Τρίτη, 09/03/2021 | 02:25

Κώστας Μπάρκας: «Πιστεύω ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές »

364 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/12/2018, 8:39 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ1 με οικοδεσπότη τον Σ. Κοτρώτσο μίλησε ο βουλευτής Ν. Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας. Μαζί στο τραπέζι ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σταμάτης Μαλέλης, ο βουλευτής του κόμματος «Το Ποτάμι» Σπύρος Λυκούδης, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, καθώς και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Στον Κώστα Μπάρκα τέθηκαν οι ακόλουθες ερωτήσεις:

Έχοντας κλείσει τα τρία από τα τέσσερα σκέλη του πορίσματος που αφορούν υποθέσεις για σκάνδαλα στην Υγεία (ΚΕΕΛΠΝΟ, αρθροσκοπήσεις, Ερρίκος Ντυνάν), είστε πεισμένος ότι υπήρξαν όζουσες υποθέσεις στον χώρο της Υγείας;

Το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής είναι 158 σελίδες και σήμερα παραδόθηκε στα κόμματα. Έχουμε διαβάσει εκτενή αποσπάσματα. Εγώ θα υπερασπιστώ τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία συνεδρίαζαν για ενάμιση χρόνο και έκαναν ερωτήσεις σε βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης. Το πόρισμα αυτό έχει ως βασική αρχή το τεκμήριο της αθωότητας για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Συγκεκριμένα ΜΜΕ «δημιούργησαν θόρυβο», τα οποία με ψεύτικες ειδήσεις δημιουργούσαν προσδοκίες, οι οποίες ποτέ δεν προέκυψαν από την Επιτροπή και τους βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτή.

Σ’ αυτό το σημείο, να θυμίσω τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων στη Βουλή όταν συζητούσαμε για τη σύσταση της Επιτροπής, που έλεγαν ότι «κάτι έγινε στο φάρμακο από το 2000 έως το 2014». Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν παραδεχτεί ότι υπήρξαν σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Η ευθύνη ξεκινάει από τα πάνω και καταλήγει στους υπουργούς Υγείας. Δεν μπορεί να φταίει ο κόσμος για κάτι που έκανε ένας υπουργός Υγείας.

Οι προηγούμενες Εξεταστικές είχαν βγάλει πορίσματα, στάλθηκαν στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη έχει βάλει στη φυλακή έναν πρώην υπουργό Άμυνας, έχει δικάσει τον κ. Μαντέλη, έναν άλλο υπουργό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για έναν ακόμη πρώην υπουργό, τον κ. Παπαντωνίου. Θα στείλουμε το πόρισμα στη Δικαιοσύνη – πιστεύω ότι όλοι έχουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη – και η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Αυτή είναι όλη η ιστορία.

Προφανώς και θα διαβάσουμε τα πορίσματα και των άλλων κομμάτων, τα οποία φαντάζομαι δεν θα αναιρούν τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών τους και θα λεν ότι υπάρχουν ευθύνες και θα επιδιώκουν να τις αναζητήσουν και να τις ονοματίσουν.

Τέλος, εγώ δεν περίμενα από τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιτίθεται με αυτό τον σκληρό τρόπο σε μέλη της Επιτροπής, οι οποίοι είναι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, γιατί έκαναν τη δουλειά τους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Έτσι, σέβεται η αξιωματική αντιπολίτευση τους θεσμούς της Βουλής των Ελλήνων; Έτσι αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία; Με εκφοβισμούς και μηνύσεις δεν γίνεται κάτι. Η ηγεσία της Ν.Δ. έχει ευθύνη.

 

Πριν λιγότερο από δύο χρόνια, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ε. Μακρόν, ήταν στην Ελλάδα, στην Πνύκα, και εξήγγειλε το σχέδιο του, δίπλα  στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον εκδημοκρατισμό, μια νέα αρχιτεκτονική για την Ευρώπη. Πιστεύετε ότι η δυνατότητα των δύο κομμάτων – ΣΥΡΙΖΑ, En Marche – που ήταν κοντά και μπορούσαν να συνομιλήσουν, ισχύει και σήμερα;

Θα πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε, επειδή έχουμε μπροστά μας και ευρωεκλογές, τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τις αντιθέσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις κοινωνίες λόγω της πολιτικής που εφαρμόστηκε. Εγώ δεν θέλω να μπω στη διαδικασία αν είμαστε κοντά στον Μακρόν ή όχι. Η βασική μου πολιτική τοποθέτηση απέναντι στον Μακρόν είναι ότι η πολιτική και οι πολιτικοί πρέπει να μπουν σε μια συζήτηση. Η απολιτίκ προσέγγιση ότι είμαστε με όλους και θα δούμε τι θα γίνει, οδηγούν σε φαινόμενα που δεν μαρτυρούν καλό δρόμο για την Ευρώπη.

Στα επερχόμενες κρίσιμες ευρωεκλογές θα τεθούν σε αντιπαράθεση δύο αντίπαλα σχέδια: ένα που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ένα άλλο το οποίο οδηγεί σε ακραίες λογικές σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής ζωής.

Εμείς θεωρούμε  ότι πρέπει να τοποθετήσουμε  τα φτωχοποιημένα από την κρίση  στρώματα της κοινωνίας στο προσκήνιο και να τα προστατεύσουμε. Αυτή είναι μια μεροληπτική ταξική πολιτική. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Με την έννοια αυτή, επειδή δεν είχαμε κοινωνικό κράτος στη χώρα μας μέχρι το 2015, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Και επειδή αυτό το κάναμε, τώρα προσπαθούμε και μειώσαμε την ανεργία 8 ποσοστιαίες μονάδες, επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό από 1/1/2019, καταργήσαμε  τον νόμο για τον υποκατώτατο μισθό, καταργούμε τη μείωση των συντάξεων που επέβαλε το ΔΝΤ. Ευτυχώς, στην Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση που δίνει τόνο στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν από την κρίση.

 

Βλέποντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πολλοί θεωρούν ότι το πολιτικό παιχνίδι έχει «κλειδώσει». Θα είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ. με μεγάλη διαφορά; Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Δύο κόμματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) επί σαράντα χρόνια συμπεριφέρθηκαν στους πολίτες με έναν συγκεκριμένο τρόπο, οδηγώντας τη χώρα μας στην κρίση. Να σας θυμίσω ότι Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης στο παρελθόν έλεγε «μαζί τα φάγαμε» και πρώην Πρωθυπουργός ότι διοικεί μια αλλοτριωμένη χώρα.

Πιστεύω, ότι στις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα