Πέμπτη, 28/03/2024 | 17:57

Κώστας Μπάρκας : Δίκαιη και Βιώσιμη Ανάπτυξη, Στήριξη στην Επιχειρηματικότητα

761 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/06/2019, 1:23 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Από το 2015 μέχρι σήμερα, στον πυρήνα της κυβερνητικής προσπάθειας έχει τεθεί η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ως βασικό εργαλείο για την ανάταξη όλων των παραγωγικών  δυνάμεων της χώρας. Οι πολιτικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης, επανέφεραν το 2016, και εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, την χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σήμερα, το κρισιμότερο ζήτημα που ανακύπτει στην διαδικασία επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα, είναι η διάχυση της ανάπτυξης προς όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Η στήριξη της μεσαίας τάξης και της μικρής επιχειρηματικότητας αποτελούν βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα τελευταία 4 χρόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε αυτόν τον προσανατολισμό με στοχευμένες δράσεις και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που  μειώνουν τα διοικητικά βάρη, περιορίζουν τη γραφειοκρατία, δίνουν νέες δυνατότητες χρηματοδότησης πέραν του τραπεζικού συστήματος και στηρίζουν την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την συνεργασία. Στην ΠΕ Πρέβεζας, έχει ενταχθεί σημαντικό πλήθος σχεδίων ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με όρους οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας μέσα από δράσεις όπως η Νεοφυής Επιχειρηματικότητα, η Εργαλειοθήκη  Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Ιδιωτική Εκπαίδευση, η Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών ΜΜΕ, το Ψηφιακό Βήμα κ.α. Την ίδια στιγμή, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχουν υποβληθεί 238 επιχειρηματικά σχέδια με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 57,6 εκατ. Ευρώ.

Στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, τις πρώτες εκτός πλαισίου δημοσιονομικής επιτήρησης, το δίλημμα είναι σαφές. Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη με στήριξη του κόσμου της εργασίας ή κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, ανισότητα και καταπάτηση των εργασιακών κεκτημένων.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα