Παρασκευή, 29/03/2024 | 13:31

Δήμος Πάργας : Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του οπλαρχηγού Κυριακούλη- Πιέρρου Μαυρομιχάλη

924 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/10/2018, 12:46 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα του Σαββάτου  6 Οκτωβρίου, στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Βαλανιδορράχης, η εκδήλωση μνήμης  που διοργάνωσε ο Δήμος Πάργας  προς τιμήν του οπλαρχηγού Κυριακούλη- Πιέρρου Μαυρομιχάλη. Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε προηγηθεί  επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Θυσίας του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, που κατασκεύασε ο Δήμος στο  λόφο της Αγίας Ελένης στη Σπλάντζα Φαναρίου.

Επικεφαλής της Μανιάτικης αντιπροσωπείας που συμμετείχε στην εκδήλωση  ήταν η Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης κα Ελένη Δρακουλάκου και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης Αρχιμανδρίτης πατήρ Σωφρόνιος.  Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο φιλόλογος κ. Παναγιώτης Νάκας ενώ συμμετείχαν και οι χορευτικοί σύλλογοι  του Δήμου Πάργας, «ΑΧΕΡΩΝ» και «ΜΕΛΙΝΟΗ».

Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν ο βουλευτής Σ. Γιαννάκης,  ο  Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Γιάννης Λώλος, η Δήμαρχος Σουλίου κα  Σταυρούλα Μπραίμη, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πάργας κύριοι  Ιωσήφ Σίσκας, Ευάγγελος Γιάγιας και Γεράσιμος Πασχοδήμας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Σταυροχωρίου κ. Βασίλης Κατσούκης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Πάργας κ.  Νικόλαος Ζαχαριάς, οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι Πάργας κύριοι  Σωτήρης Ευθυμίου και  Γεώργιος Ντούσκος, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Σπύρος Κυριάκης,   ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπάκας και πλήθος κόσμου.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης Νάστας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είναι  ιδιαίτερη  η ικανοποίησή  μου γιατί τηρήσαμε  την υπόσχεση που πέρσι τέτοιο καιρό είχαμε δώσει, εδώ στη Βαλανιδορράχη. Σαν Δήμος Πάργας, οργανώνουμε φέτος  για δεύτερη χρονιά, την εκδήλωση προς τιμήν του άξιου τέκνου της μανιάτικης γης, του Μανιάτη οπλαρχηγού Κυριακούλη- Πιέρρου Μαυρομιχάλη. Θέλω να καλωσορίσω  τη Μανιάτικη αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την Αντιδήμαρχο Ανατολικής Μάνης κα Ελένη Δρακουλάκου που ανταποκρίθηκε και πάλι στην πρόσκλησή μας και είναι κοντά μας  στη σεμνή αυτή τελετή. Πέρα από τη χαρά, η παρουσία σας κυρία Αντιδήμαρχε, αποτελεί ταυτόχρονα και ιδιαίτερη τιμή και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Η θυσία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και οι αγώνες των Μανιατών,  έφεραν τους δύο Δήμους μας, το Δήμο Πάργας και το Δήμο Ανατολικής Μάνης,  πιο κοντά από ποτέ. Στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις για την 17η Μαρτίου 1821, στη Μάνη, βρεθήκαμε  για πρώτη φορά και εμείς με τη δική μας αντιπροσωπεία. Θέλω δημόσια, με την ευκαιρία,  να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο για την υπέροχη φιλοξενία τους.

Εκτός από την προτομή του ήρωα που είναι δίπλα μας από τον Σεπτέμβριο του 2010,  υπάρχει πλέον και κάτι άλλο που μας συνδέει. Στον αιματοβαμμένο λόφο της Αγίας Ελένης, στη Σπλάντζα, εκεί που σήμερα το πρωί έγινε η  επιμνημόσυνη δέηση, ο Δήμος Πάργας κατασκεύασε φέτος το Μνημείο Θυσίας που είχαμε υποσχεθεί. Και επιπλέον, μετά από πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου,  η πλατεία που βρισκόμαστε, της Βαλανιδορράχης, ονομάστηκε πλατεία Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην Ιστορία μας, απέναντι  στους εαυτούς μας και πάνω απ’ όλα, απέναντι στα παιδιά μας και το μέλλον αυτού του ευλογημένου  τόπου, να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Να αγωνιστούμε με πίστη και όραμα για μια Ελλάδα αντάξια της ιστορίας και των ανθρώπων της.  Αφήνοντας στην άκρη τα λίγα που μας χωρίζουν και βάζοντας μπροστά τα πολλά που μας ενώνουν. Ας είναι αθάνατος ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και αθάνατοι όλοι οι ήρωες που λευτέρωσαν την πατρίδα μας».

 

Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλανιδορράχης κ. Γιώργος Δημητρίου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ευχαριστώ  όλους εσάς για την παρουσία σας εδώ σήμερα, στην τελετή μνήμης και εθνικής αυτογνωσίας, που από πέρσι ο Δήμος Πάργας αποφάσισε να οργανώνει κάθε χρόνο. Ο  Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, γόνος της πολύ σημαντικής για την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, θα ενώνει για πάντα τη Μάνη με το Φανάρι και κατ’ επέκταση τη Μάνη με την  Ήπειρο. Η Ήπειρος, όμως, και η Μάνη, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ήρωες δεν πεθαίνουν αλλά όταν φεύγουν από τη ζωή μένουν αθάνατοι και βαδίζουν στην αιωνιότητα. Μια αιωνιότητα που την εξασφαλίζει η μνήμη και ο σεβασμός των επόμενων γενεών.

Κανένας από εμάς δεν πρέπει να ξεχνά το χρέος του προς τους ήρωες που θυσιάστηκαν, για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη και ανεξάρτητη. Εμείς οι κάτοικοι της Βαλανιδορράχης,  και γενικά του Φαναρίου, κάνουμε το καθήκον μας. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2008, τώρα πλέον συνεχίζεται και ολοκληρώνεται.

Πριν από λίγα χρόνια  ενώσαμε τις δυνάμεις μας, «ζωντανέψαμε» στις καρδιές μας  τον μανιάτη ήρωα, και αποτίσαμε φόρο τιμής με την ανέγερση της προτομής του στην όμορφη πλατεία του χωριού μας. Πέρσι τέτοιο καιρό οργανώσαμε  την πρώτη εκδήλωση και αυτά που υποσχεθήκαμε σαν Δήμος Πάργας, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος προηγουμένως, τα κάναμε πράξη. Η πλατεία μας, με πρόταση τoυ Τοπικού μας Συμβουλίου, ονομάζεται  πλέον πλατεία Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Η εκδήλωση για να τιμούμε τη μνήμη του θα γίνεται κάθε χρόνο, ενώ στο λόφο της Αγίας Ελένης, στη Σπλάντζα, στον τόπο της μάχης, στέκεται πια το Μνημείο της θυσίας του, που ο Δήμος Πάργας κατασκεύασε

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης δεν είναι μόνο δικός σας ήρωας.  Η θυσία του θα ενώνει τις ιδιαίτερες πατρίδες μας για πάντα. Γι’ αυτό είναι   και δικός μας ήρωας. Θα είναι σίγουρα ευτυχισμένος που μας βλέπει όλους, να στεκόμαστε γύρω του και να υπερασπιζόμαστε τη μνήμη και τον αγώνα του, αλλά και τους αγώνες όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή και τα νιάτα τους  για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία».

Τέλος με  έναν συγκινητικό   χαιρετισμό εκ μέρους της Μανιάτικης αντιπροσωπείας, η Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης κα  Ελένη Δρακουλάκου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εκ του Δήμου Ανατολικής Μανης και του Δημάρχου  κ. Πέτρου Ανδρεάκου,  σας μεταφέ ρω τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες μας  που τιμάτε τη θυσία ενός ήρωα του Αγώνα του 21, του μεγάλου πολέμαρχου Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Ο μανιάτης Κυριακούλης Μαυρομιχάλης που με ανδρεία και αγάπη για την πατρίδα, θυσιάστηκε για το ιδανικό της ελευθερίας του γένους, μας έφερε στον τόπο σας, στην γενναία Ήπειρο, ώστε να παραστούμε με σεβασμό μπροστά στην προτομή του και ευλαβικά να φέρουμε τα χαιρετίσματα από τη λατρεμένη Μάνη. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη που τελικά καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι προσκυνήματος και τιμής στον μεγάλο ήρωα, μετά από την πρόθυμη ανταπόκριση του Δήμου Πάργας.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο Πάργας που τιμάει τον μανιάτη ήρωα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε κάθε Έλληνα που δεν ξεχνά το χρέος του προς τους ήρωες που θυσιάστηκαν για να μιλάμε εμείς ελεύθερα και να μην έχουμε σπαθί τούρκου στο κεφάλι μας. Σήμερα Κυριακούλη Μαυρομιχάλη βουρκώνεις που μας βλέπεις να στεκόμαστε γύρω σου και να μιλούμε για το ιερό χρέος όλων μας να  τιμούμε και να υπερασπιζόμαστε τα ιερά και τα όσια όσων θυσιάστηκαν για την Ελλάδα. Τώρα που σε βρήκαμε εδώ θα ανταμώνουμε κάθε χρόνο για να ακούς της Μάνης τα τραγούδια και τη γλώσσα των δικών σου ανθρώπων».

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα