Πέμπτη, 28/03/2024 | 23:51

Την πίτα του κόβει ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός σύλλογος “Η ΑΜΙΣΟΣ” της Ν. Σαμψούντας

741 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/01/2019, 3:38 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού  Εκπολιτιστικού  Συλλόγου  Ν.Σαμψούντας

« Η ΑΜΙΣΟΣ» σας εύχεται Υείαν Ευλοΐαν και Καλοχρονίαν και σας προσκαλεί  την Kυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

  • Στην κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου, ώρα 10.30΄π.μ.
  • Στην αναβίωση στη Ν.Σαμψούντα του δρώμενου των Μομωγέρων από την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.

 Ώρα 11.00 π.μ.

  Οι Μωμόγεροι (γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνια με ευχετηριακό χαρακτήρα. Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στους προ-χριστιανικούς χρόνους αλλά οι Πόντιοι έδωσαν αργότερα χριστιανικό χαρακτήρα

   Ο Μώμος ήταν ο θεός το γέλιου και της σάτιρας. Η προσωποποίηση της μομφής και της κατηγορίας. Οι ιερείς του Μώμου, οι ακόλουθοί του στη μεγάλη (βακχική) γιορτή, είναι οι Μωμόγεροι. Οι Πόντιοι, αν και φανατικοί χριστιανοί, κληρονόμησαν την αρχαιότερη ομιλούμενη ελληνική διάλεκτο (ποντιακή) και διατήρησαν πολλές αρχαιοπρεπείς συνήθειες από τους προγόνους τους.

    Το  εθιμικό δρώμενο πραγματοποιείται σε πλατείες, δρόμους και αυλές σπιτιών. Είναι το αρχαιότερο είδος θεάτρου ( διθύραμβος ) και συνάμα το πιο σύγχρονο ( θέατρο δρόμου).

  Η ολοκληρωμένη μορφή του δρώμενου αποτελείται από τον Κορυφαίο (Μωμόγερο), τη χορευτική ομάδα ( ορχείται και άδει ), τη θεατρική ομάδα (αυτοσχέδιοι διάλογοι) και τους μουσικούς (λύρα, αγγείον).

   Στο δρώμενο αυτό παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης  με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό σάτιρας.

   Ο ζωντανός λαϊκός πολιτισμός των Ποντίων αναδεικνύεται σε πολύτιμο κεφάλαιο της Ιστορίας μας και λαμπρό παράδειγμα λαού προσηλωμένου στην παράδοσή του. Ο μυθικός Θεός Μώμος με την αναβίωση του δρώμενου βρίσκεται πάλι ανάμεσά μας και χαρίζοντάς μας το ειρωνικό του χαμόγελο, μας υπενθυμίζει την πανάρχαια προέλευσή μας και τη δύναμη της ελεύθερης συλλογικής έκφρασης.

   Οι Μωμόγεροι είναι το τέταρτο στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας που εντάσσεται στον αντίστοιχο κατάλογο της UNESCO. Έχει προηγηθεί η εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας (από κοινού με την Ιταλία, την Ισπανία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Κροατία), η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο και η μαρμαροτεχνία στην Τήνο. Το ρεμπέτικο είναι το πέμπτο στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας που εντάσσεται στον αντίστοιχο κατάλογο της UNESCO.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα