Πέμπτη, 18/04/2024 | 20:34

Αδελφοποίηση της Τρίπολης και της Πρέβεζας με “φόντο” τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη…

1115 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/11/2018, 11:58 πμ | 0 σχόλια

 

 

Μια μοναδική συνάντηση  δυο πόλεων της Πρέβεζας και της Τρίπολης , οι οποίες  στο πέρασμα του χρόνου έγραψαν η κάθε μια την δική της ιστορία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο  3 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας.

Μεγάλος απών και ταυτόχρονα   με έναν “μαγικό “ τρόπο παρόν, ήταν ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης ο οποίος 90 χρόνια μετά τον  τραγικό θάνατό του στην Πρέβεζα “επέστρεψε” στην Τρίπολη, την πόλη όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του ποιητικά όνειρα.

Η αδελφοποίηση των Δήμων Τρίπολης και Πρέβεζας που υπογράφηκε μεταξύ των Δημάρχων Δημήτρη Παυλή και Χρήστου Μπαϊλη  χαρακτηρίστηκε ως μια ιστορική στιγμή για τα πολιτιστικά -και όχι μόνο- δρώμενα των δύο πόλεων ,

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Αποστολοπούλειο  Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης παρουσία των Δημάρχων  των δύο πόλεων Δημήτρη Παυλή και Χρήστου Μπαϊλη , της εντεταλμένης συμβούλου Πολιτισμού  του Δήμου Πρέβεζας Ελευθερίας Αγγέλη και σύσσωμων των φορέων και των αρχών της περιοχής.

Ο κ.Παυλής εξέφρασε την μεγάλη χαρά του για την ευόδωση των προσπαθειών αδελφοποίησης των δύο πόλεων  η οποία ως ιδέα εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες , ενώ ο κ.Μπαϊλης μίλησε για μια κορυφαία στιγμή η οποία   δρομολογεί την συνεργασία Τρίπολης και Πρέβεζας σε πολλά επίπεδα.

Στην εκδήλωση που  ακολούθησε της υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας των δύο πόλεων  συμμετείχε μουσικό σχήμα από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας με την υψίφωνο Μαριάννα Τζαφέρι και τις καθηγήτριες πιάνου Δήμητρα Αποστολίδη και Κωσταντίνα Ντούσια οι οποίες παρουσίασαν μεταξύ άλλων δύο μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη  από τον αείμνηστο Πρεβεζάνο συνθέτη Σπύρο Δήμα .

Επίσης  η Χορωδία Τρίπολης (υπό την μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Γαργαλιώνη) ερμήνευσε πέντε  μουσικά κομμάτια που φέρουν την “υπογραφή” του Κώστα Καρυωτάκη και του επίσης πρόωρα χαμένου  συνθέτη Δημήτρη Λάγιου τα οποία μελοποιήθηκαν πριν από αρκετά χρόνια για την Χορωδία χωρίς όμως μέχρι σήμερα  να έχουν ηχογραφηθεί .

Το βράδυ του Σαββάτου στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης η Θεατρική Ομάδα της πόλης παρουσίασε  μια δραματοποιημένη καταγραφή της ταραγμένης ζωής του ποιητή στην οποία τα ιστορικά στοιχεία “συνάντησαν” την σύντομη   πλην όμως ανεξίτηλη παρουσία του Κώστα Καρυωτάκη στον χρόνο καταλήγοντας σε μια πρωτότυπη “διαμαρτυρία” για τα όσα μέχρι σήμερα  οι δύο πόλεις και οι τοπικές τους κοινωνίες έκαναν ή δεν έκαναν προκειμένου να τιμήσουν έναν από τους σημαντικότερους νεοέλληνες ποιητές.

Στο πλαίσιο της   παρουσίας της στην Τρίπολη εξάλλου η αντιπροσωπεία της Πρέβεζας είχε την ευκαιρία να   επισκεφθεί το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης -και σήμερα φιλοξενείται η Πρυτανεία-  και να ενημερωθεί από τον Πρύτανη Αθανάσιο Κατσή όχι μόνο για τις δραστηριότητες που φιλοξενούνται στον ιστορικό αυτό χώρο αλλά και για λιγότερο γνωστές πτυχές της   ζωής του ανθρώπου, του δημοσίου υπαλλήλου αλλά κυρίως του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη….

 

Ομιλία του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαϊλη στην τελετή αδελφοποίησης Πρέβεζας και Τρίπολης.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι  σήμερα εδώ , σ’ αυτά τα ιστορικά και δοξασμένα χώματα.  για να υπογράψουμε μαζί με τον φίλο Δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή  το πρωτόκολλο αδελφοποίησης των Δήμων Πρέβεζας και Τρίπολης .

Εδώ πρέπει να ομολογήσω ότι συναισθήματα χαράς και συγκίνησης  διακατέχουν τόσο εμένα όσο τους συνεργάτες που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Τριπολιτσά στην πρωτεύουσα του Μοριά.

Η άλωση της οποίας αποτελεί αφετηρία της εθνεγερσίας  για την Απελευθέρωση του Εθνους.

Κυρίες και κύριοι,

Εδώ στην Τρίπολη στην καρδιά του Μοριά στις  30 Οκτωβρίου 1896 γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής και λογοτέχνης Κώστας Καρυωτάκης.

Αυτός ο σπουδαίος ποιητής έφυγε από την ζωή πολύ νέος σε ηλικία 32 ετών επιλέγοντας ο ίδιος να τερματίσει την ζωή του στην Πρέβεζα στις 21 Ιουλίου 1928.

Φέτος ο Δήμος της Πρέβεζας    διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων τιμώντας  την μνήμη και το έργο του Κώστα Καρυωτάκη με αφορμή την συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θανατό του.

Ηταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς η παρουσία σε αυτές  του φίλου Δημάρχου Τρίπολης και αντιπροσωπείας του Δήμου  σας . Η ιδέα της αδελφοποίησης των δύο πόλεων είχε “ κατατεθεί”  εδώ και αρκετό καιρό ωστόσο οι φετεινές εκδηλώσεις έγιναν αφορμή η ιδέα  αυτή να “ωριμάσει” και σήμερα να βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να υπογράψουμε το πρωτόκολλο  αδελφοποίησης που ομόφωνα ενέκριναν τα Δημοτικά μας Συμβούλια.

Ο   θεσμός των αδελφοποιήσεων αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη εποικοδομητικών συνεργασιών όπως αυτή που ξεκινά σήμερα μεταξύ της  Τρίπολης και της Πρέβεζας.

Μια συνεργασία που έχει ως  “συνδετικό “ της κρίκο τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη  ο οποίος μπορεί να έφυγε από την ζωή σε νεαρή ηλικία (μόλις 32  ετών) ωστόσο άφησε ένα πλούσιο και αξιόλογο διαχρονικό ποιητικό   έργο το οποίο παραμένει επίκαιρο μέχρι σήμερα αποτελώντας πηγή έμπνευσης για δεκάδες νεώτερους δημιουργούς.

Ο Κώστας Καρυωτάκης έκανε τα πρώτα του βήματα στην Τρίπολη  και βάδισε προς τον θάνατο και συνάμα προς την αθανασία στους δρόμους της Πρέβεζας του μεσοπολέμου.

Τα χρόνια που πέρασαν    αλλά και τα γεγονότα , έφεραν έστω και αργά την “Δικαίωση” που τόσο απεγνωσμένα έψαχνε σε  όλη του την ζωή ο ποιητής.

Ζώντας σε μια ταραγμένη περίοδο και κουβαλώντας στην ψυχή του  το δικό του βαρύ “φορτίο” .

Ωστόσο ελάχιστη σημασία έχει το γεγονός   αυτό

Εκείνο που   μένει ζωντανό και ακέραιο στο χρόνο είναι το  πλούσιο και σπάνιο ποιητικό έργο το οποίο σήμερα διδάσκεται σε πολλά ξένα πανεπιστήμια και μεταφραστεί σε  30 γλώσσες.

Εργο πρωτοποριακό, επαναστατικό για την περιοχή του, ερωτικό και συνάμα διάχυτο από αναφορές για κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο  Καρυωτάκης είναι ίσως από τους ελάχιστους δημιουργούς που έμεινε άφθαρτος στο πέρασμα του χρόνου και θεωρείται ως ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης.

Που με το έργο του ανέδειξε και  τον πολιτισμό της Πρέβεζας βάζοντας ένα ξεχωριστό πετραδάκι στο μεγάλο ψηφιδωτό  του πολιτισμού του τόπου μας.

 

Το έργο του αποτελεί διαχρονικά αξία ποιητικής και πολιτιστικής δημιουργίας και αποτελεί μια σπάνια παρακαταθήκη για όλους εμάς και ιδιαίτερα για τους νεώτερους.

Αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός δεν έχει “στεγανά”.

Απλά ταξιδεύει  στον χώρο και τον χρόνο και δημιουργεί τους δικούς του “κωδικούς” για το πέρασμα προς την αθανασία μόνο για όσους πραγματικά το αξίζουν.

 

           Φίλες και φίλοι

 

Ο Κώστας Καρυωτάκης για το λίγο χρονικό διάστημα που έζησε  στην πόλη μας αγάπησε την Πρέβεζα και τους Πρεβεζάνους.

Υπήρξε μια αμοιβαία σχέσης φιλίας, εκτίμησης και σεβασμού.

Σχεδόν όλα τα βράδυα ο ποιητής τα περνούσε στα μικρά ταβερνάκια της πόλης.

Με ανθρώπους απλούς και καλωσυνάτους.

Λέγεται ότι   ο υπάλληλος Κώστας Καρυωτάκης του Γραφείου Εποικισμού και Αποκατάστασης Προσφύγων  της Νομαρχίας Πρέβεζας ,τόλμησε και ήρθε σε ρήξη με το Νομάρχη ο οποίος πιθανώς χρηματιζόταν με λίρες προσφύγων για ευνοική μεταχείριση ορισμένων που αφορούσε την διανομή γεωργικού κλήρου.

Η πράξη του αυτή φανερώνει την εντιμότητα και το  ήθος του σε μια δύσκολη εποχή.

Φιλες και φίλοι,

Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για την Πρέβεζα και την Τρίπολη.

Από σήμερα γεννιέται μια  αδελφική σχέση που θα συνδέει τις δύο ιστορικές μας πόλεις  την Πρέβεζα και την Τρίπολη.

Σήμερα όλοι μας νιώθουμε ότι κάτι ελπιδοφόρο , κάτι Νέο και σημαντικό γεννήθηκε  και για τις δύο πόλεις μας.

Είναι μια μέρα γιορτής που μηδενίζει την χιλιομετρική απόσταση που μας χωρίζει  και ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας.

Τρίπολη και Πρέβεζα, Πρέβεζα και Τρίπολη από σήμερα είναι δυο πόλεις    που αποκτούν κοινή πορεία.

Δύο πόλεις που   θα πορεύονται μαζί   για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, της πνευματικής και καλλιτεχνικής  δημιουργίας, της εκπαίδευσης και της παιδείας, του αθλητισμού , της προστασίας του περιβάλλοντος , του εμπορίου,  του τουρισμού της πληροφόρησης και της ενημέρωσης.

Για μια γόνιμη και ειλικρινή συνεργασία, πάντα για το καλό των δύο πόλεων.

Και των δημοτών μας.

Ο Κώστας Καρυωτάκης είναι η  αρχή.

Ολοι εμείς θα γίνουμε η συνέχεια….

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα