Πέμπτη, 25/04/2024 | 22:34

Δήμος Ζηρού: Ας μιλήσουμε για εκλογές -Του Χριστόφορου Μίχου

1093 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/05/2019, 12:12 μμ | 0 σχόλια

 

 

Όπως πρέπει να μιλάει κάθε ενεργός πολίτης και μ αυτή την ιδιότητα καταθέτω ελάχιστες από τις δικές μου καταγραφές της χαμένης πενταετίας και επιμέρους απόψεις.
Οι δημοτικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές, διότι καθορίζουν ποιος θα κρατά το τηλεχειριστήριο και “ρυθμίζει ή απορυθμίζει” σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας για πέντε χρόνια.

Για αυτό και απευθύνομαι δημόσια και με το θάρρος της γνώμης μου σε σένα δήμαρχε, για όσα αδικαιολόγητα “όμορφα” είδα στην πενταετία σου, προεξέχοντα τα ζητήματα που έχω ίδια αντίληψη, σε αυτήν την (για μένα χαμένη) πενταετία για το χωριό μου.
Για τα άλλα χωριά ας δει ο καθένας το Χριστιανικό δόγμα με τη μορφή: Πίστευε και μη, ερεύνα το, και όχι να τα προσπερνάμε με μνήμη χρυσόψαρου.
Το τραγικό της πενταετίας είναι ότι ο Γυμνότοπος έχασε περί τις 450,000,00€ (αποζημίωση από την ΤΕΡΝΑ), ποσό που ποτέ δεν θα το ξαναβρεί, ενώ παράλληλα ο Δήμος δεν “εκμεταλλεύτηκε” όσο θα μπορούσε, τη διάθεση των μηχανημάτων της ΤΕΡΝΑ για κοινοτικές εξυπηρετήσεις.

Πήρατε αυτό το μεγάλο ποσό από την κοινότητά μας και το διαθέσατε κατά τη βούλησή σας όπου χρειαζόταν ενίσχυση της εκλογικής πελατείας, θεωρώντας δεδομένο ότι τον Γυμνότοπο τον “έχετε”…
Δεν είμαστε και σίγουροι βέβαια για το παραπάνω, δεν μας έχετε συνηθίσει να δείχνετε την διαδρομή του χρήματος.
Επιπλέον στήσατε και τη θεατρινίστικη συγκέντρωση στο χωριό, με σκοπό να ρωτήσετε ( εμάς τους Γυμνοτοπίτες) πως θέλουμε να διατεθεί και να δώσουμε τις δικές μας ιδέες για την επένδυση, του μεγάλου πράγματι ποσού.
Όλο αυτό ήταν τόσο πρόχειρο, σαν να αποφασίζαμε αν θα περάσουμε να πούμε το Λάζαρο…, όμως μας δουλέψατε και “τσιμπήσαμε”, γιατί είμαστε αφελείς αλλά από τους άλλους, είμαστε από τους καλοπροαίρετους και καλόπιστους μέχρι αφέλειας κ. Δήμαρχε

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι από εμάς περιχαρείς καταθέταμε τη σκέψη του, όπου μεταξύ άλλων προτάσεων, είπα και εγώ τη δική μου δημόσια, ώστε να συζητηθεί, να συμπληρωθεί και κάποιος άλλος καλύτερος τεχνοκράτης, ίσως την πήγαινε ακόμη παραπέρα.
Ήταν πρόταση επένδυσης σε φωτοβολταϊκό πάρκο, όπου το χωρίο θα κέρδιζε περί τις 80 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο και κανείς να δεν θα πλήρωνε Δ.Ε.Η. για όλα τα επόμενα χρόνια όσο θα λειτουργούσε η επένδυση που πρότεινα.
Ακόμη είχα στη σκέψη μου εναλλακτικά, μισή ανεμογεννήτρια για το χωριό ως βασικό μέτοχο (καθώς κοστίζει περί τις 900,000,00€ και το άλλο μισό κόστος, από μικροεπενδυτές χωριανούς κατά προτεραιότητα.
Αλλά ούτε που ίδρωσε το αυτί να ρωτήσει κανείς πως μπορεί να γίνει αυτό.
Καλά, όσοι προέρχονται από το δημοσιοϋπαλληλικό χώρο δικαίως δε μπορούν να σκεφτούν επιχειρηματικά και άρα ..κερδοφόρα, εσείς όμως κ. Δήμαρχε που προέρχεστε από οικογένεια με μεγάλη επιχείρηση?
Δεν λέω ότι η επιχειρηματικότητα αποκτάται κληρονόμω δικαίω, αλλά δεν μπορείς να διοικείς δήμο χωρίς επιχειρηματική σκέψη, τότε είσαι απλά ένας επιζήμιος διαχειριστής δημοσιο-υπαλληλικού τύπου, κάνοντας κασιδιές στα κεφάλια των δημοτών.
Ξέρετε δεν είμαστε όλοι ίδιοι, πολλά μήλα έπεσαν σε κεφάλια νεαρών, αλλά το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα, τον οδήγησε να σκεφτεί τη θεωρία της βαρύτητας!
Για να πάρεις μια ιδέα δήμαρχε, στο που βρίσκεται ο υπόλοιπος κόσμος και που αρμενίζετε εσείς, δείτε κοινότητες ανά την Ελλάδα με εισοδήματα από μικρές και μεγάλες φωτοβολταϊκές μονάδες.
Θυμάστε? όταν εγώ σας έδειχνα το φεγγάρι, εσείς κοιτάζατε το δάχτυλό μου.
Ακόμα, δεν σκεφτόμαστε όλο με το ίδιο κεφάλι, εσείς όμως νομίζετε το αντίθετο και είναι καταστροφικό όταν διαχειρίζεστε δημόσια πράγματα, με δημόσιο χρήμα.
Η πολιτεία βέβαια το προέβλεψε και σας έδωσε το δικαίωμα να προσλαμβάνεται ειδικούς συμβούλους και μάλιστα όποιους θέλετε, χωρίς διαγωνισμούς… , αλήθεια, ποιοι είναι οι δικοί σας σύμβουλοι που δεν τους ξέρουμε αλλά τους πληρώνουμε?
Γιατί τους κρατήσατε κρυφούς από εμάς τους δημότες-εργοδότες, μήπως είναι αργόμισθοι?
Κάθε δήμαρχος πρέπει να προσλαμβάνει συμβούλους οξυδερκείς, με πολυσχιδή σκέψη και αντίληψη, ώστε να τον συμπληρώνει, γιατί τα παρεϊστκα και συγγενικά αργομισθικά βολέματα, δεν εξελίσσουν και δεν παράγουν έργο για τον Δήμο.
(Στο τέλος της ανάρτησης παραθέτω σχετικό link, ώστε να φανταστούμε τι πάρτι θα κάνετε αν ξανά εκλεγείτε).
Μετά από αυτά και για να πέσει στάχτη στα μάτια μας Δήμαρχε, ρετουσάρατε την πλατεία μας (με ανάθεση παρακαλώ) με κόστος 64,000€ (στοιχεία από το diaygeia.gr) που κατά γενική ομολογία δεν κόστιζε πάνω από 10 – 15,000ε (να έβγαλε τίποτα ο εργολάβος ή μπήκε μέσα?), αλήθεια με τι σκεπτικό χαρακτήρισες δήμαρχε το ρετούς της πλατείας σαν πρώτη προτεραιότητα για τον Γυμνότοπο, λύσατε κάθε άλλο σοβαρό θέμα του χωριού?
Ασφαλώς το δίκτυο ύδρευσης του Γυμνοτόπου είναι σχεδόν καινούργιο, μόλις 50 χρόνια λειτουργεί, άρα εμείς και τα παιδιά μας πίνουμε άφοβα νερό.
Η διαδρομή των υπολοίπων χρημάτων παραμένει σκοτεινή ή μήπως υπάρχουν σε …παρακαταθήκη για τον Γυμνότοπο και δε μας το είπατε…
Θυμάστε την συγκέντρωση που στήσατε στο Γοργόμυλο, για να παρθούν δραστικά μέτρα (λέγατε) για την εξάλειψη του κινδύνου από τα βοοειδή στο δρόμο Φιλιππιάδας – Γοργομύλου μέρα νύχτα, πέρασαν πέντε χρόνια και τα βόδια στο δρόμο!
Εύχομαι να μη συμβεί τίποτα (όπως το τραγικό που συνέβη στην Κόρινθο…) και όσοι περιδιαβαίνουμε αυτό το δρόμο, πεζοί και “καβαλάρηδες” να είμαστε όλοι τυχεροί.
Δεν είναι εύκολη η λύση του, αλλά αναφέρομαι ειδικά σε αυτό, γιατί κοροϊδεύατε κ. Δήμαρχε δύο χωριά. Αλήθεια, πως το μπορέσατε?
Κατανοούμε την ανεπάρκεια και τα λάθη, αφού όποιος εργάζεται δικαιούται να κάνει και λάθη, κανείς όμως δεν δικαιούται να είναι τόσο ελαφρύς ώστε να κοροϊδεύει δύο χωριά ανθρώπους.

Πέρα από το Γυμνότοπο, ο Δήμος διακρίθηκε για την “επιλεκτική διαφάνεια” και (με ενδεχόμενη) εύνοια για λίγους με μελέτες επί μελετών για μικρά και “μεγαλειώδη έργα” όπως αυτό της πλατείας Φιλιππιάδας.

Συνιστώ όταν πάτε για καφέ, κοιτάξτε λίγο ψηλά και καμαρώστε την αηδία από τις κουτσουλιές των πουλιών που δεν καθαρίζονται λόγω της απίθανης αρχιτεκτονικής στα γυάλινα στέγαστρα χωρίς καμία αισθητική που φτιάξατε, ωφελώντας μόνο τα καφενεία με λεφτά των δημοτών. Αλλά πολύ περισσότερο με μια ματιά στην ανθρωπογεωγραφία αναθέσεων των δημοτικών έργων, καταλαβαίνει πολλά για το που και πως δίνατε τα έργα.
Βιώσαμε την απομάκρυνση του Δήμου από τους δημότες στα ουσιώδη, με μόνη παρουσία στα πανηγύρια και τις φανφαρώδη μερικές φορές αναρτήσεις σας στα κοινωνικά δίκτια, αλλά απάντηση στις δικές μας αναρτήσεις με ερωτήματα για πολύ σοβαρά θέματα, δεν είχες την ευαισθησία να δώσεις…
Δε βαριέσαι, μην ασχολείστε με τους ενοχλητικούς, ασχοληθείτε μόνο με τους χρήσιμους κλακαδόρους που τονίζουν τις μετριότητες.
Πρέπει να καταλάβεις Δήμαρχε (και όλοι σας), ότι ο Δήμος δεν είναι προσωποποιημένος σε κατά καιρούς δημάρχους, του Καλατζή, του Γιολδάση κ.α., ούτε κομματικοποιημένος σε δεξιά, αριστερά κλπ, ούτε βήμα να δείξουμε μπόι, στο Δήμο χτυπά η καρδιά της καθημερινότητα των δημοτών και η δημοτική αρχή καλείται να τη ρυθμίζει και όχι να προκαλεί αρρυθμίες, όπως συμβαίνει με εσάς.
Ακόμη, μάθετε ότι ο πολιτικός οποιουδήποτε επιπέδου, βρίσκεται στη θέση του για να υπηρετήσει τον πολίτη και όχι για να υπηρετηθεί.
Είδα κάποιους από εσάς να επαίρεστε για κοινωνική απόφαση του Δήμου, να μην πληρώνουν οι ανάπηροι νερό και κάτι άλλα της καθημερινότητας… μόνο που αυτό δεν ήταν απόφαση του Δήμου, είναι νόμος του κράτους και κάποιοι το παίζατε σαν δικό σας χαρτί.
Άκουσα και για κάποιες αδιαφανείς καταστάσεις σε κάποιες σχολικές επιτροπές, οπού σύλλογοι γονέων δεν μπορούν να βρουν άκρη, είναι αλήθεια ή είναι …“λόγια των κομουνιστών”.
Ακόμη κύριοι Δήμαρχε και δημοτικοί σύμβουλοι, θα θέλαμε να μάθουμε για το hot spot και πόσο συνέβαλε στην ανάπτυξη του Δήμου, γιατί τόσος ζήλος να το δεχτείτε εσείς, όταν άλλοι δήμαρχοι τα απέρριπταν (πλην ορισμένων περίεργα προθύμων).
θα ακούγαμε με χαρά δυο κουβέντες γ αυτό, δείχνοντας τη δέουσα υπευθυνότητα απέναντι στους δημότες, έστω και την ύστατη προ των εκλογών ώρα, αλλά μην πετάξετε πάλι τη μπάλα στην εξέδρα μιλώντας για ανθρώπους με ανάγκες κλπ κλπ, το νου σας, αυτά τα …αριστερίστικα που τα θυμόσαστε όταν σας βολεύει για να κάνετε μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα …αλλού.
Το μπάχαλο με τους λογαριασμούς νερού το κάνατε σημαία στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, μετά αφήσατε (από ανεπάρκεια ή από κάποιο άλλο περίεργο λόγο) να ισχύει η ρύθμιση Γιολδάση: όσοι είχαν αποδείξεις διαγράφουν το χρέος, όσοι δεν κράτησαν αποδείξεις, πλήρωσαν και δεύτερη φορά…
Εσείς τι ακριβώς κάνατε ώστε να μην γίνει αυτή η οικονομική αδικία στους δημότες?
Τίποτα και είναι υπόθεση μοιράσματος σε δυο γαϊδουριών άχυρα, γιατί οι αριθμοί και τα ευρώ στα ταμεία, έχουν διαδρομή και ίχνη. Τόσο απλό.
Ψηφιστήκατε ως νέος και πολλά υποσχόμενος, οι μέρες και τα έργα σας όμως μας απογοήτευσαν, αφού ποτέ δεν μπήκατε στον κόπο να λειτουργήσετε με το βλέμμα στο συμφέρων των πολλών, ούτε δώσατε σημασία σε καίρια ερωτήματα και τις φωνές αγωνίας μας, κρυβόσαστε πίσω από την κολώνα και αυτό δεν σας τιμά, με λίγα λόγια εξελιχτήκατε εκεί στο Δήμο σε μια παρέα που όλα τα κανονίζατε επίσης παρεϊστικα, με ότι αυτό σημαίνει για τα δρώμενα ενός Δήμου.

Ο προεκλογικός σας λόγος μαθαίνω είναι ανύπαρκτος (τι να πείτε άλλωστε), κάνατε σημαία την ηλικία του βασικού σας αντιπάλου, αυτουνού ντε, που πολεμήσαμε μαζί την προηγούμενη φορά, για σας τους νέους και προκόψαμε….
Η ηλικία κύριοι δεν αποτελεί πρόσκομμα στη διοίκηση, τουναντίον η απειρία, η άγνοια, η προχειρότητα, ο παραγοντισμός και η παρεϊστικη αντίληψη, αποτελούν.
Ασφαλώς αποτελεσματικότεροι οι “ηλικιωμένοι” αλλά έμπειροι τεχνοκράτες, παρά μια παρέα άσχετων (πλην εξαιρέσεων), διότι σε όλη την πενταετία δεν είδαμε ούτε νέες ιδέες, ούτε διαφωνίες ή αντιρρήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους και σε κανένα θέμα (όλοι ψήφιζαν όλα, σαν τους 45 του ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγμα).
Και μη ξεχνάς, εσείς και ο τρόπος σας μας οδηγεί στο “ηλικιωμένο” (όπως λέτε εσείς), αλλά συνετό και συζητήσιμο κεφάλι, που στο κάτω κάτω είχε τις πόρτες ανοιχτές, αποφάσιζε και ενεργούσε άμεσα, ακόμη κ αν βρισκόταν στο δρόμο όταν του έθετε κανείς το πρόβλημά του και τελικά ήταν μακράν πιο αποτελεσματικός από εσάς.
Αν αναρωτηθείτε, πώς αφού ήταν αποτελεσματικός ο προηγούμενος δήμαρχος στηρίξαμε εσάς στην προηγούμενη εκλογή, θα σας θυμίσω ότι “ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο” αυτό θέλαμε τότε, αλλά με σας πέσαμε έξω και κάνουμε πάλι στροφή, τόσο απλά.
Στην πενταετία σας δε, κάνατε ότι μπορούσατε να μας αποδείξετε, ότι όντως είναι πιο σοφό να ξαναέρθει ο παλαιός δήμαρχος, ώστε να γλυτώσουμε από τις παρεούλες και τους κολλητούς σας και, εκτός των άλλων, να μην υφιστάμεθα και την προκλητική σας απαξίωση εμείς οι “χωριάτες” όπως (μαθαίνω) μας αποκαλείται.
Με αυτό το θάρρος της γνώμης μου ξέρω ότι δημιουργώ δυσαρέσκειες, κοιταχτείτε όμως στον καθρέφτη και δείτε πως είναι όσοι φέρονται με αγνωμοσύνη και αχαριστία, κοροϊδεύοντας αυτούς που τους έδωσαν το δημόσιο αξίωμα.
Η άποψή μου βέβαια είναι, πως το ζητούμενο δεν είναι να κατέχεις μια θέση ή ένα αξίωμα, αλλά να το αξίζεις…
Για να κατακτήσετε αυτό το αξίωμα βοήθησα κ εγώ ποικιλότροπα, και όλοι όσοι σας ψήφισαν, το ξεχάσατε όμως και δείξατε αγνωμοσύνη γιατί σκεφτήκατε σαν τον ψύλλο, ο οποίος ψύλλος όταν ανέβηκε στο αβγό, νόμισε πως έφτασε το θεό!
Τέλος, ο σκοπός της ανάρτησης δεν είναι να συγκεντρώσει Like, δεν τρέφομαι από αυτά και, κυρίως, δεν πολιτεύομαι, στόχο έχει να διαβαστεί και να ερευνηθεί από τους δημότες.
Και όπως βλέπεις Δήμαρχε, πολύ προσεκτικά αναρτώ την αγανάκτησή μου τώρα που κλείδωσαν οι συνδυασμοί, ώστε να μην επηρεαστεί κανείς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αφού ο καθένας έχει το δικαίωμα να πολιτεύεται σε όποιον συνδυασμό εκείνος επιθυμεί.
Κάθε τέτοια παρέμβαση, είτε πλάγια με τις αναρτήσεις, είτε διά ζώσης, είναι κατά την άποψή μου και στις δύο περιπτώσεις ανήθικη.
Με αυτά τα δεδομένα σε λίγες μέρες πάμε να ψηφίσουμε και οι δημότες του Ζηρού (όπως κάθε Δήμου της χώρας), θα αναδείξουν την δημοτική αρχή που τους αξίζει για τα επόμενα χρόνια.
Αν εσείς μας αξίζετε και πάλι εσείς θα εκλεγείτε, να είστε βέβαιοι…

Να οδεύσουμε λοιπόν προς τα εκλογικά τμήματα όχι αδιάφοροι ή προκατειλημμένοι, αλλά σκεπτόμενοι (και προσωπικά τιμώ τον αγώνα όλων των υποψηφίων) με το μυαλό μας στο “μη χείρον βέλτιστο”
Η δική μου άποψη βεβαίως είναι ότι το μη χείρον βέλτιστο για το Δήμο Ζηρού ΔΕΝ είστε εσείς και ως γνωστό, όπως στρώνει κανείς κοιμάται.

 

  • Το συγκεκριμένο κείμενο δημοσιεύτηκε στην ομάδα του Facebook Γυμνότοπος Πρέβεζας

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα