Πέμπτη, 18/04/2024 | 23:14

Ενωτική πρόταση του Βουλευτή Θανάση Καββαδά για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής με τη συμμετοχή φορέων για τη διεκδίκηση λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος στην Λευκάδα

836 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/11/2019, 3:55 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

 

Ο Βουλευτής Λευκάδας κ.Θανάσης Καββαδάς, με επιστολή του, που αναγνώστηκε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας, πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή και φορέων του Νομού, η οποία θα λειτουργήσει σε κλίμα ενότητας και, με επαρκή τεκμηρίωση και συγκροτημένες κινήσεις, θα έχει ως στόχο να διεκδικήσει τη λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος στη Λευκάδα.

Ο Βουλευτής, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί στη συνεδρίαση, εξαιτίας της υποχρεωτικής παρουσίας του στη Βουλή για την ψήφιση της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ήταν για μία ακόμα φορά ενωτικός, τονίζοντας ότι  «η ένταξη της Λευκάδας στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να αποτελέσει πεδίο ενότητας, συνεννόησης και κοινής διεκδίκησης. Δεν προσφέρεται για άγονες αντιπαραθέσεις και κομματικές σκοπιμότητες».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Η προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στη Βουλή για την κορυφαία διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος,  δεν μου επιτρέπει να παραστώ στο δημοτικό συμβούλιο, όπως ήταν και η επιθυμία μου, καθώς σήμερα το Συμβούλιό σας αποφασίζει, μεταξύ άλλων, για ένα μείζον θέμα, την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή της έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Λευκάδα.

Η ένταξη της Λευκάδας στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να αποτελέσει πεδίο ενότητας, συνεννόησης και κοινής διεκδίκησης. Δεν προσφέρεται για άγονες αντιπαραθέσεις και κομματικές σκοπιμότητες. 

Σε ό,τι με αφορά θέλω να καταστήσω σαφές πως, με την ίδια θέληση και πίστη που διεκδικούσα από το 2013, ως Δημοτικός Σύμβουλος, την παραμονή των δύο Τμημάτων ΤΕΙ και, στη συνέχεια, ως Βουλευτής της Αντιπολίτευσης, τη λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος στη Λευκάδα, το ίδιο πράττω και σήμερα ως βουλευτής της Συμπολίτευσης. 

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης δεν καταργείται, αναστέλλεται η λειτουργία του. Η αναστολή, δε, αυτή δεν είναι οριζόντια, αλλά κάθε περίπτωση από τις 37 θα εξεταστεί διαφορετικά και ξεχωριστά. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, σε αντίθεση με τα δύο τμήματα των ΤΕΙ που λειτουργούσαν στη Λευκάδα και κάποιοι τα κατάργησαν μέσα σε μια νύχτα.

Όμως, για να λειτουργήσει ένα τμήμα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δεν αρκεί μια ανακοίνωση. Πρέπει να υπάρχει γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ, επαρκής χρηματοδότηση, τεκμηρίωση ως προς την λειτουργία και τη βιωσιμότητά του και να έχει διασφαλιστεί η κτιριακή υποδομή. 

Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας επανεξετάζει το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η Λευκάδα πρέπει να είναι έτοιμη να διεκδικήσει την παραμονή της σε αυτόν. Αυτό άλλωστε ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης που είχαμε από κοινού στο Υπουργείο με την Υπουργό Παιδείας κ.Κεραμέως και τον Υφυπουργό, κ.Διγαλάκη, στις 22 Νοεμβρίου, με τον Δήμαρχο Λευκάδας και τον Αντιπεριφερειάρχη, λειτουργώντας θεσμικά και ενωτικά.

Οφείλω επίσης να πω ότι ενημέρωσα, προσωπικά, τον Πρωθυπουργό για το θέμα, ενώ ήδη από την επομένη της δημοσίευσης της ανακοίνωσης, στις 8 Νοεμβρίου, επισκέφθηκα τον Υφυπουργό Παιδείας, κ.Διγαλάκη. Στις 11 Νοεμβρίου απέστειλα την με αρ.πρωτ.104/11.11.19 επιστολή στην ίδια την Υπουργό Παιδείας, που εκείνες τις ημέρες απουσίαζε στο εξωτερικό, ενώ στη συνέχεια την ενημέρωσα και προσωπικά. 

Παράλληλα, είμαι σε διαρκή επαφή με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ.Βασίλη Χρυσικόπουλο, ενώ αύριο έχω συνάντηση με μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του πρώην ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και μέλη του Συμβουλίου Ένταξης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να συναντηθώ με τον Πρύτανη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και τον Πρόεδρο του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου. 

Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν σκοπό τη διατήρηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Λευκάδα. Για να λειτουργήσει όμως ένα πανεπιστημιακό τμήμα υπάρχουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα. Έχουμε το κτίριο του Κέντρου Νεότητας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την στέγαση του Τμήματος, για την ανακαίνιση του οποίου υπάρχουν εγγεγραμμένα και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2019, βλέποντας τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου αναγκάστηκα να αναλάβω πρωτοβουλία και να ζητήσω από τεχνικό γραφείο να ετοιμάσει, χωρίς την παραμικρή αμοιβή, τα τεύχη δημοπράτησης για να προχωρήσει το έργο σε διαγωνισμό. Τα τεύχη τα παρέδωσα προσωπικά στον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κ.Χρυσικόπουλο στις 31 Οκτωβρίου 2019 και έγιναν αποδεκτά ως δωρεά από τη Σύγκλητο στις 20 Νοεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο έχουμε φτάσει στο «δια ταύτα». Πρώτον, πρέπει να προχωρήσει το κτίριο. Σε σημερινή μου επικοινωνία με τον Πρύτανη με διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού θα προχωρήσει τάχιστα.

Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρχουν καθηγητές και πρόγραμμα σπουδών – κάτι το οποίο βεβαιώνει ο Πρύτανης. 

Τρίτον, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να υποβάλει φάκελο βιωσιμότητας στην ΑΔΙΠ για τη λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος στη Λευκάδα – και θέλω στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι, έπειτα από πολλές συναντήσεις και συζητήσεις που έχω κάνει, έχω λάβει τη διαβεβαίωση ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στηρίζει και θα στηρίξει σθεναρά και στην ΑΔΙΠ τη διατήρηση του Τμήματος. 

Και σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε όποια εναλλακτική πρόταση προκρίνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως πιο βιώσιμη, είτε πρόκειται για το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενδεχομένως με εμπλουτισμό ή εξειδίκευση του γνωστικού αντικειμένου του, είτε ακόμα και τη λειτουργία άλλου τμήματος ή τμημάτων με άλλο αντικείμενο. 

Κυρίως όμως πρέπει όλοι μαζί να λειτουργήσουμε συγκροτημένα και να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά, με σχέδιο, με σύμπνοια και με τη συμμετοχή όλων. 

Για τις μελλοντικές ενέργειες, προτείνω στο δημοτικό συμβούλιο τη σύσταση μιας διαπαραταξιακής ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή και φορέων της Λευκάδας, η οποία θα λειτουργήσει σε κλίμα ενότητας και με επαρκή τεκμηρίωση και συγκροτημένες κινήσεις θα διεκδικήσει τη λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος στη Λευκάδα.

Σε αυτή την ομάδα, και μέσα σε πνεύμα ενότητας, θα συμβάλω κι εγώ με όλες μου τις δυνάμεις.

Με εκτίμηση,

     Θανάσης Καββαδάς

    Βουλευτής Λευκάδας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα