Πέμπτη, 28/03/2024 | 18:40

ο Ιατρικός σύλλογος Πρέβεζας Ανταπαντά στον διοικητή του νοσοκομείου Πρέβεζας

840 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/01/2019, 3:54 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Κύριε Διοικητά, ο  Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας σε απάντηση  της ανακοίνωσης σας στα ΜΜΕ επί της προηγηθείσας συνημμένης επιστολή μας, επισημαίνει τα ακόλουθα προς πλήρη, ακριβή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση όλων, τοπικών φορέων και πολιτών:

Ο νόμος 4512 17/1/2018  στο άρθρο 292 παρ. γ’ αναφέρει τα εξής: «σκοπός των ιατρικών Συλλόγων είναι η παρακολούθηση της ποιότητας παροχής περίθαλψης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα»

Ως εκ τούτου  ο θεσμικός μας ρόλος επέβαλε και επιβάλει να ασχοληθούμε με τα θέματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Πρέβεζας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης ειδικά προς το πρόσωπο σας, αλλά αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου προς το συμφέρον των πολιτών. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι Διοικητές των Νοσοκομείων είναι διορισμένοι από την εκάστοτε κυβέρνηση, η θητεία τους συνήθως λήγει στα τέσσερα χρόνια και οι γνώσεις τους σε θέματα υγείας, επειδή επί το πλείστον δεν ασκούν το λειτούργημα  του ιατρού, διότι η άσκηση του επαγγέλματος του ιατρού αποτελεί λειτούργημα, είναι συνήθως ελάχιστες. Αντίθετα η Διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου. Πρέβεζας καθώς και όλα τα μέλη του, ασκούν το λειτούργημα του ιατρού, τα περισσότερα μάλιστα για πάνω από είκοσι χρόνια, είναι άριστοι γνώστες του κλάδου της ιατρικής και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, θα συνεχίσουν δε να το ασκούν και μετά την αποχώρησή σας από τη θέση του Διοικητή. Ο Ιατρικός Σύλλογος διαχρονικά αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί και μετά την αποχώρηση σας, σύμβουλο της Διοίκησης για θέματα υγείας. Συνεπώς οι επισημάνσεις μας με την σχετική επιστολή μας είχαν τον σκοπό της ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πρέβεζας και τον χαρακτήρα αρωγού στην προσπάθεια να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίλυσή τους από τους αρμοδίους φορείς και όχι την στοχοποίηση προσώπων, μεταξύ των οποίων και του δικού σας, διότι το νοσοκομείο αποτελεί χώρο που διακινείται ο άνθρωπος και δη ο πάσχων άνθρωπος.  Για την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου Πρέβεζας και την αναβάθμισή του απαιτείται συλλογική προσπάθεια όλων των τοπικών φορέων μετά  την κατάθεση εμπεριστατωμένων προτάσεων από τους αρμόδιους και εξειδικευμένους φορείς του κλάδου υγείας, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας. Όμως κύριε Διοικητά πότε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας κάλεσε τον Ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας να τον συμβουλευτεί για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα; Ποτέ κλήθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας να παραστεί σε Δ.Σ του Νοσοκομείου όπως ο νόμος ορίζει; Πότε ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας είχε ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείου ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση τους.

Και ενώ θα περιμέναμε η Διοίκηση του Νοσοκομείου με αφορμή τις ανάγκες του Νοσοκομείου αλλά και την δική μας επιστολή να απευθυνθεί με πειστικό και πιεστικό τρόπο προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την συντομότερη επίλυση των προβλημάτων, αλλά και προς τον πληθυσμό του νομού για την ενημέρωσή του, παρατηρούμε στην απάντησή σας μια στείρα αντιπαράθεση και επίθεση προς τον Ιατρικό Σύλλογο, για λόγους προφανώς εντυπώσεων, η οποία δεν επιλύει και μάλιστα σύντομα  τα χρονίζοντα προβλήματα, τα οποία, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, πολλούς θα «βόλευε» να παραμείνουν «κουκουλωμένα». Και σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε φυσικά την Διοίκηση και τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο. Ο νοών νοείτω. Έστω κι την ύστατη στιγμή πάντως περιμένουμε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου πρόσκληση για από κοινού επίσκεψη  μαζί και με άλλους τοπικούς φορείς στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προς άσκηση πίεσης και επίλυσης προβλημάτων όπως π.χ. έγινε από τους φορείς του Ηρακλείου σχετικά πρόσφατα.

Τώρα σχετικά με τα θέματα των ιατρών που αναφέρετε στην ανακοίνωση σας,   απλά και μόνον προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, κάνουμε γνωστό ότι σε αντίθεση με τα γραφόμενα σας, ο συνάδελφος ουρολόγος, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, επιθυμούσε την παραμονή του στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και όχι απλά ζητούσε αλλά παρακαλούσε την Διοίκηση επί δυο έτη να προκηρύξει τη θέση. Το ίδια  περίπου συνέβησαν και με τον  καρδιολόγο που αποχώρησε για τη Λευκάδα προ μηνών αλλά και  προσφάτως με έτερο καρδιολόγο.

Κύριε Διοικητά όπως γνωρίζετε ο έλληνας πολίτης έχει ακόμα το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής στην εργασιακή του σχέση. Επομένως το αν θα ανταποκριθεί στις προκηρύξεις των νοσοκομείων έχει άμεσα σχέση με τις συνθήκες εργασίας και τις προσφερόμενες αμοιβές. Προφανώς θα πρέπει να σας προβληματίζει σαν Διοίκηση  γιατί πολλοί ιατροί αποφεύγουν το δικό μας Νοσοκομείο όχι όμως και πολλά άλλα, ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας και ποια προσπάθεια έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση για την βελτίωση τους.

Κύριε Διοικητά  ειλικρινά νομίζουμε ότι δεν θα θέλατε να γνωστοποιήσουμε σε ποιο χώρο αναπαύονται και κάτω από ποιες συνθήκες οι εφημερεύοντες του νοσοκομείου. Οι δε Διευθυντές και Επιμελητές άραγε πότε θα αποκτήσουν γραφεία;  

Κύριε Διοικητά η σημερινή κατάσταση του συστήματος υγείας δεν οφείλεται μόνο στις προηγούμενες Διοικήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι άμοιρες των δικών τους ευθυνών, συνεπώς δεν θα πρέπει να τα επιρρίπτουμε την ευθύνη μόνο σε αυτές,   ούτε να ωραιοποιούμε τα πράγματα ή να αποποιούμαστε τις τυχόν ευθύνες μας. Η παρούσα ηγεσία αισίως συμπληρώνει πέντε χρόνια και παρά τις όποιες εξαγγελίες και τις προσπάθειες δεν φαίνεται να έχει διορθώσει και πολλά από τα κακώς κείμενα, χωρίς να αμφισβητούμε ότι είχε όλη την καλή διάθεση. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει γίνει καμία συλλογική προσπάθεια ως άνω αναφέρουμε. Αυτά για να γίνει κατανοητό ότι ο καταγγελτικός λόγος είναι εύκολος  αλλά η αντιμετώπιση κάθε άλλο παρά εύκολη.

Όσον αφορά τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία,  τα οποία δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές σας, έχουμε να πούμε ότι η διαδικασία του «εντέλεσθαι» καλά κρατεί και απ΄ ότι καταγγέλλεται στον τοπικό τύπο Ιωαννίνων πλέον επεκτείνεται και στα νοσοκομεία με απόπειρες μετακίνησης από τα νοσοκομεία Ιωαννίνων στο νοσοκομείο Άρτας ιατρών διάφορων ειδικοτήτων . Και σας ενημερώνουμε επίσης ότι με τον ρυθμό αναχώρησης των νέων ιατρών στο εξωτερικό και την συνταξιοδότηση των ιατρών του ΕΣΥ σύντομα το σύστημα υγείας θα βρεθεί σε θέση να αναζητά εναγωνίως ιατρούς για την κάλυψη βασικών αναγκών. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις παρεχόμενες αμοιβές διότι  δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με τις αντίστοιχες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, αλλά και στις συνθήκες εργασίας. Μόλις προσφάτως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κάλεσε τούς έλληνες ιατρούς να μην αποχωρούν με προορισμό την Κύπρο.

Όσο για την έκπληξη που σας προκάλεσε η δήθεν έλλειψη ενημέρωσης του Προέδρου του Συλλόγου μας, στον οποίο αναφέρεστε αναίτια προσωπικά,  για τα τεκταινόμενα στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, σας ζητάμε να ενημερώσετε τους πολίτες από πότε εμφανίστηκαν τα προβλήματα και πότε έγινε η παρέμβαση μας. Διότι, για λόγους ευαισθησίας, σχεδόν για ένα χρόνο ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας ανέμενε μήπως επιλυθεί το οξύτατο πρόβλημα λειτουργίας με την ανεύρεση παρασκευαστή-ιας  αλλά δυστυχώς αντ΄ αυτού όχι μόνον δεν επιλύθηκε αλλά μάλλον επιδεινώθηκε. Και δεν είδαμε στην αναλυτική σας απάντηση ούτε μία λέξη σχετικά με την επιλογή του Νοσοκομείου, προφανέστατα της Διοίκησης του, για αποστολή των διαγνωστικών υλικών σε ιδιωτικό εργαστήριο, όταν ο Υπουργός Υγείας διατείνεται ότι πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου είναι το Δημόσιο σύστημα υγείας. Και ούτε μια λέξη  επίσης για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου και κατά πόσον είναι σύγχρονος και επαρκής. Μήπως αλήθεια θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε πόσα χρήματα έχει δαπανήσει το Νοσοκομείο σας κατά την διάρκεια της θητείας σας αλλά και παλαιότερα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του εν λόγω εργαστηρίου και πως ανευρέθη ο μικροτόμος που λειτουργούσε κατά τα τελευταία έτη; Και σας προτρέπουμε να δώσετε στη δημοσιότητα την αλληλογραφία του εργαστηρίου με την Διοίκηση για να δούμε πώς έχει η κατάσταση.

Τέλος από πότε η Διοίκησή σας αποδέχεται αμέσως όλα τα αιτήματα μερικών εργαζομένων, χωρίς να εξετάζει αν αυτά προκαλούν δυσλειτουργίες σε τμήματα του νοσοκομείου και οδηγούν και σε κλείσιμο αυτών, όταν γνωρίζουμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων εργαζομένων αυτοί ακόμα αναμένουν απαντήσεις σε διάφορα αιτήματα τους;

Εν πάσει περιπτώσει και εν κατακλείδι δεν αμφισβητούμε κ. Διοικητά τις καλές προθέσεις τις δικές σας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου για την επίλυση των προβλημάτων, όμως αυτό που έχει σημασία είναι πόσα έχουν επιλυθεί και πόσα παραμένουν άλυτα.  Εμείς δεν πρόκειται να επανέλθουμε ούτε η πρόθεση μας είναι η «διαμόρφωση κλίματος» όπως αναφέρετε. Η αγωνία μας είναι η επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου μας και η καλύτερη λειτουργία του και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος της παρέμβασής μας όπως και όλων των προηγουμένων διοικήσεων του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, διότι επαναλαμβάνουμε «αύριο» οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου (ιατρικό -παραιατρικό) θα είναι εκεί και θα «παλεύουν» πάντα, ενώ εσείς ενδεχομένως να έχετε αποχωρήσει.

Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε ότι περιμένουμε πρόσκληση από τη Διοίκηση  του Νοσοκομείου για την από κοινού επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Για το ΔΣ,

 

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

 

  

                  Δήμας Θωμάς                                    Σουμαλεύρης Δημήτριος

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα