Πέμπτη, 25/04/2024 | 20:57

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων-ανέργων ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

900 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/11/2018, 6:52 μμ | 0 σχόλια

 

 

Ανακοίνωση της  «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ιδιωτικών υπαλλήλων-ανέργων»

για τις εκλογές στο «Σωματείο εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων δήμου Πρέβεζας»

Στις 1/12 Σάββατο (1μ.μ -7μ.μ), 2/12 Κυριακή (11π.μ-7 μ.μ) και 3/12 Δευτέρα (3μ.μ-7μ.μ) πραγματοποιούνται εκλογές του σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας. Οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζομένους και του ανέργους για την «έξοδο» από τα μνημόνια και τα δήθεν φιλολαϊκά μέτρα που θα πάρει.

Σας παραθέτουμε μερικούς από τους πιο παραπλανητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης με τους οποίους συναινεί η ΓΣΣΕ, η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο και στο σωματείο:

  1. «Θα καθιερωθεί κατώτατος μισθός που θα προσεγγίζει τις ανάγκες μας»

Επικαλείται το μοντέλο των «λελογισμένων» αυξήσεων της Πορτογαλίας το οποίο επέφερε αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης των 10€/έτος για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχη είναι η αύξηση που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση ενώ ο ΣΕΒ και τα κόμματα των πρώην μνημονιακών κυβερνήσεων κάνουν λόγο για αυξήσεις του 1%… Είναι σαφές ότι μια τόσο μικρή αύξηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων, καθώς μόνο για να αναπληρωθούν οι απώλειες έως και 30-40% των μνημονίων με αυτό το ρυθμό χρειάζονται… αρκετές δεκαετίες.

  1. «Επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις»

Η τροπολογία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού που έφερε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ψηφίστηκε με διακομματική συναίνεση, όχι μόνο δεν καταργεί αλλά ενεργοποιεί τον αντεργατικό μνημονιακό νόμο Βρούτση – Σαμαρά, με βάση τον οποίο ο κατώτατος μισθός θεσπίζεται με απόφαση της Κυβέρνησης, με κριτήριο τη «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας» των επιχειρήσεων… Παράλληλα η περιβόητη «επεκτασιμότητα» των ΣΣΕ εναπόκειται αποκλειστικά στην βούληση των εργοδοτικών οργανώσεων και στη διάθεσή τους να καταθέσουν το μητρώο μελών τους, όπου να φαίνεται ότι απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων του κλάδου.

  1. «Θα στηρίξουμε τους ασθενέστερους, τους φτωχούς, τους ανέργους, τη νεολαία»

Η άθλια επικοινωνιακή καμπάνια της Κυβέρνησης για τους νέους επενδύει στο να συγκαλύψει τη διόγκωση της ελαστικής εργασίας (κατά 30% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία) αλλά και την ραγδαία μετανάστευση της νεολαίας και να παρουσιάσει «μείωση της ανεργίας», αφήνοντας έξω από τη συζήτηση τους μισθούς, τις συνθήκες και τη διάρκεια της εργασίας. Από την άλλη τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, στην πλειοψηφία τους έχουν τη μορφή της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για την πρόσληψη ανέργων.

Συναδέλφισσες / οι

Κυβέρνηση – κεφάλαιο – εργοδοσία προσπαθούν να κάνουν πράξη το όνειρό τους: να αποσυνδέσουν τις εργατικές διεκδικήσεις από την ταξική πάλη, τα σωματεία, τους αγώνες, και να καθορίζουν θωρακισμένοι απ΄όλα αυτά τον μισθό, τα δικαιώματα και τις συνθήκες που συμφέρουν τις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά σε αυτή την κατεύθυνση είναι και τα μέτρα περιορισμού του δικαιώματος κήρυξης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τον Γενάρη του 2018.

Μόνη λύση αποτελεί η αναζωπύρωση των αγώνων, η μαζικοποίηση των συνδικάτων σε αγωνιστική κατεύθυνση ενάντια στον ωχαδερφισμό, τον ατομισμό και την υποταγή. Μια υποταγή πάνω στην οποία επενδύει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία (μέσω του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) που πλειοψηφεί στο σωματείο μας για να ανανεώνει την  «ηγεμονία» της . Η προσπάθεια για ανατροπή των συσχετισμών στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας περνάει μέσα από την ανατροπή του μηχανισμού των «σεμιναρίων» που ηγεμονεύει στο σωματείο. Εγκληματούν όσοι καλούνε σε αποχή από την εκλογική διαδικασία στις 1,2,3 Δεκέμβρη και κινούνται σε συγκρότηση σωματείου γύρω από το κόμμα τους.

Συναδέλφισσες ,οι

Οι πρόσφατοι αγώνες μας δείχνουν το δρόμο για νίκες απέναντι στην Κυβέρνηση και την εργοδοσία. Από το χώρο της εκπαίδευσης και το μαθητικό – φοιτητικό κίνημα, μέχρι τις απεργίες των ναυτεργατών για την υπογραφή ΣΣΕ και την πρώτη νίκη των εργατών στην Cosco για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, το συμπέρασμα είναι ότι μόνο όταν έσπασαν οι «αλυσίδες» της αναμονής και της υποταγής, μόνο όταν ακολουθήθηκε ο δρόμος των κινητοποιήσεων, υπήρξαν κατακτήσεις.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΡΑ!

Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα κατοχυρώνουν: μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, 5μερο-35ωρο, κατάργηση της ελαστικής εργασίας .

Η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας μπορεί να αποτελέσει ασπίδα και θωράκιση για τους εργαζόμενους, κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας και απαντά στην επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ- κεφαλαίου. Ενοποιούν και κατοχυρώνουν τους εργαζόμενους απέναντι στον εργοδότη, και αποτελούν μεγάλο όπλο καθώς δίνει την δυνατότητα για συλλογικές διεκδικήσεις πέρα από τις ορέξεις των εργοδοτών να καθορίζουν τις ζωές μας με ατομικούς όρους.  Σήμερα περισσότερο από ποτέ με βάση τις δυνατότητες της εποχής και τις τεχνολογικές εξελίξεις μπορούμε να ζούμε καλύτερα. Μπορούμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην εργασία, καλύτερες συνθήκες ζωής και όρους εργασίας στοχεύοντας στη συνολική ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα και της πολιτικής που στοχεύει στην περαιτέρω υποβάθμιση της αξίας της εργατικής μας δύναμης!

Η υπογραφή των ΣΣΕ μπορεί να κατοχυρωθεί μόνο από ένα μαζικό εργατικό κίνημα που θα τις επιβάλλει.  Με ποιό κίνημα μπορούμε να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας;

Η 8ετής εμπειρία των αγώνων απέναντι στα μνημόνια κατέδειξε ότι το «κίνημα» που προτείνουν οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ (και η αντίστοιχη πλειοψηφία στο σωματείο μας και στο Εργατικό Κέντρο) είναι πλήρως ενσωματωμένο στα σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου. Δεν υπερασπίζονται τις ανάγκες των εργαζόμενων αλλά σκοπό έχουν να κατασυκοφαντήσουν τους λαϊκούς αγώνες και να μετατρέψουν το εργατικό κίνημα σε συνομιλητή των εργοδοτών και των Κυβερνήσεων. Το μόνο κίνημα που μπορεί να υπερβεί τις παραπάνω αγκυλώσεις είναι ένα κίνημα χειραφέτησης, ανεξάρτητο από τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό, που θα βασίζεται στον αγωνιστικό συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Ένα ενωτικό κίνημα που θα μπαίνει σφήνα στα σχέδια Κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου όπως επιχειρεί  η «συνέλευση συντονισμού εργαζομένων-ανέργων Πρέβεζας» στην οποία συμμετέχουμε.

Η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, ταξικά και αγωνιστικά σωματεία. Σε αυτό το πλαίσιο, πρώτο σημαντικό βήμα ήταν  η διοργάνωση από πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα στην Αττική απεργιακής κινητοποίησης την 1η Νοέμβρη με αιχμή τη διεκδίκηση αξιοπρεπών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.  

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί έναν πρώτο βασικό σταθμό της πάλης για τις ΣΣΕ, και έμπρακτο βήμα στην ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, Σε αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθούμε και ως «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων –ανέργων»

Ο διακοσμητικός χαρακτήρας του «σωματείου εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων δήμου Πρέβεζας» πρέπει να λάβει τέλος. Το δρόμο θα τον ανοίξει η ισχυροποίηση της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ« στις εκλογές και στη δράση .

Ψηφίζουμε

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα