Παρασκευή, 29/03/2024 | 03:39

«2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού»

1179 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/02/2018, 2:25 μμ | 0 σχόλια

 

 

Διήμερη εκδήλωση με τη συμμετοχή μαθητών από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας και μελών του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού στις 2 και 3 Φεβρουαρίου 2018 αντίστοιχα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων.

Κεντρικό μήνυμα των φετινών εκδηλώσεων ήταν «Υγρότοποι για ένα βιώσιμο μέλλον στις πόλεις» και είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία της προστασίας των υγροτόπων εντός των πόλεων, ο πληθυσμός των οποίων ανά τον κόσμο αυξάνεται ραγδαία. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα της Συνθήκης Ραμσάρ, 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν σήμερα στις αστικές περιοχές. Η σημερινή εξέλιξη των ανθρώπινων οικισμών αποτελεί μια βασική ανησυχία για τη διατήρηση και τη συνετή χρήση των υγροτόπων. Καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν και η ζήτηση γης αυξάνεται, η τάση είναι να καταπατώνται οι υγρότοποι. Ωστόσο, οι αστικοί υγρότοποι μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη όταν διατηρούνται και χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο. Συγκεκριμένα, οι υγρότοποι προστατεύουν από τις πλημμύρες, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του νερού και αποτελούν χώρους αναψυχής.

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, προσωπικό του Φορέα επισκέφθηκε τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας όπου μέσα από φωτογραφικό υλικό προβλήθηκε η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και οι μαθητές κατανόησαν την μεγάλη αξία αλλά συνάμα και την επιτακτική ανάγκη για προστασία αυτού του σπάνιου υγροτοπικού συστήματος.

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, μέλη του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας από την Αθήνα μαζί με προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού περπάτησαν από το χωριό Στρογγυλή μέχρι το χωριό Βίγλα Άρτας, μια διαδρομή 6χλμ, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να  θαυμάσουν τις ομορφιές της λιμνοθάλασσας της Ροδιάς και να παρατηρήσουν σπάνια είδη πουλιών και οικοτόπων. Τα μέλη του ομίλου έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την υπόσχεση να επισκεφθούν ξανά το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού.

Από το Γραφείο Τύπου του ΦΔΥΑ

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα