Παρασκευή, 29/03/2024 | 10:46

Πρέβεζα : ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

1037 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/05/2018, 10:28 πμ | 0 σχόλια

 

 

Ο Δήμος Πρέβεζας – Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Πολιτισμού είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, λειτουργεί πλέον με τη νέα υπηρεσία νέφους openABEKT του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Η υπηρεσία openABEKT αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΑΒΕΚΤ, του ολοκληρωμένου συστήματος βιβλιοθηκών, που αναπτύσσεται από το ΕΚΤ από το 1986 και το οποίο μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 2.670 βιβλιοθήκες και άλλους οργανισμούς, όπως μουσεία και αρχεία. Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες νέφους (cloud) το openABEKT ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις και ανάγκες των βιβλιοθηκών για προηγμένες υπηρεσίες με ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης και ανοικτής διάθεσης καταλόγου και λειτουργιών βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Η νέα υπηρεσία που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ διαθέτει ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον εργασίας για το προσωπικό της βιβλιοθήκης. Στόχος της είναι να υποστηρίζει τη λειτουργία των βιβλιοθηκών, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση πόρων σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση χρονοβόρων εργασιών σε μία βιβλιοθήκη αλλά και με τη λειτουργία και τη συντήρηση του κεντρικού λογισμικού μία βιβλιοθήκης.

Μέσω της υπηρεσίας openABEKT, η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει πλέον τον Κατάλογο της ανοικτά στο Διαδίκτυο, για αναζήτηση περιεχομένου από τον σύνδεσμο http://prevezalib.openabekt.gr/ με στόχο την προβολή της συλλογής στα μέλη της αλλά και στο ευρύ κοινό. Η συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας αποτελείται από 34.000 τίτλους, με περισσότερους από 37.000 τόμους. Περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο βιβλία Ελληνικής και Ξένης Λογοτεχνίας, Ιστορικά βιβλία, βιβλία Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας, τεκμήρια Κοινωνικών Επιστημών και Τεχνών. Σημαντική επίσης είναι η συλλογή με βιβλία Ηπειρωτικού και Πρεβεζάνικου ενδιαφέροντος, όπως επίσης και η Συλλογή των δωρεών της αείμνηστης Όλγας Γαζή-Ντούσια και της κας Ευανθίας Δενδρινού. Επίσης φιλοξενεί μια  σημαντική συλλογή παιδικών βιβλίων παλαιότερων και νεώτερων εκδόσεων ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας ανήκει στην κοινότητα του ΑΒΕΚΤ (σύστημα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών ΕΚΤ) από το 1996 και είναι από τις πρώτες Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας που επέλεξε την αναβάθμισή της σε openABEKT ώστε να ανταποκριθεί στις νέες τάσεις και ανάγκες των χρηστών της για σύγχρονες δικτυακές υπηρεσίες.

Πλήρη εικόνα για το περιεχόμενο της συλλογής της Βιβλιοθήκης μπορείτε να έχετε από τον Κατάλογο Θεμάτων. Ο χρήστης του διαδικτύου μπορεί να πλοηγηθεί ελεύθερα σε πληθώρα εκδοτών και δημιουργών για να εξερευνήσει το περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης, χρησιμοποιώντας παράλληλα τα φίλτρα πολύπλευρης αναζήτησης του openABEKT. Οι εγγραφές διατίθενται με πλήρη μεταδεδομένα, με ενεργούς συνδέσμους θεμάτων και δημιουργών και αυτόματες διασυνδέσεις σε σχετικές εγγραφές.

Σημειώνεται ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας έχει περισσότερα από 6.800 εγγεγραμμένα μέλη. Η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί εδώ και 33 χρόνια τους κατοίκους του Ν. Πρέβεζας αλλά και των γειτονικών νομών, πραγματοποιώντας επίσης δεκάδες εκδηλώσεις για την προβολή και την ανάδειξη του βιβλίου, παρουσιάσεις συγγραφέων και βιβλίων κυρίως τοπικού ενδιαφέροντος.  Επίσης διοργανώνει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων με ποικίλη θεματολογία όπως π.χ. φιλαναγνωσία, χειροτεχνία, ζωγραφική, λογοτεχνία, περιβάλλον,  κλπ. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με τη χρήση της υπηρεσίας του ΟpenABEKT θα ενισχυθούν οι δράσεις της Βιβλιοθήκης τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι των ψηφιακών υπηρεσιών.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα