Πέμπτη, 18/04/2024 | 07:02

Η Πρέβεζα “υποδέχτηκε” τον Κώστα Καρυωτάκη 90 χρόνια μετά

1190 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/07/2018, 3:35 μμ | 0 σχόλια

 

 

Με τους Πρεβεζάνους καλλιτέχνες επί σκηνής να τραγουδούν την “Πρέβεζα” του  Κώστα Καρυωτάκη ,έπεσε το βράδυ της Κυριακής η “αυλαία” των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από  τον Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας με την συνεργασία συλλόγων , φορέων και καλλιτεχνών με αφορμή την συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θάνατο του αυτόχειρα ποιητή .

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η   εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού Ελευθερία  Αγγέλη-η οποία και είχε τον συντονισμό των εκδηλώσεων- η αισιοδοξία και ο έρωτας  που αποδόθηκαν μέσα από το έργο του ποιητή “νίκησαν” την απαισιοδοξία και τον θάνατο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τις 18 Ιουνίου ημέρα κατά την οποία ο ποιητής έφτασε στην Πρέβεζα και κορυφώθηκαν το Σάββατο 21/7/2018 , ημέρα της επετείου θανάτου του αυτόχειρα ποιητή ο οποίος έβαλε τέλος στην ζωή του στις 21 Ιουλίου του 1928 όταν αυτοπυροβολήθηκε στην περιοχή Βαθύ.

 

Το βράδυ της  Παρασκευής στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο φιλοξενήθηκαν  δημιουργοί οι οποίοι εμπνεύστηκαν τα έργα τους από την ζωή  του ποιητή .

Ο σκηνοθέτης  από την Κύπρο Κύρος Παπαβασιλείου   παρουσίασε στο κοινό της Πρέβεζας την ταινία του   “Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου” με πρωταγωνιστή τον Θεόδωρο Πεντίδη, αποτυπώνοντας τον Κώστα Καρυωτάκη σε ένα σύγχρονο σκηνικό και θέλοντάς τον να επιστρέφει κάθε χρόνο λίγο πριν την επέτειο του θανάτου του και να ξαναζεί το ίδιο σκηνικό. Την βραδιά πλαισίωσαν μουσικά δύο ταλαντούχα νέα παιδιά ο Γιάννης και Χάρης Μιχαηλίδης “πυρήνες” του γνωστού συγκροτήματος “Δραμαμίνη” οι οποίοι μελοποίησαν Κώστα Καρυωτάκη με μια ροκ προσέγγιση .

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ναυτικό Μουσείο Πρέβεζας παρουσία του κ.Δημήτρη Παυλή  Δημάρχου Τρίπολης γενέτειρας πόλης του ποιητή.

Στον χαιρετισμό του  ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης τόνισε  ότι σκοπός της εκδήλωσης ήταν η απόδοση τιμής στη μνήμη και το έργο του  ποιητή Κώστα Καρυωτάκη ο οποίος έναν αιώνα σχεδόν μετά τον θάνατό του συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για νέους ανθρώπους οι οποίοι έχοντας “ξεπεράσει”  το γεγονός της αυτοκτονίας, αναζητούν στην πόλη μας όχι την απαισιοδοξία αλλά τα τελευταία βήματα που έκανε ο ποιητής λίγο πριν περάσει στην αιωνιότητα.

Τις θερμές ευχαριστίες του για την πρόσκληση  απεύθυνε ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Κώστας  Καρυωτάκης συνέδεσε για πάντα τις δύο πόλεις και οι κοινές δράσεις για την απόδοση τιμής στο έργο του θα έχουν συνέχεια. Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η Καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας Χριστίνα Ντουνιά η οποία μίλησε για τον ερωτικό Καρυωτάκη, ενώ ο ποιητής φιλόλογος-ερευνητής Τάσος Μακράτος αναφέρθηκε στο σύνολο του έργου του ποιητή.
Ο Πρεβεζάνος ηθοποιός Κωσταντίνος Κορωναίος απέδωσε ποιήματα καθώς και την τελευταία επιστολή του ποιητή ενώ ο Βασίλης Τζίμας (με ένα δικό του μελοποιημένο τραγούδι σε στίχους της Μαρίας Πολυδούρη) και η καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας Μαριάννα Τζαφέρι (με την συνοδεία των Κωνσταντίνα Ντούσια και Δήμητρας Αποστολίδη στο πιάνο) η οποία ερμήνευσε τραγούδια του ποιητή μελοποιημένα από τον Πρεβεζάνο συνθέτη Σπύρο Δήμα και την Λένα Πλάτωνος άνοιξαν και έκλεισαν αντίστοιχα την βραδιά.

Η αυλαία των εκδηλώσεων έπεσε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Δικαστηρίων με τις ομιλίες του Γιάννη Βέλλη (Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών) και της εκπαιδευτικού-συγγραφέα Αλεξάνδρας Κωστάκη, ενώ οι Πρεβεζάνοι μουσικοί Κώστας Αντύπας, Γιώργος Ρούγκας , Ντίνος Γιαννακός, Ντάνος Μηνιάδης (ο οποίος είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης), Σοφία Κυριάκη, Τέλης Δημητρακόπουλος , Ιάσωνας Ρώσσος, Μιχάλης Κριτσωτάκης και η μικρή Ειρήνη Σόφη  παρουσίασαν μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή σε μια μοναδική μουσική “συνάντηση 90 χρόνια μετά την αναχώρησή του για το τελευταίο του ταξίδι….

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα