Πέμπτη, 13/08/2020 | 18:37

2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου στο Θεσπρωτικό: Έγινε Θεσμός !!!

538 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/07/2018, 2:05 μμ | 0 σχόλια

 

Η αρχή έγινε το 2017 ατο Θεσπρωτικό, με το 1ο συμπόσιο κι όλα έδειχναν ότι αυτή η εκδήλωση, ήταν βέβαιο ότι θα είχε συνέχεια. Το 2ο συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, στο Θεσπρωτικό το Σαββατοκύριακο 21 και 22 ιουλίου 2018, δείχνει ότι μιλάμε πλέον για θεσμό. Πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή τίμησε με την παρουσία του και έδειξε το ενδιαφέρον του και τη στήριξή του, στον θεσμό.

 

Το 2ο συμπόσιο ξεκίνησε με τον αγιασμό και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου, τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Γιάννο  εκ μέρους του Περιβαλλοντικού-Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Τάσο Τόλη επίτιμο πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος με θέμα: «Τοπική γαστρονομία».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάστηκε ο τρόπος παρασκευής ψωμιού και παραγώγων από Συλλόγους, συνεταιρισμούς, νοικοκυρές και επαγγελματίες και έγινε διαγωνισμός παραδοσιακού ψωμιού και παραγώγων του, ο οποίος θα αξιολογηθεί από επιτροπή ειδικών στο κομμάτι της γαστρονομίας και της αρτοποιίας (σ.σ. μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και αρτοποιοί). Το 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, που πραγματοποιήθηκε  στον αύλειο χώρο του πέτρινου πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού, ένα κτίριο που έχει αναμορφωθεί έπειτα από παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής Ζηρού και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου, κάτι στο οποίο δεν παρέλειψε να αναφερθεί κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, αλλά ήταν ένα ζήτημα που και ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, έδωσε έμφαση. Στο συμπόσιο συμμετείχαν   30 σύλλογοι, φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής και διοργανώνεται από το Δήμο Ζηρού σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε κεράσματα και επιδείξεις προϊόντων από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν  στο Συμπόσιο, ενώ το διήμερο των εκδηλώσεων μεταδόθηκε  σε live Streaming από τα social media του Δήμου Ζηρού, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις όλοι οι ετεροδημότες και πολίτες με καταγωγή από τα χωριά του Δήμου, που ζουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου συνολικότερα. Και στο Θεσπρωτικό κατά τη διάρκεια του 2ου συμποσίου γαστρονομίας , έγινε ανάρπαστος και απέσπασε ευμενή σχόλια και κριτικές ο καλοκαιρινός οδηγός του νομού Πρέβεζας ή αν θέλετε η περιοδική έκδοση Let’s Go Preveza, κάτι που συνέβη και σε άλλες περιοχές του νομού Πρέβεζας και της Ηπείρου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ξεχωριστή επιτυχία άρχισε το Σάββατο 21 Ιουλίου, το 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου. Σήμερα κλείνει η αυλαία με σειρά δράσεων και τη μεγάλη συναυλία του Δημήτρη Υφαντή

 

Στον πανέμορφο αύλειο χώρο του πέτρινου πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού, άρχισε το Σάββατο 21 Ιουλίου το 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να γευτούν παραδοσιακά ψωμιά, πίτες, τηγανίτες και άλλα τοπικά εδέσματα, να δουν παλαιά σκεύη, τεχνικές παρασκευής παραδοσιακών ειδών ψωμιού, ξινόγαλου αλλά και την αναβίωση εθίμων γύρω από την τάβλα του φαγητού και του ποτού, συνοδευόμενα με παραδοσιακά τραγούδια, κάτι που διοργάνωσαν τα μέλη των Συλλόγων Νικολιτσίου, δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο στην ούτως ή άλλως, εξαιρετική εκδήλωση.  

Ο Δήμαρχος Ζηρού χαιρετίζοντας την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, σημείωσε: “Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο 2ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Λάκκας Σουλίου. Μετά την πρώτη εκδήλωση που κάναμε πέρυσι και είδαμε ότι η συνταγή πέτυχε… συνεχίζουμε την προσπάθεια με σκοπό το Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου να γίνει θεσμός και διαρκώς να αναβαθμίζεται και να δίνει νέα ώθηση στην περιοχή μας.

 

Και επειδή όπως λένε, “συνταγή που πετυχαίνει δεν την αλλάζεις’ συνεχίζουμε και φέτος σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό -Πολιτιστικό Σύλλογο Θεσπρωτικού, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και τη συμμετοχή των Συλλόγων, παραγωγών και επιχειρήσεων της περιοχής, διότι στόχος μας είναι το Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου να το αγκαλιάζουν κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι. Εάν η προσπάθεια δεν είναι συλλογική και εάν δεν αποτελέσει συνείδηση το γιατί διοργανώνουμε τη συγκεκριμένη εκδήλωση και που θέλουμε να πάμε, δεν θα έχουμε κανένα μετρήσιμο και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

Ως Δημοτική αρχή, έχουμε συναίσθηση της ευθύνης που αναλάβαμε απέναντι στον τόπο και στους πολίτες. Γι’ αυτό θέλουμε να πάμε το Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου,   ακόμη ψηλότερα και κάθε χρόνο και πιο ψηλά.

 

Οι σπόροι έχουν πέσει, ενώ και η μαγιά είναι καλή. Και δεν μίλησα τυχαία για μαγιά, καθώς η φετινή εκδήλωση έχει θεματικό άξονα το ψωμί. Το παραδοσιακό ψωμί και τα παράγωγα του αλευριού, δίχως βέβαια να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τα παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα που σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, κάνουν τη γαστρονομία της περιοχής μας ξεχωριστή.

 

Το ψωμί όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν και παραμένει το βασικό στοιχείο σε κάθε γεύμα. Ήταν αυτό το οποίο συνοδευόμενο με λίγο τυρί, επίσης εξαιρετικό προϊόν της περιοχής μας, την ξεχωριστή λακκιώτικη ελιά, το παραδοσιακό γαλοτύρι, το γιαούρτι, την τομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τοπικό μέλι, καθώς βλέπω εδώ και τους μελισσοκόμους της περιοχής μας, αλλά και τα άλλα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, κράτησαν όρθιους τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας, στον κάματο, στις δύσκολες αγροτικές δουλειές και σε πραγματικά δύσκολους καιρούς.     

Το σιτάρι, το αλεύρι και το ψωμί ήταν αυτά που σε χρόνους χαλεπούς όπως η κατοχή και οι πόλεμοι, έσωσαν τη ζωή των ανθρώπων και ας ήταν λιγοστά”

Άλλωστε η Ήπειρος γενικότερα, αλλά και η περιοχή μας ειδικότερα, φημίζονται για τους καλούς φούρνους και το ψωμί.

Φέτος όπως και οι ίδιοι θα διαπιστώσατε προσπαθήσαμε να βάλουμε παραπάνω τον πήχη. Ήρθαμε σε αυτόν τον ξεχωριστό χώρο, την αυλή του πέτρινου πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού, το οποίο όπως βλέπετε έχουμε καθαρίσει και ανακατασκευάσει σε μεγάλο βαθμό και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Είναι ένα κτίριο με σημαντική αρχιτεκτονική αξία, που θέλουμε να γίνει σημείο αναφοράς για το Θεσπρωτικό αλλά και για ολόκληρο τον Δήμο μας.

Θα θέλαμε φέτος να προχωρούν και τα έργα της Πλατείας του Θεσπρωτικού, τα οποία δυστυχώς έχουν προσωρινά παγώσει, λόγω νομικών ενεργειών που έχουν κάνει συμπολίτες μας.

Μέσα από την εκδήλωση θέλουμε πρώτα απ’ όλα να θυμηθούμε παραδοσιακές γεύσεις ‘που μας μεγάλωσαν’ να τις γνωρίσουμε στις νέες γενιές και ενδεχομένως να αποκαλυφθούν μέσα από τις συνταγές και τις δημιουργίες των νοικοκυρών, των μελών των συλλόγων και των μαγείρων, κρυμμένοι γαστρονομικοί  θησαυροί της περιοχής μας που αξίζουν και πρέπει να αναδειχτούν.

 

Είμαι βέβαιος, κάνοντας και μία βόλτα στα περίπτερα των συλλόγων, των παραγωγών και των επιχειρήσεων ,ότι δεν απωλέσαμε τη γαστρονομική μας μνήμη και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία εποχή που αναζητά προτάσεις και ιδέες για να προχωρήσει με ασφαλέστερα βήματα προς το μέλλον.  

Σήμερα ο κόσμος, περισσότερο ίσως από ποτέ, ψάχνει εναλλακτικούς αλλά και πιο αυθεντικούς τρόπους ζωής και διατροφής και η περιοχή μας μπορεί να είναι δυναμικά παρούσα  σ’ αυτή τη νέα εποχή. Εδώ η φύση μας δίνει πλουσιοπάροχα τα ποϊόντα και πρέπει αυτό να το αξιοποιήσουμε.

 

Ακόμη, μέσα από τη διοργάνωσή του 2ου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ, έχουμε έναν ακόμη σημαντικό στόχο. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον παραγωγό, τη μικρή ή μεγάλη επιχείρηση και στους συλλόγους, να αναδειχτούν, να προβληθούν αλλά και να συνεργαστούν.

Να προκύψουν συνέργειες που θα δώσουν νέες δυνατότητες και προοπτικές στην περιοχή και στην τοπική οικονομία. Θέλουμε  να υπάρξει επόμενη μέρα από αυτό το Συμπόσιο. Να δοθούν κίνητρα και ερεθίσματα. Να αποκτήσουμε και πάλι την επαφή με την πλούσια γαστρονομική παράδοση του τόπου μας. Όλα αυτά όμως πρέπει να τα συνειδητοποιήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε μόνοι μας.

 

Είναι πεποίθησή μου ότι μέσα από το 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας αλλά και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν, θα προκύψουν και θα προκύπτουν συνεχώς νέες ιδέες και πρακτικές, ώστε αυτές να προχωρήσουν τη γαστρονομική παράδοση και στο μέλλον.

Εκεί που θα προχωρήσουμε σωστά, μόνο αν κινηθούμε με οργάνωση, συστηματική δουλειά και κυρίως με εξωστρέφεια”.

Ο κ. Στράτος Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχης Νομού Πρέβεζας με καταγωγή από το Θεσπρωτικό, εξήρε τον Δήμο Ζηρού για την οργάνωση του 2ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, ενώ με συναισθηματική φόρτιση μίλησε για τον χώρο και το κτίριο του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού το οποίο έχει καθαριστεί και ανακαινισθεί και μοιάζει σαν καινούργιο. Μάλιστα το χαρακτήρισε ως το καλύτερο κτίριο σε όλη την Ήπειρο!.

 

Ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Τάσος Τόλης, μίλησε για την τοπική γαστρονομία, συγχαίροντας τον Δήμο Ζηρού και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Καλαντζή για την πρωτοβουλία και τη στήριξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Περιβαλλοντικού -Πολιτιστικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικολιτσίου κ. Γιάννος Γεώργιος αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Νικόλαος Νικολάου.

Εκτός από την παρουσίαση από τα μέλη των συλλόγων των παρασκευασμάτων τους και τις επιδείξεις, έγινε και διαγωνισμός ψωμιού με αξιολογητές τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.  Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν απόψε κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας ημέρας του 2ου Συμποσίου, το οποίο θα κλείσει με την επίδειξη μαγειρικής από τους μάγειρες της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, την παρουσίαση παραδοσιακών σκευών από τον συλλέκτη λαογραφικών αντικειμένων κ. Αναστάσιο Λαμπρούση, το παραδοσιακό βράσιμο γίδας από το μέλος του Συλλόγου Ζερβού “Πασχαλιάδα” και βέβαια την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα της περιοχής και τη συναυλία του γνωστού Ηπειρώτη τραγουδιστή Δημήτρη Υφαντή.

Κατά τη χτεσινή πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, εκτός του δημάρχου Ζηρού κ. Καλαντζή Νικόλαου και του αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου, παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης Χρήστος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και συλλόγων, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό απέστειλε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, τον οποίο επισυνάπτουμε αλλά και ο Δήμαρχος Λέσβου, αλλά και ο Δήμαρχος Λέσβου κ Σπύρος Γαλανός.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα