Παρασκευή, 29/03/2024 | 14:10

26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π

979 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/06/2019, 3:00 μμ | 0 σχόλια

 

 

 Το ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π συμπληρώνει φέτος αισίως, 20 χρόνια λειτουργίας, με έντονη παρουσία σε όλο σχεδόν τον Νομό. Με αφορμή την 26 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό, συνοπτικά, για τις κυριότερες δράσεις που υλοποιήθηκαν για το διάστημα Σεπτέμβριος του 2018 έως και Ιούνιο του 2019.

 Αναφορικά με τις παρεμβάσεις το χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτές έλαβαν χώρα εντός της σχολικής κοινότητας και εστιάστηκαν στην προσέγγιση του μαθητικού πληθυσμού. Θέματα όπως η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο, η διαχείριση των συναισθημάτων και άλλα, αποτέλεσαν σε ετήσια βάση, μια μακρόπνοη διαδρομή σε συγκεκριμένα σχολεία και τάξεις . Στα υπόλοιπα σχολεία του δημοτικού υλοποιήθηκαν βραχείες παρεμβάσεις με εστίαση στη σχολική βία,  στα αίτια της χρήσης ουσιών όπως επίσης και στην εξάρτηση από το διαδίκτυο.

 Στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόσο στο τριτάξιο γυμνάσιο όσο και σε κάποια λύκεια της Πρέβεζας και της Περιφέρειας , οι δράσεις εστιάστηκαν κυρίως σε θέματα εξαρτήσεων, επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων. Χρησιμοποιήθηκαν τα υλικά αγωγής υγείας «Συζητήσεις εφήβων» και «Στηρίζομαι στα πόδια μου». Σε ένα μόνο γυμνάσιο, κατόπιν δικού του αιτήματος, επεξεργαστήκαμε το θέμα των αξιών. Τα κέντρα πρόληψης καταπιάνονται και με ευρύτερα ψυχοκοινωνικά ζητήματα που  πολλές φορές έμμεσα ή /και άμεσα σχετίζονται με την χρήση.

 Ακόμη παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  (ΕΠΑΛ, για φέτος), με θέμα την διαχείριση συγκρούσεων σε επίπεδο εκπαιδευτικών, μαθητών αλλά και γονέων. Μετά από αίτημα υλοποιήθηκε και μια δράση σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στην Πρέβεζα. Αξίζει περαιτέρω να αναφερθεί η αγαστή συνεργασία με καινούργιους φορείς όπως το  ΠΕΚΕΣ στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και η μακροχρόνια συνεργασία με προϊσταμένους , διευθυντές, σχολικούς συμβούλους, υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων, διδασκάλους και καθηγητές και όσους τέλος πάντων εμπλέκονται και συμβάλλουν στο έργο μας.

 Άλλο σημείο που είναι άξιο αναφοράς, είναι η έρευνα που υλοποιήθηκε σε επιλεγμένα γενικά και επαγγελματικά λύκεια, στον μαθητικό πληθυσμό. Πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια από το ερευνητικό ινστιτούτο ψυχικής υγιεινής σε συνεργασία με την ιατρική σχολή Αθηνών, μέσω των κέντρων πρόληψης. Φέτος 375 σχολικές μονάδες σε ένα πανελλαδικό δείγμα 24000 μαθητών, πήραν μέρος στη συμπλήρωση ερωτηματολογίων με θέματα κυρίως που αφορούν στις εξαρτητικές συμπεριφορές . Στην Περιφέρεια της Πρέβεζας συμμετείχαν 7 λύκεια. Τα αποτελέσματα θα αναφέρονται σε επίπεδο νομού και θα ανακοινωθούν σε ένα χρόνο, στην ιστοσελίδα www. epipsi.gr. 

Το ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π σε συνεργασία με την αστυνομία Πρέβεζας πραγματοποίησε επιπλέον δράσεις, σε λύκεια της πόλης,  σε συνεννόηση με την διεύθυνση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό συνέβη το 2018, ένα έτος που η Ελληνική αστυνομία το είχε χαρακτηρίσει κατά των ναρκωτικών. Περιελάμβανε εστιασμένες παρεμβάσεις ενημερωτικού χαρακτήρα με έμφαση στις συνέπειες της χρήσης. Το κέντρο κάλυψε το κομμάτι της πρόληψης και των αιτιών. Είχε προηγηθεί μονοήμερο σεμινάριο από στελέχη του κέντρου σε συγκριμένους αστυνομικούς, ομάδας κρούσης, που όμως ήταν ανεξάρτητο από την μετέπειτα συνεργασία.  

Φυσικά να μην παραλείψουμε το πλήθος των ατομικών περιστατικών τόσο για ζητήματα χρήσης όσο και για άλλα που έρχονται στο κέντρο μας από διάφορους χώρους αλλά και από μεμονωμένα άτομα. Η παρουσία μας σε πλαίσια όπως  αυτό της εκπαίδευσης ή της οικογένειας, μας καθιστά πολλές φορές αποδέκτες τέτοιων περιστατικών.

Τέλος να αναφέρουμε τις συναντήσεις μας με ομάδες γονέων στην Πρέβεζα και στην Περιφέρεια  που έλαβαν χώρα είτε με δική μας πρωτοβουλία ή μετά από δικό τους αίτημα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνεργάζονται μαζί μας και που πολλές φορές ενεργούμε αθόρυβα από κοινού, στο να συμβάλλουμε στην εμπέδωση υγειών συμπεριφορών. Η πρόληψη γίνεται για να προλάβουμε προτού κάτι να συμβεί. Αλλάζουμε πρώτα τους εαυτούς μας και μετά βοηθάμε και τους άλλους ,με μεγαλύτερη εστίαση στους νέους ανθρώπους. Κάθε μέρα είναι για μας μια μάχη κατά των εξαρτήσεων.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα