Κυριακή, 13/06/2021 | 10:50

Κώστας Μπάρκας : Γιατί αποφάσισε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μην μεταθέσει κανέναν αστυνομικό στην Ήπειρο;

281 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/09/2019, 11:10 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Οι Ηπειρώτες Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο π. Υφυπουργός Εργασίας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, κατέθεσαν Ερώτηση, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ερωτώντας τον για την  πρωτοφανή κίνηση που προέβη στη φετινή χρονιά, μέσω του αρμόδιου Συμβουλίου Μεταθέσεων να μην «ανοίξει» συμπληρωματικά απολύτως καμία θέση στις αστυνομικές διευθύνσεις της Ηπείρου. Η απόφαση να μην ενισχυθεί η Ήπειρος με επιπλέον προσωπικό έρχεται σε αντίθεση με τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης σε μια Περιφέρεια που αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της γεωγραφίας και του σημαντικού ορεινού όγκου και της παράκτιας γραμμής της, της διασυνοριακής γραμμής, των εμπορικών δρόμων και των λιμανιών της.

Επιπλέον, στην Ερώτηση γίνεται λόγος ότι δεν ελήφθη καθόλου υπόψη ότι το αστυνομικό προσωπικό προσδοκά στις τακτικές και στις έκτακτες μετακινήσεις προκειμένου να μετακινηθεί προς τον τόπο συμφερόντων του. Πολλοί ένστολοι υπηρετούν μακριά από τις οικογενειακές εστίες, με σημαντική επιβάρυνση του οικογενειακού οικονομικού προγραμματισμού, συχνά μακριά και από τις συζύγους και τα παιδιά τους, προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα μόρια για να μετακινηθούν και να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους. Γίνεται φανερό επομένως, ότι η απόφαση για μηδενικές μετακινήσεις δυσχεραίνει τη λειτουργική και επιχειρησιακή εξέλιξη των αστυνομικών υπηρεσιών των Διευθύνσεων  Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και υπονομεύει την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες της Ηπείρου.

O κ. Μπάρκας επισημαίνει: “Δυστυχώς,  η πάγια πρότερη πρακτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να ενισχύει κάθε χρόνο τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Ηπείρου, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και προβλημάτων, έχει καταργηθεί.  

Στον πυρήνα της πολιτικής της Ν.Δ. είχε τοποθετηθεί ως ύψιστη πολιτική προτεραιότητα η ασφάλεια. Στις προεκλογικές της εξαγγελίες έχει τονιστεί,  υπέρ του δέοντος, ότι η Ελληνική Αστυνομία θα ενισχυθεί τόσο πολιτικά όσο και ηθικά, προκειμένου να είναι ικανή να εκπληρώσει με επιτυχία τους επιχειρησιακούς στόχους. Οι ανακοινώσεις όμως των Αστυνομικών Ενώσεων από όλους τους νομούς της Ηπείρου, για την «καθόλα έτοιμη να κυβερνήσει» κυβέρνηση, άλλα μαρτυρούν.”.

 

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Αθήνα,  26 Σεπτεμβρίου 2019 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

ΘΕΜΑ: «Καμία μετακίνηση προς τις αστυνομικές Διευθύνσεις Ιωαννίνων, Άρτας Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις»

 

Είθισται, κάθε χρόνο, κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, να συγκαλείται το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων το οποίο εκτιμά τις υπηρεσιακές ανάγκες των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις τακτικές μεταθέσεις. Στόχος της πρακτικής αυτής είναι η συμπληρωματική κάλυψη των οργανικών θέσεων που παρέμειναν κενές μετά τις τακτικές μεταθέσεις.

Ωστόσο, φέτος το αρμόδιο Συμβούλιο προέβη σε μια πρωτοφανή κίνηση, αποφασίζοντας να μην «ανοίξει» συμπληρωματικά  απολύτως καμία θέση στις αστυνομικές διευθύνσεις της Ηπείρου. Η απόφαση να μην ενισχυθεί η Ήπειρος με επιπλέον προσωπικό έρχεται σε αντίθεση με τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης σε μια Περιφέρεια που αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της γεωγραφίας και του σημαντικού ορεινού όγκου και της παράκτιας γραμμής της, της διασυνοριακής γραμμής, των εμπορικών δρόμων και των λιμανιών της. 

Επιπλέον δεν ελήφθη καθόλου υπόψιν ότι το αστυνομικό προσωπικό προσδοκά στις τακτικές και στις έκτακτες μετακινήσεις προκειμένου να μετακινηθεί προς τον τόπο συμφερόντων του. Πολλοί ένστολοι υπηρετούν μακριά από τις οικογενειακές εστίες, με σημαντική επιβάρυνση του οικογενειακού οικονομικού προγραμματισμού, συχνά μακριά και από τις συζύγους και τα παιδιά τους, προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα μόρια για να μετακινηθούν και να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους. 

Η μηδενική ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών σε αστυνομικό προσωπικό των Διευθύνσεων Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας αφήνουν πολλαπλά εκτεθειμένη των πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

 Επειδή, μόλις πρόσφατα,  η κυβέρνηση με το Προεδρικό Διάταγμα 86/2019, κατήργησε  1.115 οργανικές θέσεις κυρίως αστυφυλάκων, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 6.700 οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν εν μια νυκτί το 2014 με τον Νόμο 4249, καταδεικνύοντας το πώς αντιλαμβάνεται η Νέα δημοκρατία την αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας,

Επειδή, η απόφαση για μηδενικές μετακινήσεις δυσχεραίνει τη λειτουργική και επιχειρησιακή εξέλιξη των αστυνομικών υπηρεσιών των Διευθύνσεων  Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και υπονομεύει την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες της Ηπείρου, 

και επειδή,  δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους ένστολους όσον αφορά τη μελλοντική προσωπική και οικογενειακή κατάσταση και εξέλιξη, 

 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

 

  • Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε από το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων να μην γίνουν συμπληρωματικές μεταθέσεις στις αστυνομικές Διευθύνσεις των Νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας;
  • Πόσες είναι οι θέσεις αστυφυλάκων που καταργήθηκαν με το ΠΔ 86/2019 στις αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου;
  • Συμφωνεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις μηδενικές συμπληρωματικές μεταθέσεις στην Ήπειρο;
  • Προτίθεστε να επανεξετάσετε την απόφαση για μηδενική μετακίνηση προς τις αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου;

 

 

                            Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Γεροβασίλη Όλγα

 

Κάτσης Μάριος

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Τζούφη Μερόπη

 

 Πολιτικά Γραφεία: 

Λ.Ειρήνης 27, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585, Φαξ: 2682061585

Μητροπόλεως 1, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103241211, Φαξ: 2103241211

           www.Κostasbarkas.gr   Ε-mail: barkas@parliament.gr                                                      

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα