Παρασκευή, 29/03/2024 | 11:46

Ιατρικός σύλλογος Πρέβεζας : Σε αφανισμό ο διαγνωστικός τομέας, από την αιφνιδιαστική και καταστροφική εφαρμογή του clawback

914 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/03/2018, 12:56 μμ | 0 σχόλια

 

 

Ο  Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας καταγγέλλει την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την ανακοίνωση του clawback για το Α΄Εξαμήνου του 2017 με αναδρομική ισχύ, που είναι ισοπεδωτικό και καταστροφικό για τα εργαστήρια, τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις οδηγώντας σε αφανισμό τα μικρά ιδιωτικά εργαστήρια ειδικότερα δε για τα υπερηχογραφήματα επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τις καταγγελίες του ιατρικού μας συλλόγου και αντίθετα με όλες τις πληροφορίες  που μιλούσαν για χαμηλότερο ckawback το έτος 2017.

Κάνουμε γνωστό σε όλους του συναδέλφους ότι  τα υπερηχογραφήματα των Καρδιολόγων υπόκεινται σε clawback 48,38%, στους Ακτινολόγους επίσης τα υπερηχογραφήματα αγγίζουν το τραγικό 49% clawback,  ενώ αν προστεθεί σε αυτό και η εφαρμογή  του  20%  rebate , συν 15-20% αναλώσιμα και λοιπά έξοδα, καταλήγουμε ότι ο ακτινοδιαγνώστης καλείται να εκτελέσει υπέρηχο με ζημιά, οι δε λοιπές εξετάσεις και πράξεις έχουν clawback 35,15%.

Ενδεικτικά η αμοιβή υπερηχογραφήματος  για το πρώτο  όργανο είναι 8 ευρώ και για τα επόμενα, 6 ευρώ ανά  όργανο  δηλ.  8Χ3.9% clawback =4.1    8Χ30% φορολογία =2,4   άρα η απομένουσα αμοιβή για  τα 8 ευρώ είναι 0.9  και αν υπολογισθεί και η εισφορά για τον ΕΦΚΑ τότε πλέον γίνεται αντιληπτό ότι κανένα μικρό εργαστήριο  δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει με αυτούς τους όρους.

Ζητάμε, εκφράζοντας την αγανάκτηση των μελών μας,

  1. την απόσυρση του clawback της συγκεκριμένης περιόδου και την άμεση κατάργησή του, με παράλληλη ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ από τα πλεονάσματά του (όταν ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι έχει πλεόνασμα 534 εκατ. Ευρώ).
  2. να μας κοινοποιηθούν όλες οι υποβολές και οι υπερβάσεις ανά κωδικό ιατρικής παροχής κατά την εκτέλεση των προυπολογισμών του ΕΟΠΥΥ κατά τα 3 τελευταία έτη με βάση τις οποίες επιβλήθηκαν τα Rebate και Clawback και
  3. να μας ενημερώσετε από ποιο χρηματικό ποσό θα αποζημιωθούν οι εξετάσεις οι οποίες προστέθηκαν με την τελευταία απόφαση του υπουργείου  (ψηφιακή μαστογραφία, τρίπλεξ οσχέου κ.λ.π.)  όταν ο προϋπολογισμός για τον ΕΟΠΥΥ εμφανίζεται ελαττωμένος κατά το 2018.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας τονίζει ότι το καταστροφικό Clawback που έχει επιβληθεί από το Υπουργείο Υγείας απειλεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία τον εργαστηριακό ιατρικό κόσμο εξαναγκάζοντας τους νέους ιατρούς να εγκαταλείψουν τη χώρα για να επιβιώσουν.

 

Για το ΔΣ,

 

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Θωμάς Δήμας                                                 Δημήτριος Σουμαλεύρης

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα