Παρασκευή, 29/03/2024 | 02:52

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γρηγόρη Ζάκα : Αχέροντας: Ο τόπος και η μνήμη του

1287 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/10/2018, 1:34 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

«Αχέροντας: Ο τόπος και η μνήμη του» είναι το βιβλίο του Γρηγόρη Ζάκα που μόλις  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λεξίτυπον.

 

Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στον γνωστό τόπο της νοτιοδυτικής Ηπείρου που έχει ως πολιτισμικό επίκεντρο τη συμβολή του Αχέροντα με τα άλλα ποτάμια του Άδη στην περιοχή του Φαναρίου. Το θέμα αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: Με τίτλο “Το τοπίο” προτάσσεται η ενότητα για τον τόπο του Αχέροντα ως φυσικό και μεταφυσικό περιβάλλον και έπεται με τίτλο “Οι άνθρωποι” εκείνη για τον κατοικημένο χώρο. Μεταξύ αυτών των ενοτήτων  παρεμβάλλεται “Ο αρχαίος μύθος”, ενότητα αναφοράς στο εσχατολογικό αφήγημα στο οποίο ο τόπος συμβολικά  παραπέμπει, ενώ σε παράρτημα περιλαμβάνονται κειμενικά τεκμήρια της παρουσίας του θέματος στην αρχαία και στη νεότερη γραμματειακή σκέψη.

Ο τόπος του Αχέροντα στο βιβλίο νοείται ως γεωγραφικό δείγμα της  διαδρομής ενός χώρου με μεγαλύτερες γεωγραφικές και ιστορικές διαστάσεις. Ο συγγραφέας με βάση τα ίχνη που αφήνει πίσω του ο χρόνος επιχειρεί να σκιαγραφήσει την εικόνα του τόπου σε συνδυασμό με τη μεγάλη εικόνα στην οποία ανήκει στο γεωγραφικό και εθνικό του πλαίσιο. Έτσι, ο τόπος της συγγραφικής αναφοράς ως μέρος συμπεριλαμβάνει το όλον του ελλαδικού χώρου, όπως αντανακλάται στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου που ορίζει ο αρχαίος ποταμός του Άδη.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για το βιβλίο:

  1. Εκδόσεις Λεξίτυπον

http://www.lexitipon.gr/advanced_search_result.php?keywords=%C1%F7%DD%F1%EF%ED%F4%E1%F2

  1. Βιβλιοπωλείο Πολιτεία

https://www.politeianet.gr/books/9789605971595-zakas-grigoris-lexitupon-acherontas-287242

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα