Σάββατο, 20/04/2024 | 14:07

«Η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε στις εκλογές» – Ομιλία του Θανάση Καββαδά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον κρατικό απολογισμό και τον ισολογισμό 2017

706 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/11/2019, 6:43 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

 

Ομιλία στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή απολογισμού και γενικού ισολογισμού και ελέγχου νέας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους, της οποίας είναι μέλος, πραγματοποίησε ο Βουλευτής, στο πλαίσιο συζήτησης για την κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού του κράτους για το 2017.

Ο Βουλευτής χαρακτήρισε τη συζήτηση ως θεσμική διαδικασία λογοδοσίας, η οποία νέας ταυτόχρονα αποτυπώνει νέας συνέπειες και τα αποτελέσματα νέας ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία αποτιμήθηκε και κρίθηκε από νέας πολίτες νέας πρόσφατες εκλογές. Ανέφερε ότι τα στοιχεία του απολογισμού και ισολογισμού του Κράτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017 και η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου, αποτυπώνουν το αδιέξοδο νέας πολιτικής που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, διότι:

 

  • Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών νέας το δημόσιο, κάτι που αποδεικνύει την εξάντληση νέας φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών
  • Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 1,1 δις ευρώ παρά την υψηλή φορολόγηση.
  • Τα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν μειωμένα κατά 350 εκατ. Ευρώ περίπου ενώ το ίδιο ισχύει για νέας φόρους κατανάλωσης που μειώθηκαν κατά 450 εκ.ευρώ.
  • Τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων παρουσιάζουν υστέρηση κατά 748 εκατ. Ευρώ περίπου, αφού ούτε το 2017 ούτε και το 2018 εισπράχθηκαν τα 300 εκ.ευρώ που προβλέπονταν από τη σύμβαση για το Ελληνικό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργούσε προσκόμματα στην υλοποίηση νέας επένδυσης.
  • Διαπιστώνεται υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Συγκεκριμένα , τα έξοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2017 ανήλθαν στο ποσό των 4 δις 443 εκατ. Ευρώ, ποσό μικρότερο κατά 2 δις 156 εκατ. Ευρώ των προβλεπόμενων  και κατά 1.4 δις. ευρώ σε σχέση με το έτος 2016.
  • Οι αποκρατικοποιήσεις κινήθηκαν με πολύ αργούς ρυθμούς. Από νέας 24 περιπτώσεις που αποτελούσαν προτεραιότητες το 2017, ολοκληρώθηκαν μόλις 7.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βουλευτής στη δυσαναλογία στα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους, επισημαίνοντας ότι η αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων ως νέας τα συνολικά φορολογικά έσοδα ανήλθε σε 41,39% και 58,61%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για κάθε ευρώ άμεσων φόρων καταβάλλεται 1,42 ευρώ για έμμεσους φόρους. Σχολίασε ότι οι υψηλοί έμμεσοι φόροι πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, απομυθοποιώντας πλήρως την δήθεν ταξική πολιτική νέας προηγούμενης κυβέρνησης

Ο κ.Καββαδάς, στο κλείσιμο νέας ομιλίας του ανέφερε:

«Η υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, δημιούργησε υπερπλεονάσματα, με τον τρόπο νέας που επιτυγχάνονται υπονόμευσαν την αναπτυξιακή διαδικασία. Τα αποτελέσματα νέας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2017 αποδεικνύουν νέας λόγους για νέας οποίους η πολιτική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση αποδοκιμάσθηκε από νέας πολίτες. Κανείς δεν έχει ξεχάσει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, πέρα από το γεγονός ότι έφερε ένα αχρείαστο και επώδυνο μνημόνιο, επέβαλε και 29 νέους φόρους , που έπληξαν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και ιδιαίτερα νέας πλέον αδύναμους οικονομικά. Η πολιτική αυτή, από νέας 7 Ιουλίου, αποτελεί παρελθόν με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών.

 

Έχει υιοθετηθεί ένα νέο μείγμα πολιτικής που αποδεικνύει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να επιτυγχάνονται μέσα από τη μείωση των φόρων. Η αρχή έγινε με τον ΕΝΦΙΑ και υπάρχει και συνέχεια με νέας νέες μειώσεις φόρων που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο. 

Παράλληλα, τα μέτρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και θα οδηγήσουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, η οποία παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να ακολουθήσουν και νέες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση νέας μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Αυτή είναι η επιλογή νέας κυβέρνησης νέας Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.»                    

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα