Παρασκευή, 29/03/2024 | 09:32

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι Ψυχοπαθής. Χρειάζεται Νοσηλεία! Του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα (*)

1341 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/04/2018, 2:12 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ είναι Ψυχοπαθής. Χρειάζεται νοσηλεία!!! Το έχει καταλάβει άραγε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών; Ο Τούρκος Πρωθυπουργός πάσχει από Διπολική Διαταραχή. Ειδικότερα, πρέπει να πάσχει από Μονοπολική Δυσθυμική Μανία. Διπολική διαταραχή ειναι σοβαρή ψυχική νόσος (ψύχωση) που χαρακτηρίζεται από εναλλαγή μανίας και κατάθλιψης. Η διάρκεια των επεισοδίων κυμαίνεται από λίγες μέρες έως και πολλά χρόνια.

Μανιακά επεισόδια είναι περίοδοι αυξημένης ή ευερέθιστης διάθεσης, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή της ευφορίας, ή δυσθυμίας ή συνεχούς οργής και εχθρικότητας (“θα κάψουμε τους Ελληνες”) και εάν διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα απαιτείται νοσηλεία. Ο ζωγράφος Βαν Γκογκ έπασχε από διπολική διαταραχή, και πιθανότατα κατά την διάρκεια μικτού επεισοδίου έκοψε το ίδιο του το αυτί. Η μανία έχει δυσκολίες στή διάγνωση, αφ ενός μέν διότι στην ελαφρά μορφή της που ονομάζεται «υπομανία», ο ασθενής εκλαμβάνεται ως «εκκεντρικός», «θαρραλέος», «οραματιστής», «δραστήριος» και ότι έχει «πυγμή». Από την άλλη μεριά, ο Υπομανιακός ασθενής, εάν είναι έξυπνος και μορφωμένος, εύκολα συγκαλύπτει τη διάγνωση γιατί είναι 50% αυτοελεγχόμενος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η νόσος χρονίζει και διαγιγνώσκεται όταν προστεθούν ψυχωσικά συμπτώματα που ξεπερνούν πιά το αποδεκτό. Κλασσικές περιπτώσεις υπομανιακών ήταν ο Χίτλερ, και ο Μουσολίνι, ενώ αντίθετα ο Στάλιν ήταν ψυχοπαθητική προσωπικότητα.

 

Οι βασικές κλινικές εκδηλώσεις που αποτελούν σοβαρές ενδείξεις της παθήσεως (Μονοπολική δυσθυμική Μανία) του Τούρκου Πρωθυπουργού είναι οι εξής:

  • Ιδέες μεγαλομανίας, διογκωμένη αυτοεκτίμηση, αίσθημα μεγαλείου
  • Αρση αναστολών (έλλειψη τάκτ, έλλειψη ντροπής, έλλειψη πρωτοκόλλου)
  • Πολυδιάσπαση δραστηριοτήτων υψηλού κινδύνου (εμπλοκή σε πολλαπλές δραστηριότητες που μπορεί να έχουν οδυνηρές συνέπειες)
  • Αναστολή συνήθους ηθικού κώδικα
  • Επιθετικότητα, συνεχής συμπεριφορά οργής, απειλές
  • Παράλογη και υπερβολική αυτοπεποίθηση
  • Συνεχής οργή και συναισθηματική αστάθεια.
  • Πίεση λόγου (Μιλούν δυνατά και γρήγορα,με δυσκολία διακοπής τους)
  • Ρυπαρός λόγος (κατηγορίες, ύβρεις, εχθρικότητα, προσβολές)

 

Τα άτομα με μανία συνήθως βιώνουν μια αύξηση στην ενέργεια, έχουν υπερδραστηριότητα (επίθεση στό Afrin, συνεχείς Navtex στο Αιγαίο, απαγωγή δύο Ελλήνων στρατιωτικών), και μειωμένη ανάγκη για ύπνο, και πολλές φορές μπορεί να κοιμούνται μόλις τρεις ή τέσσερις ώρες κάθε νύχτα. Επίσης έχουν άρση αναστολών (Πχ. Στο διπλωματικό πρωτόκολλο είναι διεθνώς αδιανόητο, να λές στόν Πρόεδρο γειτονικής χώρας ότι “σας πετάξαμε στη θάλασσα, και παρ ολίγο να γίνετε παστά ψάρια στό Σαγγάριο”). Ένα μανιακό άτομο μπορεί να εμφανίζει ταχύ ρυθμό ομιλίας (φλυαρία) και να εμφανίζει την αίσθηση της πίεσης του λόγου, καθώς και οι σκέψεις του φαίνεται να αλλάζουν με ταχύ ρυθμό.

 

Ο μανιακός ασχολείται ταυτοχρονα με πολλές και σημαντικές δραστηριότητες που δεν μπορεί να τις παρακολουθήσει. Κατά την διάρκεια της μανίας η προσοχή ενός ατόμου διασπάται εύκολα. Η κριτική ικανότητα του ανθρώπου επίσης επηρεάζεται αρνητικά και οι πάσχοντες μπορεί να κάνουν μεγάλες δαπάνες γιά άσκοπα έργα (Πχ Παλάτι τύπου Σουλτάνου), ή να παρουσιάζουν επικίνδυνη συμπεριφορά που δεν είναι φυσιολογική γι’ αυτούς (βρίσιμο Ελλήνων, Βρίσιμο ΕΕ, Βρίσιμο ΝΑΤΟ). Η συμπεριφορά τους μπορεί να γίνει επιθετική και ενοχλητική, αλλά δεν το αντιλαμβάνονται.

 

Μπορεί να αισθάνονται εκτός ελέγχου ή σαν να έχουν «επιλεγεί για μια ειδική αποστολή» (“Θα αναστήσουμε το Μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”) καθώς εμφανίζουν μεγαλοπρεπείς και παραληρητικές ιδέες. Η σεξουαλική ορμή μπορεί να αυξηθεί. Στην πιο ακραία μορφή μανίας, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ψύχωσης (μεγαλομανία, ή διάσπαση από την πραγματικότητα, όπου η σκέψη επηρεάζεται μαζί με την διάθεση). Αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε βίαιες συμπεριφορές (Πόλεμος, βλέπε Χίτλερ. Επασχε επίσης από Διπολική διαταραχή).

 

Μερικοί άνθρωποι με μανία βιώνουν έντονο άγχος και ευερεθιστότητα (σε σημείο οργής), ενώ άλλοι είναι αισιόδοξοι και ευφορικοί. Υπάρχουν δύο μορφές Μανίας η δυσθυμική (λίαν επικίνδυνη) και η ευθυμική (πχ. Ασθενής με ψυχωσική ευφορική μανία αρχισε να φωνάζει στο ΜΕΤRO δυνατά “αφήστε τα μίση και πιάστε το γαμήσι”. Η Διπολική Διαταραχή παλαιά ονομαζόταν Μανιοκαταθλιπτικό Σύνδρομο. Θεραπεύεται με αντιψυχωσικά φάρμακα και Ανθρακικό Λίθιο. (Ψυχιατρική Νικόλαος Μάνος, και Wikipedia)

 

Συνεπώς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χρειάζεται να συστήσει μιά πενταμελή ομάδα ειδικών (3 ψυχίατρους και 2 ψυχολόγους), οι οποίοι να καταγράφουν όλες τις δηλώσεις και τα έργα του «Σουλτάνου» και να τα αναλύουν επιστημονικά. Κάθε μήνα πρέπει να ανανεώνουν το πόρισμά τους το οποίο πρέπει να δίνουν στον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό. Ο «Σουλτάνος» είναι απρόβλεπτος. Εάν κλινικώς εκτροχιασθεί, είναι ικανός να βγεί γυμνός στην κάμερα, ή να …κηρύξει τον πόλεμο στις ΗΠΑ!!!

 

(*) Ο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός, διδάκτωρ πανεπιστημίου Αθηνών

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα