Παρασκευή, 19/04/2024 | 15:30

Το 16ο PREVEZA JAZZ FESTIVAL είναι παρελθόν, το ίδιο το Festival όμως έχει πολύ μέλλον.

1072 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/06/2018, 11:34 μμ | 0 σχόλια

 

 

Δεν γίνεται από τη μία στιγμή, στην άλλη, να κάνεις συνείδηση, γεγονότα, πράγματα, αλλά και μουσικές. Επίσης δεν είναι εφικτή η καθιέρωση ως θεσμού, ενός πολιτιστικού γεγονότος, αν δεν αντέχει και δεν εξελίσσεται μέσα στο χρόνο. Και για το PREVEZA JAZZ FESTIVAL υπήρξε μια πορεία και οι άνθρωποι που πήραν πάνω τους το συγκεκριμένο εγχείρημα, δεν είχαν εύκολο έργο, απεναντίας. Όμως γνωρίζουν από μουσική και αγαπούν τη μουσική, οι ίδιοι εμφανίζονται εναλλακτικοί και το βλέπουμε και από τις συναυλίες που διοργανώνουν

 

 

. Δηλαδή επιτρέψτε μου να κάνω ειδική μνεία στον Γιώργο τον Μήτσιο, μιας και θυμάμαι από τη θητεία του ως αντιπρόεδρος του πνευματικού κέντρου του δήμου Πρέβεζας, τις συναυλίες που είχαν πραγματοποιηθεί, αλλά και στη συνέχεια, όλη η παρέα ως PREVEZA JAZZ FESTIVAL. Δηλαδή STRANGLERS, ERIC BURDON, BUENA VISTA, κ.α και ως φίλοι της  JAZZ στην Πρέβεζα, Win Mertens μέχρι Nouvelle Vague κλπ. Η όλη πορεία στη διοργάνωση των συναυλιών δείχνει τη μη απολυτότητα και τη διεύρυνση. Κι αυτό φαίνεται και στα PREVEZA JAZZ FESTIVALS, δηλαδή επί παραδείγματι το 16ο PREVEZA JAZZ FESTIVAL δεν ήταν σε κάποια σημεία του αμιγώς JAZZ κάτι που μόνο ως μειονέκτημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, απεναντίας. Το φετινό φεστιβάλ, έδειξε σε πολλά επίπεδα, την εξέλιξη που συντελείται από το 1ο PREVEZA JAZZ FESTIVAL μέχρι το φετινό το 16ο. Έχει καθιερωθεί για τα καλά και καταφέρνει να κερδίζει περισσότερους φίλους χρόνο με το χρόνο, κάτι που φέτος ήταν ιδιαίτερα αισθητό. Τρεις μέρες JAZZ FESTIVAL και το 17ο έχει τις βάσεις και ακόμα καλύτερες προοπτικές.

 

Κι αν το 16ο PREVEZA JAZZ FESTIVAL ανήκει στο παρελθόν, αυτός ο θεσμός είναι βέβαιο ότι έχει πολύ μέλλον… Έχω σημειώσει ξανά ότι δεν είμαι ένθερμος φίλος της JAZZ μουσικής, δεν την αντιπαθώ, αλλά δεν είμαι fan, όμως αυτή η προσπάθεια αξίζει πραγματικά και μπράβο σε όλους τους συντελεστές. Και κάτι τελευταίο, πιστεύω είναι καλύτερα, να γίνεται τον Ιούνη και όχι τον Μάη. Όσον αφορά το πρόγραμμα του τριημερου:

Την πρώτη ημέρα του Festival άνοιξαν οι ατμοσφαιρικοί Under the Surface από την Ολλανδία. Ενα καινούριο γκρουπ που έχει δημιουργηθεί από τον ντράμερ Joost Lijbaart – γνωστό συνεργάτη του επίσης γνωστού μας σαξοφωνίστα Yuri Honing – και αντικατοπτρίζει τη σύμμειξη καλλιτεχνών διαφορετικών «γενεών» μέσα στη σύγχρονη ολλανδική μουσική σκηνή. Ένας βετεράνος της ολλανδικής jazz ο Joost Lijbaart συνεργάστηκε με έναν κιθαρίστα της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής μουσικής τον Bram Stabhouders και μια νέα τραγουδίστρια την Saane Rambags , που όχι μόνο αυτοσχεδιάζει φωνητικά αλλά ξέρει να αποδίδει τα δικά της κείμενα και στίχους με μουσικοποιητικό τρόπο, αντίστοιχο με αυτόν μέσω του οποίου αυτοσχεδιάζουν οι δυο άλλοι μουσικοίΤην σκυτάλη πήρε το τρίο από τη Σουηδία με μια από τις ξεχωριστές jazz τραγουδίστριες της χώρας την Isabella Lundgren , τον Carl Bagge στο πιάνο , τον  Niklas Fernkvist στο μπάσο και τον  Daniel Fredriksson στα ντραμς. Η Isabella σπούδασε αυτή την μεγάλη jazz παράδοση στη Νέα Υόρκη πριν γυρίσει ξανά στην Σουηδία και ξεκινήσει την προσωπική της καλλιτεχνική πορεία που την έχει πάει ήδη ψηλά.

Την αυλαία της πρώτης μέρας έριξε η δικιά μας Κατερίνα Ντούσκα με καταγωγή από τον Βουβοπόταμο, μία από τις πιο ιδιαίτερες φωνές της εγχώριας αγγλόφωνης μουσικής σκηνής. H χροιά της μας ταξίδεψε στις «μαύρες» φωνές περασμένων δεκαετιών… Μέσα από τoυς στίχους και τη μουσική της, αποκαλύπτει το μουσικό της υπόβαθρο με αφοπλιστικό τρόπο ακολουθώντας Indie-Pop, Neo-Soul και Soulful Pop μονοπάτια παρασύροντάς μας ταυτόχρονα με τη μαγευτική σκηνική της παρουσία.

Την Κατερίνα Ντούσκα συνόδευσαν οι μουσικοί Δημήτρης Στασινος στη κιθάρα και  Αλέξανδρος Λιβιτσάνος στα πλήκτρα. Στη σκηνή, τη δεύτερη μέρα του Festival το  Σάββατο 9 Ιουνίου, ανέβηκαν  ο Moncef Genoud από την Ελβετία ο τρομπετίστας και δημιουργικός μουσικός Theo Croker από τις ΗΠΑ και ο Woody Black 4 από την Αυστρία.

 

Η αυλαία του Preveza Jazz Festival έπεσε την Κυριακή 10 Ιουνίου. Στο ξεκίνημα τοπικό σχήμα από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας με τη συμμετοχή του Αποστόλη Βαγγελάκη και στη συνέχεια οι μαγικοί Espen Berg Trio (Νορβηγία). Ακολουθεί η Marina Satti με τις υπέροχες Fonέs της,

 

με το νέο της project με τίτλο “YALLA!”, που στην αραβική γλώσσα σημαίνει “ΠΑΜΕ!”, Με την μοναδική Μαρίνα Σάττι, τις εξαιρετικές της Fones και το μοναδικό και ιδιαίτερα ανατρεπτικό μουσικό θέαμα που παρουσίασε,  έπεσε η αυλαία του 16ου Preveza Jazz Festival την Κυριακή 10 Ιουνίου το βράδυ στην παραλία της  Πρέβεζας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα