Πέμπτη, 28/03/2024 | 11:12

Με ιδιαίτερη Λαμπρότητα πραγματοποιηθήκαν και φέτος οι  εκδηλώσεις  για τον  εορτασμό του ολοκαυτώματος του Σουλίου

961 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/06/2018, 3:43 μμ | 0 σχόλια

 

 

Με ιδιαίτερη Λαμπρότητα πραγματοποιηθήκαν και φέτος οι  εκδηλώσεις  για τον  εορτασμό του ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της ελευθερίας παρουσία πλήθους επισκεπτών και προσκυνητών.

Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης παραβρέθηκε,  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης.

Τον πανηγυρικό της Ημέρας  εκφώνησε ο κύριος  Σταθακόπουλος Δημήτριος, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Οθωμανικής περιόδου και  συνεργάτης του εργαστηρίου Τουρκικών μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών , με χαιρετισμό της Δημάρχου του Δήμου Σουλίου κας  Μπραϊμη-Μπότση και  έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Παραβρέθηκαν o Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, o Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του Λαϊκού Συνδέσμου-ΧΑ. Παραβρέθηκαν επίσης  ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου,   Δήμαρχοι της Ηπείρου,  οι Περιφερειακοί Δκ/τες των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι   συλλόγων.

Οι «Εορτές Σουλίου» είναι οι σημαντικότερες εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Θεσπρωτία και για την άρτια οργάνωσή τους χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και συλλογική προσπάθεια πολλών, τους οποίους αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε  δημόσια.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Ελληνικό Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία, τον Δήμο Σουλίου, καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέβαλλαν στην επιτυχία των ανωτέρω εκδηλώσεων.-

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ανέφερε.

«..συγκεντρωθήκαμε σήμερα  στον ιερό  χώρο του Σουλίου ,  σ’ αυτά τα αιματοβαμμένα χώματα, για να αποτίνουμε φόρο τιμής  τους προγόνους μας.

Σε όλους αυτούς που με το παράδειγμά τους, την αυτοθυσία τους, είναι χαραγμένοι με χρυσά γράμματα στη Νεώτερη Ελληνική Ιστορία.

Σουλιώτες και Σουλιώτισσες που με  την δική τους    αυταπάρνηση , τη δική τους αντρειοσύνη, ενέπνευσαν μελλοντικές γενιές. Γενιές που όποτε ξαναχρειάστηκε,  πρόταξαν τα στήθη τους ,  έδωσαν το αίμα τους  κρατώντας   τον Ελληνισμό όρθιο !!! Την Ελλάδα ψηλά !!!

Οι αγώνες των λαών, διαφορετικοί  κάθε εποχή ,  σε συνεχώς μεταβαλλόμενες  συνθήκες και με ιδιαίτερα κάθε φορά  χαρακτηριστικά, είναι διαρκείς και απαιτούν σεβασμό στην ιστορία, αλλά και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Αυτό οφείλουμε να το έχουμε πάντα υπ’ όψιν.

Σήμερα και πολύ περισσότερο στο μέλλον ,  η μάχη για την ελευθερία την ευημερία και την αξιοπρέπεια γίνεται με εντελώς διαφορετικούς όρους και από εμάς εξαρτάται να μη ξαναχρειαστεί να την δώσουμε δίνοντας το αίμα μας .

Γίνεται με όρους παιδείας , εκπαίδευσης ,  γίνεται  με όρους καινοτομίας και εκσυγχρονισμού. Γίνεται  μέσα σε συνθήκες ανοικτών οικονομιών ,  διεθνών  συμμαχιών και αμοιβαία επωφελών  συνεργασιών.  Όλοι έχουμε ανάγκη ο ένας  τον άλλον .

Στην ταραγμένη εποχή που ζει η γειτονιά μας όλοι πια έχουν  πεισθεί ότι οι συμμαχίες και οι συνεργασίες ,  είναι επωφελέστερες από την απομόνωση και την περιχαράκωση ,  τόσο για το σύνολο όσο και για κάθε ένα μέλος ξεχωριστά.

Αυτό δυστυχώς κάποιοι από τους  γείτονές μας δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Από την μία μεριά θέλουν να ενταχθούν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ αλλά από την άλλη μιλάνε και δηλητηριάζουν το κλίμα με αλυτρωτισμούς , προσβλητικές διαδικασίες και περίσσιο θράσος.

Ξέχασαν πολύ γρήγορα το «τι» τους προσφέραμε σαν λαός όταν ερχόταν κατά εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένοι να βρούν καταφύγιο στην Ελλάδα. Φτάσανε στο σημείο να αμφισβητούν εδάφη της χώρας μας να αμφισβητούν τα χώματα που πατάμε σήμερα.

Κάποιοι  άλλοι ζητάνε να αλλάξουν την ιστορία.

Τα ζούμε όλα αυτά πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα. Προσπαθούν να εκβιάσουν λύσεις που θα μας δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.

Από τα ανατολικά σύνορα οι απειλές είναι καθημερινές. Κρατάνε ακόμα στη φυλακή τους Δύο  Έλληνες στρατιωτικούς.  Αμφισβητούν ευθέως τις διεθνείς συνθήκες. Οι πρόσφυγες συρρέουν κατά χιλιάδες και τέλος δεν βλέπουμε στον ορίζοντα.

Και όλα αυτά φίλες και φίλοι γιατί τα τελευταία χρόνια μας βρήκαν αδύναμους και δυστυχώς διχασμένους.

Όλα αυτά γιατί  ο λαϊκισμός και η ισοπέδωση των πάντων βρήκαν έδαφος και ο σπόρος που έριξαν οι δημαγωγοί έπιασε.

Μόνη λύση είναι να τους απομονώσουμε και να ξαναχτίσουμε την ενότητα που πάντα στις δύσκολες στιγμές επιδεικνύαμε.

Να ξαναβρούμε όλα εκείνα που μας ενώνουν και να βάλουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν.

Οι καιροί  είναι δύσκολοι. Αν λάβουμε υπ’  όψιν όσα συμβαίνουν  στον Ευρωπαϊκό Νότο στο άμεσο μέλλον θα γίνουν ακόμη δυσκολότεροι.

Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παρά τα μεγάλα εκατέρωθεν λάθη στάθηκε και στέκεται δίπλα μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις στα προβλήματα.

Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Χώρας θέλει χρόνο. Οι εξελίξεις τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και έχουμε μείνει πίσω. Χώρες που πριν λίγα χρόνια ήταν πολύ πίσω μας έφτασαν και μας προσπερνούν.

Αν δεν ενωθούμε τώρα οι γείτονές  μας θα αποθρασυνθούν περισσότερο.

Κανένας δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Στις διεθνείς σχέσεις προέχει το συμφέρον είτε μας αρέσει είτε όχι.

Πρέπει να προσπαθήσουμε και να εργασθούμε ακόμη πιο πολύ χωρίς διχασμούς  για να γίνουμε πιο δυνατοί για να πατήσουμε καλύτερα στα πόδια μας.

Παρά τα όποια λάθη μας ,  πορευθήκαμε στους νεώτερους  χρόνους  και οικοδομήσαμε μια Ελλάδα, ενταγμένη στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, μέσα  σε οργανισμούς και συμμαχίες που  για πολλές γειτονικές μας χώρες, όπως είπα και παραπάνω, είναι ζητούμενο .

Αν μείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν αν δεν αφήσουμε στην άκρη   τις κακές συνήθειες , αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία θα μείνουμε οριστικά πίσω.

Ας  υπερβάλλουμε εαυτούς, να ξαναδώσουμε ελπίδα στη νέα γενιά που τόσα της στερήσαμε τα τελευταία χρόνια καθώς και στη Ελληνική Κοινωνία .

Να  βαδίσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα  μαθαίνοντας από τα λάθη  μας .

Η ανάδειξη και η  διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου,  μεταξύ αυτών και το Σούλι ,  ήταν πάντοτε  στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής.  Στις περσινές εκδηλώσεις είχαμε θέσει το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.  Αποτέλεσμα ήταν ότι  βρέθηκε χρηματοδότηση για τρία σημαντικά έργα για την περιοχή.

1ο -Η βελτίωση και ολοκλήρωση της οδού πρόσβασης από την Εγνατία οδό προς το Σούλι προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ το οποίο βρίσκεται σε τροχιά δημοπράτησης.

2ο -Αναστήλωση και επισκευή οικίας Μπούση

3ο -Διάσωση και συντήρηση ιστορικών πηγαδιών Σουλίου

Από αυτό το βήμα τον ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά.

Τα έργα αυτά θα ξαναδώσουν ζωή στην περιοχή ,  είναι δε το ελάχιστο που κάνουμε  ως φόρο τιμής προς  τους ήρωές .

Τους το χρωστάμε…»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα