Πέμπτη, 28/03/2024 | 14:15

Σεισμός στην Αλβανία: Στους 21 οι νεκροί -Η ΕΜΑΚ επιχειρεί να εντοπίσει επιζώντες

830 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/11/2019, 9:25 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Τους 21 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό των 6,4 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Αλβανία, τον ισχυρότερο που έχει σημειωθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνι, στα βόρεια των Τιράνων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Θρίλερ επικρατεί σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους.

Στο πλευρό της Αλβανίας η Ελλάδα: Η ΕΜΑΚ έφτασε στη χώρα

Στο πλευρό της Αλβανίας βρίσκεται η Ελλάδα μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, με την ΕΜΑΚ να έχει ριχτεί ήδη στη μάχη για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών.

Δύο ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έφτασαν το απόγευμα στην Αλβανία και αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην πόλη Θουμάν που έχει ισοπεδωθεί. Στον πλευρό των διασωστών, βρίσκονται τα δύο εκπαιδευμένα στον εντοπισμό ζωής κάτω από ερείπια σκυλιά της ΕΜΑΚ.

Οι διασώστες επιχειρούσαν από τις επτά το απόγευμα της Τρίτης σε γκρεμισμένο κτίριο, όπου υπήρχαν επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Σημειώνεται ότι οι μετασεισμοί στην περιοχή είναι δεκάδες και δυσκολεύουν το έργο των διασωστών.

«Η Ελλάδα είναι δίπλα στον αλβανικό λαό»

Νωρίτερα, το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι δίπλα στον αλβανικό λαό και στην κυβέρνησή του, έστειλε από το Δυρράχιο, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του σημερινού σεισμού στην Αλβανία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Βρίσκομαι εδώ με την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με δύο μονάδες ΕΚΑΜ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον φίλο αλβανικό λαό» ανέφερε σε δήλωσή του, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Δένδιας.

Και σημείωσε: «Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ».

Ο στρατός ετοιμάζει αντίσκηνα για τους άστεγους
Πρόκειται για εκτεταμένες ζημιές, σε μια ακτίνα που καλύπτει όλη τη μέση Αλβανία με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στο Βορά και το Φίερι στο Νότο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο στρατός της Αλβανίας κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων.

Μέχρι τώρα καταγράφηκαν περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις με την εντονότερη εκείνη των 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγάλο σεισμό και 5 Ρίχτερ στις 14.14 τοπική η ώρα.

Αλβανία: Σοκάρουν οι ανθρώπινες ιστορίες -Ακούγονται φωνές από τα χαλάσματα
Στο Θουμάνι, η Μαριάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο μιας πενταόροφης πολυκατοικίας, όταν τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. «Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας και δεν ξέρω πώς γλιτώσαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η γυναίκα. Στο σπίτι την ώρα εκείνη βρίσκονταν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η τρίχρονη ανιψιά της.

Δεκατρία πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια κτιρίων στο Δυρράχιο, ενώ 44 άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί και διασώθηκαν.

Μια 30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη στα συντρίμμια επί 14 ώρες και ανασύρθηκε ζωντανή. Δύο ώρες νωρίτερα όμως οι διασώστες είχαν βγάλει νεκρή την 8χρονη κόρη της.

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα. «Φοβόμαστε να γυρίσουμε στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παντού ρωγμές και φοβόμαστε ότι θα έχουμε τη μοίρα των ανθρώπων στο Θουμάνι», είπε μια γυναίκα, η Μπουκούρι Μορίνα, που πήγε στο γήπεδο με τη 10μελή οικογένειά της.

Στο Θουμάνι επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια μητέρα με τον γιο της, βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια πολυκατοικιών. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και απλοί πολίτες ψάχνουν στα ερείπια, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα τούβλα, τα καλώδια και τα τσιμέντα ακόμη και με γυμνά χέρια.

Δύο άνθρωποι που ανασύρθηκαν ζωντανοί στο Θουμάνι τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

«Τα πάντα στο σπίτι έπεφταν», είπε ο Ρεφίκ, που ζει στον έκτο όροφο, στα Τίρανα. «Ξυπνήσαμε από τους προηγούμενους σεισμούς», είπε αναφερόμενος στις δονήσεις που είχαν σημειωθεί περίπου μία ώρα πριν από τον κύριο σεισμό. Οι διασώστες είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.
Πηγή: iefimerida.gr 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα