Παρασκευή, 19/04/2024 | 22:23

Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζα : Θέλουν το Δημοτικό Συμβούλιο ένα άνευρο διεκπεραιωτικό όργανο του Δημάρχου

835 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/09/2019, 2:27 μμ | 0 σχόλια

 

 

Από την πρώτη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου φάνηκε με ξεκάθαρο τρόπο πως η αντίληψη του Δημάρχου και της παράταξης που εκπροσωπεί ταυτίζεται με αυτήν της κυβέρνησης της ΝΔ πάνω στον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου. Από την αρχή της θητείας του ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί ως κύριο εργαλείο άσκησης διακυβέρνησης την οικονομική επιτροπή, στην οποία έχει και την πλειοψηφία, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο φέρνει θέματα που θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας. Ακόμα όμως και τα θέματα αυτά που φέρνει, τα εισηγείται με έναν καθαρά τεχνοκρατικό τρόπο προσπαθώντας επιμελώς να αποκρύψει την πολιτική τους ουσία.

Ο Δήμαρχος φοβάται τον πολιτικό διάλογο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί δεν θέλει να αποκαλυφθεί πως ουσιαστικά ο ρόλος του είναι να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική   που συνεχίζει η κυβέρνηση της  ΝΔ παίρνοντας την σκυτάλη από τον  ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δήμαρχος δεν θέλει τον πολιτικό διάλογο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί επιθυμεί να καταργήσει εντελώς τον ήδη περιορισμένο ρόλο του.

Συγκεκριμένα, ήδη από το θέμα 3 για τους παιδικούς σταθμούς  η εισήγηση περιορίστηκε στενά στην  ανανέωση των  προγραμμάτων της ΕΕ και στην ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται,  θέλοντας  έτσι να αποκρύψει πως συμφωνεί με την λογική που θέλει τους εκπαιδευτικούς  να τρέχουν πίσω από ένα voucher για εξασφαλίσουν το μεροκάματο και κάτω από το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όταν η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε την  δική της πρόταση για τους παιδικούς σταθμούς, πρόταση που διασφαλίζει ποιοτική εκπαίδευση  για τα παιδιά και εργασιακή διασφάλιση για τους εκπαιδευτικούς. Την πρόταση αυτή την καταψήφισε η παράταξη του Δημάρχου καθώς και οι περισσότερες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που στοιχήθηκαν πίσω από τον πρώην Δήμαρχο κ. Μπαΐλη.

Το ότι και η σημερινή ηγεσία του Δήμου στέκει απέναντι στις φτωχές λαϊκές οικογένειες, φάνηκε και από το θέμα ν.6 που αναφέρονταν στο ύψος των διδάκτρων για το Ωδείο. Στην εισήγηση εκτός του ότι τα δίδακτρα σε πολλές περιπτώσεις είναι τσουχτερά για τον μέσο Δημότη, δεν υπήρχε κάποια πρόβλεψη που να αποτυπώνεται εγγράφως, με την οποία να διασφαλίζεται η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου από παιδιά ανέργων ή παιδιά  που οι γονείς τους αδυνατούν αντικειμενικά να καταβάλουν αυτά τα δίδακτρα. Σε ερώτηση-τοποθέτηση της Λ.Σ ο Δήμαρχος αρνήθηκε να αλλάξει την εισήγηση και να προβλέψει συγκεκριμένες λύσεις για αυτές τις οικογένειες.

Τέλος, όταν μια αντίστοιχη πρόταση για τα δίδακτρα που επιβλήθηκαν σε παιδιά που διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο  χρειάστηκε η παρέμβαση της Λ.Σ για να δεσμευθεί ο Δήμαρχος πως θα εκτελέσει την απόφαση και πως δεν θα την περάσει από την οικονομική επιτροπή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ως παράταξη που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πιο αδυνάτων στα όρια του Δήμου θα συνεχίσει με την δράση της μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά κυρίως έξω από αυτό, στα συνδικάτα και στους χώρους δουλειάς , να ασκεί αντιπολιτευτικό έλεγχο και να παλεύει για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του δήμου, βάζοντας εμπόδια σε κάθε σχεδιασμό που δεν λαμβάνει υπ όψιν τις ανάγκες τους και που τους βάζει στο κοινωνικό περιθώριο.

Πρέβεζα 24/09/2019

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα