Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:19

Με επιτυχία το 3ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας

1163 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/04/2018, 4:24 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Με επιτυχία στέφθηκε το τρίτο  Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας (Σ.Σ.Π.) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, στις 21 και 22 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων.

 

Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν να φέρει τους νέους μας σε άμεση επαφή με τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας, που είναι ένα ζωντανό, ενδιαφέρον και ποιοτικό πολιτιστικό κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού. Για τον λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Σ.Π. απευθύνθηκε και ζήτησε να στηρίξει επιστημονικά αυτή την προσπάθεια ένας ειδικός Δάσκαλος των Ελληνικών παραδοσιακών χορών ο κ. Γιάννης Δήμας, Πανεπιστημιακός Διδάσκων στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για τον ίδιο λόγο απευθύνθηκε και στον καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Παιδαγωγό Ελληνικών Παραδοσιακών  χορών και χοροδιδάσκαλο στο Λύκειο Ελληνίδων Αγίου Νικολάου Κρήτης κ. Μανόλη Ατσαλάκη. Οι δύο αξιόλογοι εισηγητές σε άριστη συνεργασία με το Δ.Σ. του Σ.Σ.Π. ανέπτυξαν δύο θεματικές ενότητες:

Α: 1.:Διδακτική – Μεθοδολογία. Πλήρης Ρυθμολογική και Χορευτική ανάλυση στην πράξη.

2.Διδακτική προσέγγιση των χορών της Θεσσαλίας: Κάμπος ‘’Καραγκούνικα’’ –Χάσια – Αργιθέα – Άγραφα. Εισηγητής: Γιάννης Δήμας.

Β. Διδακτική και μεθοδολογική προσέγγιση χορών και τραγουδιών της Κρήτης: Λασίθι – Ηράκλειο – Ρέθυμνο – Χανιά. Εισηγητής: Μανόλης Ατσαλάκης.

Η διδακτική του Σεμιναρίου έγινε σε επίπεδο χοροδιδασκάλων, αλλά σε απλή διδακτική γλώσσα, έτσι ώστε όλα τα θέματα να γίνουν κατανοητά και στον πιο απλό χορευτή. Το σεμινάριο καλέστηκαν να παρακολουθήσουν:

Καθηγητές χορών – Χοροδιδάσκαλοι – Χορευτές υπεύθυνοι χορευτικών ομάδων – Χορευτές – Μέλη Δ.Σ. πολιτιστικών συλλόγων – Λαογράφοι – Φίλοι του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού και του παραδοσιακού χορού. Συμμετείχαν πάνω από 40 άτομα, τα οποία παρακολούθησαν το σεμινάριο με πολύ ενδιαφέρον.

Παράλληλα, το Δ.Σ. του Σ.Σ.Π. φρόντισε και για διάφορα εδέσματα, αναψυκτικά και καφέδες που παρασκεύασαν με πολύ μεράκι οι κυρίες των χορευτικών τμημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ του Σαββάτου, 21 Απριλίου, διοργανώθηκε παραδοσιακή Συρρακιώτικη βραδιά με φαγοπότι και ζωντανή παραδοσιακή μουσική στο κέντρο «ΤΕΞΑΣ».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το σεμινάριο διήρκησε διδακτικά 12 ώρες. Συγκεκριμένα:

 

 

Σάββατο: 21 Απριλίου 2018, διάρκεια: 10.30-21:00

  • Προσέλευση συμμετεχόντων – εγγραφές. 09.30 – 10:30
  • Εισήγηση 1η. 10:30 – 15.00 με ένα 15/λεπτο διάλειμμα.
  • Μεσημβρινό Διάλειμμα:15:00-17.00
  • Συνέχεια 1ης εισήγησης. 17.00 – 21.00 με ένα 15/λεπτο διάλειμμα
  • 21:30 παραδοσιακό γλέντι.

 

Κυριακή: 22 Απριλίου 2018, διάρκεια : 10:30 – 15.00

  • Εισήγηση 2η. 10.30 – 15:00 με ένα 15/λεπτο διάλειμμα.

Στο τέλος των εργασιών απονεμήθηκε Βεβαίωση -Τιμητικό δίπλωμα σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας φρόντισε να γίνει βιντεοσκόπηση των διδαχθέντων χορών απ’ όλες τις θεματικές ενότητες. Τα δύο DVD με τις μουσικές των διδαχθέντων χορών θα είναι στη διάθεση όλων των συμμετεχόντων.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σ’ αυτούς που στήριξαν όλες τις εργασίες του Σεμιναρίου, όπως επίσης και στους δύο εισηγητές για το υψηλό επίπεδο γνώσεών τους και κυρίως για τον απλό και κατανοητό τρόπο παρουσίας των εισηγήσεων, οι οποίες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μέχρι το τελευταίο λεπτό.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα