Παρασκευή, 19/04/2024 | 23:48

Με το θάρρος της γνώμης : Εκτίμηση για τον Β΄γύρο των δημοτικών εκλογών στην Πρέβεζα

1048 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/05/2019, 5:05 μμ | 0 σχόλια

 

 

Με το δεύτερο μέρος τους όπου υπάρχει…εκκρεμότητα, ολοκληρώνονται οι εκλογές της αυτοδιοίκησης. Σε επίπεδο Ηπείρου, όπως λέει ένας καλός συνάδελφος από Γιάννενα, για να ακριβολογώ το έλεγε περισσότερο από ένα μήνα πριν : “Ο Καχριμάνης θα την ντουφεκίσει από τον πρώτο γύρο” όπερ και εγέννετο.

Ο Καχριμάνης λοιπόν ντουφέκισε, αλλά δεν μπορεί να γίνει μόνο επιφανειακή ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Για παράδειγμα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας  ο Στράτος Ιωάννου ξεπέρασε τις…6 χιλιάδες σταυρούς. Επίτευγμα και για τον Αχιλλέα Γκούμα, που κατάφερε και εξελέγη, ανάμεσα σε… δύσκολους συναγωνιστές. Αλλά η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τις απόψεις πολλών, στο ψηφοδέλτιο του Καχριμάνη στην Π.Ε. Πρέβεζας, ο κόσμος είχε θέμα για τον ποιον να πρωτοψηφίσει.

Και στους τρεις δήμους του νομού, για τον δεύτερο γύρο υπάρχουν… ανοιχτοί λογαριασμοί. Σε ότι αφορά τον Δήμο Πρέβεζας Μπαίλης και Γεωργάκος “συγκρούονται” με τον Γεωργάκο, να είναι πρώτος. Η αλήθεια είναι ότι η θέση του να βρεθεί ο Χρήστος Μπαίλης δεύτερος και ο συνδυασμός του είναι λιγάκι πρωτόγνωρη. Επίσης, το ποσοστό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο που να του δίνει ώθηση για τον δεύτερο γύρο. Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κάποιος και για το ποσοστό του Νίκου  Γεωργάκου, ότι δεν είναι δηλαδή μεγάλο για να επιτρέπει … έπαρση, σιγουριά ή εφυσηχασμό. Η Πολύχρονη παρουσία του Χρήστου Μπαίλη στον δημαρχιακό θώκο, θα ευνοήσει τον κ. Γεωργάκο; Θα επικρατήσει δημοτική αλλαγή ή δημοτική …ηρεμία;

Γιατί η αλήθεια είναι ότι στα συν του κ. Μπαίλη είναι η ηρεμία που εκπέμπει  από την πλευρά του δήμου σε πολλά επίπεδα.

Θα υπάρξει πολιτικό, κομματικό ή…. παρόμοιο  κριτήριο στον Β΄γύρο των δημοτικών εκλογών στο δήμο Πρέβεζας; Διότι ο κ. Σπύρος Κυριάκης (ως μελλοντικός υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ) μέσω ραδιοφώνου και ο Στέργιος Γιαννάκης, μέσω ανακοίνωσης έδωσαν τις…ευλογίες τους για στήριξη του κ. Γεωργάκου .

Το ΚΙΝΑΛ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον κ. Μπαίλη.  Αν οι ευλογίες ή οι ευχές δεν μετατραπούν σε  πραγματική στήριξη, λίγη σημασία έχουν τα παραπάνω, αφού είναι πασίγνωστο ότι με ευχές δεν βάφονται αυγά. Το ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση για λευκό και άκυρο, χωρίς φυσικά να εκπλήξει κανέναν, ερώτημα αποτελεί το πως θα συμπεριφερθεί πολιτικά στο δήμο Πρέβεζας ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το θέτω αυτό ως στοιχείο αξιολόγησης της κατάστασης, διότι στις Ευρωεκλογές της 26ης του Μάη, που η ΝΔ πήρε  9,5 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε παννελαδική κλίμακα, στο δήμο Πρέβεζας, η ΝΔ πήρε 32,17% και ο ΣΥΡΙΖΑ, 30,88 %, ούτε δύο μονάδες δηλαδή καθαρή διαφορά. Και μιλάμε για εκλογές με περισσότερο πολιτικό στίγμα από ότι οι εκλογές στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Ποιοι μπορούν να ωθήσουν περισσότερο κόσμο προς την προτίμησή τους, επικεφαλής παρατάξεων ή κόμματα; Θα είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό του κόσμου που θα υπακούσει σε μία από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις ή και στις δύο; Θα διαδραματίσει και αυτό το ρόλο του στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στον Β΄γύρο του δήμου Πρέβεζας. Και θα κλείσω το κειμενάκι με τρία ερωτήματα: Θα συμπεριφερθούν με πολιτικά χαρακτηριστικά οι δημότες Πρέβεζας στην κάλπη στον δεύτερο γύρο ή σε μια λογική δημοτικής αλλαγής; Υπάρχει φαβορί; Υπάρχει μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων;

Μπορεί να προλάβουμε να τα ξαναπούμε μέχρι την Παρασκευή… για τον δήμο Πρέβεζας

Σπύρος Πλέουρας :  με το θάρρος της γνώμης μου φίλες και φίλοι.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα