Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:45

Ομιλία Βουλευτή Ν. Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την Κύρωση των συμφωνιών έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων

778 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/10/2019, 5:53 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

«Απαρέγκλιτα θα τηρηθεί το αυστηρό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος στο ερευνητικό και παραγωγικό στάδιο της διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων»

 

Την αυστηρή τήρηση του πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος, όπως αποτυπώνεται στις συμβάσεις για την έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων,  επεσήμανε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στην ομιλία που πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση κύρωσης των συμβάσεων για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπονται για την παρακολούθηση της όλης δραστηριότητας έρευνας και εξόρυξης:

«Ακούω με προσοχή και κατανοώ την ανησυχία των συμπολιτών μου από την Λευκάδα, οφείλω όμως τόσο εγώ, ως αντιπρόσωπός τους στο Κοινοβούλιο, όσο και η Κυβέρνηση, να τους διαβεβαιώσουμε ότι το αυστηρό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, τόσο στο ερευνητικό, όσο και στο παραγωγικό στάδιο, όπως αποτυπώνεται στις συμφωνίες, θα τηρηθεί απαρέγκλιτα».

Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες υποχρεώνονται να συμμορφώνονται πλήρως με το σύνολο της σχετικής εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να κινούνται εντός του ισχύοντος πλαισίου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους υδρογονάνθρακες, η οποία καθορίζει τους όρους και της προϋποθέσεις σε κάθε στάδιο έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. 

Επίσης, επεσήμανε την υποχρέωση τήρησης καλών διεθνών πρακτικών, αλλά και τη διαρκή παρουσία ειδικών επιστημόνων και παρατηρητών στα πλοία που πραγματοποιούν την έρευνα και την εξόρυξη, και οι οποίοι θα έχουν δυνατότητα να σταματούν κάθε δραστηριότητα για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, είτε αφορά τη σεισμικότητα, είτε το περιβάλλον, είτε και ειδικότερα τα θαλάσσια θηλαστικά. 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Βουλευτής στη δραστηριοποίηση κρατικών ερευνητικών φορέων, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίοι θα παρακολουθούν στενά τις διεργασίες σε όλα τα στάδια, διασφαλίζοντας την τήρηση πρωτοκόλλων μείωσης επιπτώσεων, λειτουργώντας για λογαριασμό του κράτους και των πολιτών ως θεματοφύλακες της νομιμότητας και ασφάλειας.

Επιπλέον, απευθυνόμενος στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ήταν παρών κατά την ομιλία του Βουλευτή, ο κ. Καββαδάς ζήτησε από την Κυβέρνηση να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στα οφέλη για την οικονομία από τα μισθώματα και την φορολογία, τα οποία θα ανέρχονται στο 40% του συνολικού οφέλους της επένδυσης, το 5% από τα οποία θα εκχωρηθεί στις περιφέρειες όπου γίνονται εξορύξεις, ενώ ένα ακόμα 20% εκχωρείται στο Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα προστασίας περιβάλλοντος σε περιφερειακό επίπεδο. καθώς και στα έμμεσα οφέλη, στην αγορά εργασίας, αφού για κάθε εργαζόμενο που θα απασχοληθεί στην έρευνα και την εξόρυξη, αναμένεται να δημιουργηθούν 3,2 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία.

Ο κ.Καββαδάς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, επισημαίνοντας ότι, ενώ ως Κυβέρνηση υπέγραψε το 2019 τις συμβάσεις, τώρα υπαναχωρεί ψηφίζοντας «παρών», αιτιολογώντας την επιλογή αυτή με το επιχείρημα της ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ. – μια ιδιωτικοποίηση που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε συμβατική υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και η οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει γίνει.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο  Βουλευτής ανέφερε:

«Η έρευνα και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο αποτελεί μια στρατηγική επιλογή με εθνική, γεωπολιτική και αναπτυξιακή διάσταση. Αυτή η στρατηγική επιλογή γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, με αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για την εξάλειψη των κινδύνων, με μέτρα προστασίας για τα οικοσυστήματα.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα