιόλαδο είναι επίσης :

Η Ανάπτυξη προτύπων πιστοποίησης γνησιότητας, σε συνδυασμό με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνικών στη καλλιέργεια της ελιάς.

Η Δημιουργία :Καλάθι Αυθεντικών Προϊόντων Ελιάς Γεωγραφικής περιοχής Πρέβεζας  των κυριότερων ποιοτικών  επιλεγμένων ποικιλιών ελαιοκομικών προϊόντων.

Η Διοργάνωση Εκπαιδευτικών  σεμιναρίων με ειδικά εκπαιδευτικά υλικά σε τοπικούς παραγωγούς και ιδιοκτήτες  ελαιοτριβείων

Δημιουργία Πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Προώθησης που Θα αναπτυχθεί για να προωθηθεί το “Καλάθι Αυθεντικών Προϊόντων Ελιάς” σε τελικούς πελάτες

 

Η Οργάνωση ειδικής εκδήλωσης προβολής και προώθησης  στην Πρέβεζα τον προσεχή Ιούνιο

Η Οργάνωση Συμμετοχής σε Διεθνείς Εκθέσεις την προσεχή χρόνια  προκειμένου της αναγκαίας προβολής και δικτύωσης.

 

Χαρακτηρίζω σε παραπάνω παράγραφο “αδικημένο” το λάδι μας, γιατί όντως είναι αδικημένο. Οι ξένοι έμποροι το… πουλάνε από  2,30 ευρώ που το αγοράζουν το λίτρο σε 14 τα 330ml, τοποθετημένο σε καλσίσθητα μπουκαλάκια με ετικέτες. . Το πουλάνε για χρυσάφι δηλαδή, ακριβότερα από ότι πουλιέται η Βενζίνη ή το πετρέλαιο στον τόπο μας. Σε κάθε περίπτωση μπράβο στο Επιμελητήριο για την προσπάθειά του, τη χρειάζεται και το λάδι και ο πρωτογενής μας τομέας,  και πρεπει γύρω από αυτή την προσπάθεια του επιμελητηρίου να συνασπιστούν και να συνδράμουν και άλλοι φορείς. Και γιατί αξίζει να ενδυναμωθεί αυτή η προσπάθεια και γιατί και αυτοί έχουν το ίδιο ενδιαφέρον…

 

Σπύρος Πλέουρας

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα