Παρασκευή, 29/03/2024 | 15:29

Ο έρωτας του Ωνάση για την Πάργα, τα 300 δολλάρια που δε δέχθηκαν Παργινοί, τα γεννέθλια της Τζάκι στην Πάργα…

2041 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/07/2018, 5:57 μμ | 0 σχόλια

 

 

Στην κοσμοπολίτικη Πάργα και κατά το παρελθόν,  ξετυλίχτηκαν σκηνές με προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας,  οι Παργινοί που  ήταν εκεί, θυμούνται και εξιστορούν. Και όχι μόνο οι έλληνες Παργινοί, αλλά και οι γάλλοι Παργινοί όπως η Φρανσουάζ (FRACOISE BERGER). Την Πάργα επισκέφθηκε ο μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης με την Τζάκι Κένεντι και τον Έντουαρντ Κένεντι τον αδερφό του Τζον Κένεντι.  Ο Αριστοτέλης Ωνάσης για όσοι δεν το γνωρίζουν, ήταν ερωτευμένος με την Πάργα!

 

Η Φρανσουάζ προσπάθησε από μακριά να φωτογραφίσει το σκάφος “Χριστίνα” του Αριστοτέλη Ωνάση μόλις έφτασε στην Πάργα και η αλήθεια είναι ότι εάν υπάρχει αυτή η φωτογραφία, σίγουρα θα τη δούμε στο βιβλίο που ετοιμάζει η Γαλλίδα Παργινιά.

 

Το 1963  (ή το 1964 ) στις 28 Ιουλίου,  η θαλαμηγός “Χριστίνα”  του Αριστοτέλη Ωνάση έδεσε στο λιμανάκι της Πάργας, στο “Πόντε”. Ένας από τους ανθρώπους που είχαν την τύχη να συνομιλήσουν με τον Ωνάση ήταν ο κύριος Σπύρος Ζυγούρης, ο οποίος μας έδωσε και τις σχετικές πληροφορίες  για το ιστορικό αυτό  γεγονός.

Ο κ. Ζυγούρης πήγε στη θαλαμηγό “Χριστίνα” του Ωνάση και καλωσόρισε τον Αριστοτέλη Ωνάση, τους φιλοξενούμενους του Έλληνα μεγιστάνα και το πλήρωμα της θαλαμηγού,  στην Πάργα! Από την πλευρά του ο Αριστοτέλης Ωνάσης ζήτησε από τον Σπύρο Ζυγούρη, να βρει μουσικούς από την Πάργα γιατί ήταν τα γεννέθλια της Τζάκι (28 Ιουλίου) και θα στήνονταν μια γιορτή στο σκάφος για τα γεννέθλιά της. “Βεβαίως” απάντησε ο κ. Σπύρος Ζυγούρης και έσπευσε στο να βρει μουσικούς από την Πάργα, για να ευχαριστήσουν τον Αριστοτέλη Ωνάση και την Τζάκι. Όπως μας εξήγησε ο κ. Ζυγούρης βρήκε τον Μάρκο Δράκο, ο οποίος ήταν έμπορος, βρήκε τον Νίκο Τσάγκα ο οποίος ήταν γραμματέας της κοινότητας, βρήκε τον Έκτορα Κλοτσώνη ο οποίος ήταν ο “Βασιλιάς” της Πάργας και  έπαιζε εκπληκτικό μαντολίνο, ενθουσίαζε τους ξένους και προσέφερε πάρα πολλά στον τουρισμό!  Μπήκαν στο “Χριστίνα” οι Παργινοί που έπαιξαν μουσική, τραγούδησαν, διασκέδασαν τον κόσμο στα γεννέθλια της Τζάκι, διασκέδασαν και οι ίδιοι, έφαγαν, ήπιαν  και  ο Ωνάσης ευχαριστήθηκε πάρα πολύ! Μάλιστα, τους πρόσφερε και 300 δολλάρια στον καθένα, ως αμοιβή για τη βραδιά που προσέφεραν κάνοντας πρώτα πρόταση στον κ. Σπύρο Ζυγούρη, ο οποίος αρνήθηκε, όπως και οι υπόλοιποι έπραξαν το ίδιο, κάτι που εντυπωσίασε τον Έλληνα Κροίσο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ωνάσης ήθελε να φτιάξει μια βίλα στην Πάργα, ζήτησε το νησί της Πάργας, δεν του το δώσανε, ζήτησε και το Κάστρο της Πάργας για 30 χρόνια, αλλά πάλι δεν του το δώσανε. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήθελε να κάνει και λιμάνι, να κάνει και δρόμο από την Πάργα προς την Πρέβεζα και να κάνει και έργα ύδρευσης, γιατί τότε το… νερό τότε δεν επαρκούσε και υπήρχαν προβλήματα ύδρευσης.  Η κοινότητα τότε δεν δέχθηκε την προσφορά του Ωνάση για το κάστρο, ίσως φοβηθήκανε μήπως ο Ωνάσης κάνει κατοχή στο κάστρο. Μετά πήγε στην Λευκάδα και αγόρασε το “Σκορπιο”. Η αλήθεια είναι ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης ερωτεύτηκε την Πάργα, όμως ίσως έφυγε πικραμένος αφού δεν του δόθηκε η δυνατότητα, να κάνει αυτά που ήθελε. Σε κάθε περίπτωση, είναι από τα γεγονότα που σημάδεψαν την κοσμοπολίτικη Πάργα και είναι από τα γεγονότα που θυμούνται οι πιο παλιοί και μαθαίνουν οι νεότεροι.

 

Σπύρος Πλέουρας

Το φωτογραφικό υλικό του Αριστοτέλη Ωνάση, είναι από το klik.gr και από το iefimerida.gr

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα