Τρίτη, 16/04/2024 | 09:20

Το πολιτικό στίγμα του Κώστα Μπάρκα και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του!

920 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/06/2019, 1:47 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

 

Η πολιτική του διαδρομή που συνεπάγεται την κοινοβουλευτική του θητεία ως βουλευτής Πρέβεζας κρίνεται επιτυχημένη. Ο Κώστας Μπάρκας είναι από τους πολιτικούς που κάθε άλλο παρά στάσιμος , εξελίσσεται και μαζί του κερδίζει και η εκλογική του περιφέρεια, δηλαδή ο νομός μας, ο νομός Πρέβεζας. Ο Κώστας Μπάρκας «προήχθη» παίρνοντας υπουργική θέση, αυτή του υφυπουργού εργασίας και άφησε και εκεί το πολιτικό του στίγμα.

Σας θυμίζουμε την Ευνοϊκή  Ρύθμιση για χιλιάδες εργαζόμενους- δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Με Νομοθετική Ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος Υφ. Εργασίας και Βουλευτής Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας επιλύονται θετικά ζητήματα που αφορούν σε εργαζόμενους- δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Ειδικότερα, ο πρώην ΟΕΚ ανέλαβε την επιδότηση επιτοκίου έως το 2014 σε περίπου εκατόν είκοσι χιλιάδες δικαιούχους, εκ των οποίων οι σαράντα πέντε χιλιάδες περίπου εξακολουθούν να έχουν υπόλοιπα οφειλής στις τράπεζες, ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία έχει λήξει η περίοδος επιδότησης του επιτοκίου που διαρκούσε εννέα χρόνια. Στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών περί κοινωνικού κράτους δικαίου και προστασίας της οικογένειας έχουν ήδη εκδοθεί, για τα στεγαστικά προγράμματα εξ ιδίων κεφαλαίων του τέως ΟΕΚ η υπ’ αριθμ. 13097/661/13-4-2017 και η 52246/317 από 26/1/2018 αποφάσεις της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τις οποίες χορηγήθηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε οικιστές και δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ. Με τη συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη παρέχεται η δυνατότητα με υπουργική απόφαση να επιδοτηθούν από τον πρώην ΟΕΚ οι δόσεις δανείων που χορηγήθηκαν από τράπεζες και οι δικαιούχοι των δανείων αυτών έχουν λάβει επιδότηση επιτοκίου επειδή πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έθετε ο πρώην ΟΕΚ. Ειδικότερα, παρέχεται εξουσιοδότηση με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ ο οποίος κατέστη καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ, που έχει καταργηθεί, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 35 του ν.4144/2013 να μπορούν να επιδοτούνται οι τοκοχρεολυτικές δόσεις των παραπάνω δανείων.

Με αυτή την υπουργική απόφαση θα καθορίζονται τα κριτήρια ένταξης στην επιδότηση, όπως ιδίως το εισόδημα, η αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας και το ύψος των καταθέσεων, τα ποσοστά επιδότησης της έντοκης τοκοχρεωλυτικής δόσης, τα μέγιστα ποσά της επιδοτούμενης δόσης και η μέγιστη διάρκεια της επιδότησης ανά κλίμακα οφειλής και κάθε άλλο αναγκαίο διαδικαστικό και λεπτομερειακό ζήτημα για την υλοποίηση της προβλεπόμενης επιδότησης. Από την υλοποίηση αναμένεται να ωφεληθούν άμεσα δανειολήπτες που εξακολουθούν να οφείλουν και αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους προς τις τράπεζες, με κίνδυνο την απώλεια της κατοικίας τους.

Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά καλύπτονται από τα έσοδα του ενιαίου λογαριασμού και την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών του άρθρου 34 του ν.4144/2013. Με τη ρύθμιση των δανείων που χορηγούνταν ή επιδοτούνταν από τον πρώην ΟΕΚ και των ρυθμίσεων των οφειλών όσων είχαν λάβει κατοικίες στους οικισμούς του πρώην ΟΕΚ ολοκληρώνεται μία βασική παρέμβαση της Κυβέρνησης με στόχο την προστασία της κατοικίας των εργαζομένων. Οι ωφελούμενοι από το σύνολο των ρυθμίσεων υπολογίζονται συνολικά πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση θα ωφεληθούν περίπου σαράντα χιλιάδες νοικοκυριά. Επίσης Με Νομοθετική Ρύθμιση που εισηγήθηκε στη Βουλή ο αρμόδιος Υφ. Εργασίας και Βουλευτής Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των εργαζόμενων του χώρου, τα απασχολούμενα πρόσωπα στην καθαριότητα των χώρων δημόσιας εκπαίδευσης οποιασδήποτε βαθμίδας εντάσσονται στον Κανονισμό Ασφάλισης Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ανεξάρτητα από τον αριθμό των ωρών ημερήσιας απασχόλησής τους. Μια σειρά από σημαντικά έργα για τους δήμους του νομού, μαζί τους και  οι χρηματοδοτήσεις τους  «ξεκλείδωσαν» ύστερα από παρεμβάσεις του Κώστα Μπάρκα. Ο υφυπουργός εργασίας και βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας είναι άξιος της εμπιστοσύνης των πολιτών του νομού Πρέβεζας και αξίζει να τιμηθεί με την ψήφο τους την 7η του Ιούλη.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα