Πέμπτη, 28/03/2024 | 15:50

Ομιλία Κώστα Μπάρκα κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ.

898 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/06/2018, 4:22 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Ομιλία του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα, την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και εβδομήντα πέντε Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δώσουμε λύση στα προβλήματα που η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να ισχυροποιήσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας στο χώρο των Βαλκανίων»

Ολόκληρη η ομιλία

Κύριε Πρόεδρε, το πρωί ακούγοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέτει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, σκέφτηκα τι πραγματικά δεν καταλαβαίνει, τι δεν κατανοεί η ηγεσία της Ν.Δ. από ένα κείμενο, το οποίο θα μπορούσε εύκολα αν αντιληφθεί ακόμα και ένα δεκάχρονο παιδί.

Ποια ήταν η πραγματική επιδίωξη της Ν.Δ. με την κατάθεση μομφής;

Τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από αυτή την απονενοημένη πράξη της;

Τι θέλει να πετύχει;

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο:  είναι ο τελευταίος τρόπος να ανακόψει την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, το τέλος της κρίσης – πολιτικής, κοινωνικής, χρηματοπιστωτικής – που η χώρα βιώνει τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ενοχλεί την ηγεσία της Ν.Δ. ο ρόλος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ως μια δύναμη που επιλύει προβλήματα, με όρους αλληλεγγύης, συνεργασίας και προοπτικής.

Η ιστορική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας να βγει από τα Μνημόνια και την επιτροπεία, με το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε μέλλοντα χρόνο.

Η διαφορετική οικονομική και κοινωνική πολιτική που ασκήσαμε όλα αυτά τα χρόνια οδηγεί σε έξοδο από τη κρίση.

Τα σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης», που με τόση μαεστρία κύριοι της Νέας Δημοκρατίας οργανώσατε, έπεσε με κρότο στο κενό. Γιατί, το σχέδιο της κυβέρνησης που πέρασε από συμπληγάδες, αρχίζει να αποδίδει. Και είναι αυτό που σας φοβίζει. Γιατί σας ενοχλεί το κοινωνικό κράτος. Γιατί σας αρέσουν τα Μνημόνια. Ηχούν ακόμη στα αυτιά μας δηλώσεις στελεχών σας : «αν δεν υπήρχαν τα Μνημόνια θα έπρεπε να τα εφεύρουμε», «μη το χρεώνετε στη τρόικα, είναι δικό μου αυτό» και άλλα τέτοια αφηγήματα.

Αυτή η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν «γύρισε το κεφάλι  της στα σκυλιά που γάβγιζαν»  κατά τη διάρκεια της διαδρομής, γατί δε θα είχαμε πετύχει και δεν θα φτάναμε ποτέ στον προορισμό μας, που είναι η έξοδός μας από τα Μνημόνια.

Εμείς , όμως, δεν μείναμε μόνο σε αυτά. Αναλάβαμε την ευθύνη και καταθέσαμε στο δημόσιο διάλογο ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να μάς πάει στην «επόμενη μέρα» και να θωρακίσει τη χώρα μας, ώστε να μη βιώσουμε στο μέλλον τέτοιου είδους κρίσεις. Να θωρακίσουμε τις γενιές που έρχονται πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Εσείς, όμως, θέλετε να παραμείνετε δεμένοι στο παρελθόν, γιατί αυτό σας βολεύει.

Ζείτε σφιχταγκαλιασμένοι με επιχειρηματίες- φίλους σας που τους δίνατε δάνεια και σας «πετούσαν κάποια κόκκαλα». Και βεβαίως, σε πολλά αναφέρεστε. Σε πολλά, εκτός από τις ευθύνες σας. Και είναι πολλές.

Κυρίες και κύριοι της ΝΔ.,

Με την πρόταση μομφής που καταθέσατε «σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες».

Με αυτή σας την πρόταση έχουμε επίσημα το τέλος του «καραμανλισμού» στη Ν.Δ.

Ενός πολιτικού ρεύματος, που μπορεί να του αποδώσει κανείς πολλά – θετικά ή αρνητικά – πολιτικό τυχοδιωκτισμό, όμως,  δεν μπορεί να του αποδώσει.

Η εθνική γραμμή  για ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, που η Ν.Δ. χάραξε και υπηρέτησε, άλλαξε. Δηλαδή από το σύνθετη ονομασία, erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση, πήγατε στο καμία λύση. Την πρώτη γραμμή υπηρέτησε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η κ. Ντόρα Μητσοτάκη, ο κ. Κώστας Καραμανλής. Όμως, τώρα, τα ηνία του κόμματος τα έχουν  πάρει άλλοι. Και η γραμμή αντικαταστάθηκε από τις θέσεις της Πολιτικής Άνοιξης του 1994 και του ΛΑ.Ο.Σ. του 2008.

Δυστυχώς για εσάς, αλλά ευτυχώς για τους Έλληνες, στην ηγεσία της χώρας βρίσκεται ένας ισχυρός, αποφασιστικός και πολιτικά ώριμος πολιτικός και μια ώριμη κυβέρνηση.  Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ανέλαβαν την ευθύνη να δώσουν οριστική λύση σε ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, που άλλοι το δημιούργησαν.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δώσουμε λύση στα προβλήματα που η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να ισχυροποιήσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας στο χώρο των Βαλκανίων.

Και δυστυχώς για την αξιωματική αντιπολίτευση, έχει στην ηγεσία της έναν ελλιποβαρή αρχηγό, ο οποίος είναι δέσμιος αυτών που τον έφεραν στην ηγεσία του κόμματος και τον κάνουν ό,τι θέλουν.

Η πατριδοκαπηλία, λοιπόν, θα είναι το τελευταίο σας χαρτί. Ο κ. Μητσοτάκης δεν δικαιούται να μην γνωρίζει. Οι Μακεδόνες  δεν έχουν την ανάγκη σας, θα σας γυρίσουν για μια ακόμη φορά την πλάτη τους, γιατί με τη στάση σας προκαλείτε  γέλιο.

Εμείς, λοιπόν,  γράφουμε ιστορία, χωρίς εσάς. Δημιουργούμε το μέλλον για τις επόμενες γενιές, χωρίς εσάς. Με μια ισχυρή χώρα, με μια ισχυρή κοινωνία.

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα