Πέμπτη, 28/03/2024 | 16:08

Αποτελέσματα Διαγωνισμού συγγραφής μελέτης για την Ιστορία της Πρέβεζας

1252 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/02/2018, 5:15 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και τα ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Πρέβεζας βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού που είχαν προκηρύξει τον Φεβρουάριο του 2017 με αντικείμενο τη συγγραφή ιστορικού δοκιμίου για οποιοδήποτε θέμα της ιστορίας της Πρέβεζας από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.

Ο Διαγωνισμός απευθυνόταν σε νέους ερευνητές μέχρι 40 ετών. Οι επιστημονικές εργασίες έπρεπε να είναι πρωτότυπες και βασισμένες σε αρχειακό υλικό (δημοσιευμένο ή ανέκδοτο), αυτοτελείς, αδημοσίευτες και γραμμένες στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα. Η πρωτοτυπία μπορούσε να αφορά είτε στο θέμα της μελέτης είτε ακόμα και στην πραγμάτευσή του, υπό την έννοια της κατάθεσης νέων στοιχείων ή μιας νέας οπτικής επί ενός συγκεκριμένου ζητήματος της ιστορίας της Πρέβεζας.

Ένας σημαντικός αριθμός νέων ερευνητών έδειξε ενδιαφέρον για τον Διαγωνισμό. Αρκετοί, μάλιστα, προχώρησαν σε αρχειακή έρευνα στο υλικό των ΓΑΚ – Αρχείων Νομού Πρέβεζας. Υποβλήθηκαν, τελικά, οκτώ εργασίες. Μια από τις εργασίες αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας ερευνητών ενώ μια άλλη υποβλήθηκε στην αγγλική γλώσσα από Αμερικανίδα ερευνήτρια, δικαιώνοντας την απόφαση της οργανωτικής επιτροπής να απευθύνει την πρόσκληση του διαγωνισμού και στο διεθνές ερευνητικό κοινό. Ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον κάποιοι από τους υπόλοιπους ερευνητές θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις έρευνες που ξεκίνησαν.

Οι εργασίες αξιολογήθηκαν από Κριτική Επιτροπή που αποτελείτο από τους παρακάτω διακεκριμένους ιστορικούς:

  1. Νικόλαο Αναστασόπουλο, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  2. Δημήτρη Δημητρόπουλο, διευθυντή ερευνών του Ε.Ι.Ε.
  3. Παναγιώτη Μιχαηλάρη, ομότιμο διευθυντή ερευνών του Ε.Ι.Ε.
  4. Γεράσιμο Παγκράτη, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και
  5. Χριστίνα Παπακώστα, ιστορικό, ερευνήτρια.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Κριτικής Επιτροπής, οι εργασίες κατατάχθηκαν ως ακολούθως:

  1. Emily Neumeier, «Trans-Imperial Encounter on the Ionian Sea: A French Engineer’s Account of Constructing Ottoman Fortifications».

Στην εργασία της, η οποία υποβλήθηκε στην αγγλική γλώσσα, η συγγραφέας, διδάκτορας Ιστορίας της Τέχνης, αναφέρεται στην κατασκευή του οχυρού του αγίου Γεωργίου στην Πρέβεζα από τον Αλή πασά Τεπελενλή. Η Δρ. Neumeier θα λάβει το χρηματικό έπαθλο του Διαγωνισμού ύψους χιλίων ευρώ και η εργασία της θα δημοσιευθεί σε ειδικό τόμο.

  1. Φωτεινή Χαιρέτη, «Εγκλωβισμένες (;) μεταξύ ανδροκρατούμενης κοινωνίας και μουσουλμανικής δικαιοσύνης. Πρακτικά δύο δικών του οθωμανικού Πρωτοδικείου Πρέβεζας (1897-1898)».

Στην εργασία της η συγγραφέας, ιστορικός, υποψήφια διδάκτορας, με άριστη γνώση της οθωμανικής γραφής και τουρκικής γλώσσας, αξιοποιεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και δύσκολα προσπελάσιμη αρχειακή πηγή, τα πρακτικά του οθωμανικού Πρωτοδικείου Πρέβεζας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε δύο υποθέσεις κατά τις οποίες διάδικοι είναι γυναίκες.

  1. Μαρία Μπαλού, «Η εικόνα της γυναίκας στην Πρέβεζα, όπως αποτυπώνεται στους κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεβέζης (β΄ μισό 19ου αι.)».

Στην εργασία της η συγγραφέας, ιστορικός και υποψήφια διδάκτορας, αντλεί από τους κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεβέζης μια πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την εικόνα της γυναίκας στην Πρέβεζα, όπως αυτή προκύπτει κυρίως από υποθέσεις διαζυγίων, προικοδοτήσεων και δωρεών.

  1. Εμμανουήλ Ξυνάδας, «Η ίδρυση της μητρόπολης Νικοπόλεως (1881) και η αρχιερατεία του πρώτου μητροπολίτη της Αμβρόσιου Κωνσταντινίδη (1881-1885)».

Στην εργασία του ο συγγραφέας, διδάκτορας Θεολογίας, αναφέρεται στις ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν στην διάσπαση της μητρόπολης Άρτας και την ίδρυση μιας νέας μητρόπολης με έδρα την Πρέβεζα η οποία περιελάμβανε τις οθωμανοκρατούμενες περιοχές της μητρόπολης Άρτας. Επιπλέον, αναφέρεται στην προσωπικότητα και στους τομείς δράσεις του πρώτου μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Αμβρόσιου Κωνσταντινίδη.

  1. Γεώργιος Ζαρακάς – Βασιλική Ζορμπά, «Η Πρέβεζα τον 17ο αιώνα: ένας συνθετικός οδηγός».

Στην εργασία τους οι συγγραφείς, διδάκτορες Βυζαντινής Αρχαιολογίας, συνθέτουν δημιουργικά τις πληροφορίες της υπάρχουσας βιβλιογραφίας για την Πρέβεζα κατά τον 17ο αιώνα.

  1. Νικόλαος Δημήτριος Μάμαλος, «Ο Άγιος Χαράλαμπος Πρέβεζας και ο λοιμός της δεκαετίας του 1850. Ιστορική προσέγγιση του θαύματος».

Στην εργασία του ο συγγραφέας, ιστορικός και υποψήφιος διδάκτορας, αναφέρεται στην επιδημία χολέρας που έπληξε μια σειρά ελληνικών περιοχών το 1855, ανάμεσά τους και την Πρέβεζα.

  1. Δημήτρης Κατηνιώτης, «Η αφανής δημιουργία της Πρέβεζας ως υστεροβυζαντινό πόλισμα, λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων στη χερσόνησο του Αίμου».

Στην εργασία του ο συγγραφέας, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και μεταπτυχιακός φοιτητής, καταθέτει μια ενδιαφέρουσα άποψη σχετικά με την εμφάνιση της Πρέβεζας ως τοπωνυμίου και οικισμού.

  1. Αικατερίνη Χατζηνταγή, «Η απελευθέρωση της Πρέβεζας μέσα από τις εφημερίδες της εποχής».

Στην εργασία της η συγγραφέας, ιστορικός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια, αποδελτιώνει μια σειρά δημοσιευμάτων του Τύπου της εποχής για την απελευθέρωση της Πρέβεζας.

 

Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και τα ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Πρέβεζας συγχαίρουν δημόσια τους συμμετέχοντες ερευνητές για τις αξιόλογες εργασίες τους και ευχαριστούν τους κριτές που ανέλαβαν αφιλοκερδώς το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των εργασιών που υποβλήθηκαν. Ανακοινώνουμε, ταυτόχρονα, ότι οι εργασίες που κρίθηκαν δημοσιεύσιμες, θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο. Η ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας στην πρόσκληση που της απευθύναμε για συμμετοχή στον Διαγωνισμό καθώς και το υψηλό επίπεδο των εργασιών, που τελικά υποβλήθηκαν, δικαίωσαν την επιλογή μας να τον πραγματοποιήσουμε και μας ενθαρρύνει να τον επαναπροκηρύξουμε.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα